Het internationale hockey is klaarwakker - Hoofdklasse Hockey Nederland

Het internationale hockey is klaarwakker

Het bestuur van de EHL is was erg geschrokken van de kritiek van de IOC, dat hockey international weinig zou voorstellen. De hockeywereld is zich er zeer van bewust dat het IOC vorige maand bijna de stekker uit de olympische status trok. “We moeten actie ondernemen,” zegt EHL-voorzitter Jons Hensel in De Telegraaf. Marijke Fleuren, voorzitter van de EHF, steunt hem daarin. “Wij zijn klaarwakker. De EHL is de laatste jaren altijd al het voorbeeld geweest van beleving, tv-beelden  en nieuwe regels.”

De EHL is sinds de oprichting in 2007 vooruitstrevend. Clubs uit heel Europa hebben een interessant podium gekregen. Vooral de KO16-fase – vanaf vandaag weer vier dagen op het complex van AH&BC – is een hoogtepunt, omdat een nederlaag gelijk staat aan uitschakeling. De top-teams van Nederlandse, Duitse en Engelse clubs hebben tijdens de EHL al eens de boot gemist, omdat ze door een underdog werden uitgeschakeld.

Verder zijn nieuwigheden als doellijntechnologie, rechtstreekse vrije slag en de twee minuten straf bij een gele kaart in de EHL ontstaan. Zelfs het voetbal kijkt vaak af van het hockey. De doellijntechnologie op de WK voetbal 2014 in Brazilië was nooit mogelijk geweest als er niet eerst in het hockey geëxperimenteerd was. En ook de tijdstraf bij een gele kaart wordt door de KNVB ingevoerd in het amateurvoetbal.

Hensel: ,”Allemaal supermooi, maar het is geen tijd om achterover te leunen. Je ziet in de internationale sport een duidelijke verschuiving van sponsoring. Als je geen oosterse sjeik of Russische staalmiljonair achter je hebt, is het lastig om te concurreren. Dus moeten we slimmer zijn om het geld naar ons toe te trekken.”

Hensel ziet ook uit naar een samenwerking met de HIL. Hensel in De Telegraaf: “Wij waren ongelofelijk onder de indruk van het succes van de HIL. De sponsors stonden er letterlijk voor in de rij. Als wij Indiase hockeyers naar Europa halen, nemen zij hopelijk de geldschieters mee.” Hensel gaat hoogstpersoonlijk in India praten met de initiatiefnemers van de HIL. “India heeft aangetoond het hockey weer te omarmen. De sponsors waren zelf aanjager van de HIL. Als wij de Indiase markt voor Europa weten te ontsluiten, kan het nog wel eens mega-interessant worden.”

 

Comments (11)

 1. et is twee voor twaalf voor hockey als Olympische sport. Hoog tijd dat de KNHB, ophoudt met de borstklopperij hoe goed Nederland wel niet is op hockeygebied.

  Ja, veel clubs, veel kunstgrasvelden, goede internationale successen, maar…. Als je die afzet tegen de hockeypopulatie in de rest van de wereld, dan is hockey inderdaad een wereldsport, maar dan alleen in Nederland.

  Interessant voor het IOC om het aantal kunstgrasvelden per land eens te inventariseren, dan zal het gauw gedaan zijn met het Olympische hockey.

  Wat dan overblijft is een land dat goed is in de niet Olympische sporten als handbal en hockey!!! Jammer, maar dat zijn de feiten.

  Helaas”””

 2. Een klein land kan en hoeft niet overal goed in te zijn. Verhoudingsgewijs is dit land opvallend sterk in de breedte, over veel sporten, tegen veel grotere landen. Laten we niet dramatiseren. Voor hockeyliefhebbers is het doodzonde als de Olympische status vervalt. Hensel heeft gelijk dat je grote landen moet betrekken, en tegelijk moet denken aan geld en marketing – dat is in elke (top)sport zo. Prima. (Want het kijken naar) sport is gewoon ook een economische factor. Nederlandse zelfsgenoegzaamheid kan dodelijk zijn. Hoe leuk is een competitie waarin altijd dezelfde teams winnen. Of het nu landelijk of internationaal is, zonder tegenstand en competitie is sport doodsaai. Wie op dit forum is echt geinteresseerd in de dames in Hamburg, ouders daargelaten ….

 3. @Tja: wat een typisch stukje Oud-Hollandsch azijn pissen! FIH, EHF én KNHB doen er veel aan om hockey internationaal meer aanzien te geven. De door Hensel genoemde zaken dragen daaraan ook bij. Nederland goed in niet-Olympische sporten? Je bedoelt overigens waarschijnlijk korfbal ipv handbal. Ik roep even in herinnering dat NL in 2012 20(!) medailles ophaalde. Er zijn maar 11 landen die meer medailles wonnen. Dus check je feiten eerst voor je als een ouwe brompot je weinig gefundeerde mening ventileert.

 4. Waarom altijd dat gezeur van het IOC op het hockey?? Laten ze maar eens naar de Winter Spelen kijken,daar het is pas echt triest gesteld met de sporten. Daar zie je in sneeuwsporten alleen maar Noren, in shortrack alleen maar Aziaten en in schaatsen alleen maar Nederlanders. Van de 10 gouden plakken gaan er 8 naar Nederland. Dát is pas een slechte ontwikkeling voor een sport.

  Natuurlijk is hockey niet de meest mondiale sport maar het wordt wel op alle continenten gespeeld en daarom hoort het thuis op de Zomer Spelen.

  Laat IOC hun energie er maar in steken hoe de saaie sfeerloze winter spelen aantrekkelijker gemaakt moet worden en laat de Zomer sporten met rust.

 5. “De sponsors stonden in de rij”: een licentie hebben ze niet kunnen slijten met gevolg dat de hele HIL-competitie met een team minder gespeeld is dan aanvankellijk de bedoeling was. Een andere licentie is in handen van een bedrijf, waarvan de eigenaar en zijn broer eind november in een shoot-out (met kogels!)beide zijn omgekomen toen ze een onderling geschil via hun 2 prive-legertjes probeerden op te lossen. Dat bedrijf heeft zijn fortuin vergaard met alcohol-licenties, filmproductie en bouwactiviteiten: maffia-territory bij uitstek in India. De maffia in India is keihard en controleert het illegale batting-circuit in India, Maleisie en de VAE (met name Sharjah en Dubai). Moraal: sponsorsoring en geld zijn heel belangrijk voor de sport, maar let op uw zaak. Eenmaal in dit het moeras is er geen weg meer terug, en een mensenleven heeft geen enkele waarde in deze tak van industrie.

 6. Er moeten meer buitenlanders in de Nederlandse competities komen.

 7. Ik denk dat de potentiële mogelijke Olympische eliminering van het hockey wel eens eerder economische en commerciële redenen kan hebben.
  1) Een “venue” bouwen speciaal voor het hockey waar dan ook nog eens ALLEEN maar hockey gespeeld kan worden… een veel te dure investering – kosten/baten.
  2) Hockey is geen interessante TV sport, ondanks alle aanpassingen (o.a. regels…) die het hockey voor hockeyers en hockeytoeschouwers aantrekkelijker gemaakt hebben zal de “gewone” toeschouwer de sport te snel vinden, misschien te “clean” en te technisch = saai… ik kan me perfect voorstellen dat o.a. kijkcijfers meebepalend zijn voor het voortbestaan van onze sport op de OS.
  3) In de huidige economische context zie ik niet direct mega-sponsors opstaan die een harde impuls kunnen geven.
  Het betekent natuurlijk niet dat we de handdoek in de ring moeten gooien maar enige nederigheid en realiteitszin is op z’n plaats en vooral erachter komen waarom de OS minder warm loopt voor het hockey… dan kan je er misschien iets aan doen…

 8. Ja, die EHL is echt een groot succes. Lange files richting het Wagener, een uitverkocht stadion, een schitterend promodorp met veel interessante aanbiedingen, zeer betaalbare prijzen voor kaartjes, koffie en maaltijden en voor de zaterdag geen kaart meer te krijgen. Heb dat geprobeerd via Marktplaats maar ben geschrokken van de woekerprijzen die men durft te vragen. Hockey is IN, hockey is Olympisch en hockey is de toekomst. Droom vooral lekker verder mijnheer Hensel. Wie de HIL van dichtbij heeft aanschouwd praat wel andere.

 9. Zaalhockey is de toekomst. Kan je ook beter in beeld brengen. En zaalhockey kan naar de winterspelen ipv de zomerspelen.

 10. Zaalhockey naar de winterspelen? Volleybal en handbal zijn toch ook geen sporten op de winterspelen…

 11. Zullen we dan maar beginnen met de marathon eruit te halen? Dat is al jaren een onderlinge wedstrijd tussen Ethiopië en Kenia. Echt geen fluit meer aan. Zoiets als de WK korfbal… (NL – België).
  Of wordt het heren hockey de dupe van het dameshockey waar een WK (of OS) weinig meer is dan Nederland – Argentinië en een EK al jaren niks meer voorstelt.

Reageer