HIL: Kalinga Lancers treft Dabang Mumbai in finale - Hoofdklasse Hockey Nederland

HIL: Kalinga Lancers treft Dabang Mumbai in finale

De finale van de Hockey India League (HIL) gaat zondag tussen Kalinga Lancers en Dabang Mumbai. Kalinga Lancers was in de halve eindstrijd na shoot-outs (4-3) te sterk voor Uttar Pradesh Wizards. Na de reguliere speeltijd was het 4-4. In de andere halve finale boekte Dabang Mumbai een 2-0 overwinning op Delhi Waveriders.

Kalinga Lancers-Uttar Pradesh Wizards 4-4. Kalinga Lancers wint na shoot-outs (4-3)
Voor het tweede jaar op rij bereikte Kalinga Lancers de finale. De beslissing viel pas na de 16de shoot-out, die door de Australiër Aran Zalewski werd benut.

In de twee eerdere confrontaties tijdens de reguliere competitie tussen beide ploegen wist Kalinga Lancers niet te winnen. De eerste wedstrijd werd met 10-0 verloren en daarna speelde de ploeg van Billy Bakker met 2-2 gelijk.

Achterstand Kalinga Lancers

In de halve finales kwam Kalinga Lancers na vier minuten op achterstand. Een voorzet van Arthur van Doren, afgelopen donderdag verkozen tot talent van het jaar, werd door zijn landgenoot Florent van Aubel binnengetikt. Even daarvoor had Uttar Pradesh Wizards de bal na een strafcorner over doel van Kalinga Lancers zien zeilen.

Vijf minuten later verkleinde Kalinga Lancers de achterstand tot 1-2. Een schot van Aran Zalewski werd gekeerd door doelman PR Sreejesh, maar de bal ging omhoog. De scheidsrechter gaf een corner, die in eerste instantie slecht werd gestopt. Kalinga Lancers behield echter balbezit. Zalewski schoot op doel en zag dat de bal door Devindar Walmiki in het doel werd getikt.

Gemiste kansen Uttar Pradesh Wizards

In het tweede kwart verzuimde Uttar Pradesh Wizards afstand te nemen van Kalinga Lancers. Ramandeep Singh, maar met name Akashdeep Singh kregen een aantal mogelijkheden, maar wisten geen enkele in een doelpunt om te zetten. Ook vijf corners liet de ploeg onbenut.

Kalinga Lancers ging iets effectiever om met de kansen. Moritz Fürste maakte gelijk uit de derde corner en Billy Bakker zette de ploeg in het laatste kwart op voorsprong (4-2). Bij een scrimmage voor het doel van Uttar Pradesh Wizards belandde de bal bij Bakker, die zich draaide en doeltreffend uithaalde.

Beslissing valt tijdens shoot-outs

Het was niet de beslissing in de wedstrijd. Met iets meer dan twee minuten op de klok maakte Akashdeep Singh gelijk. Het was voor hem een koud kunstje om de bal binnen te tikken na voorbereidend werk van Sander Baart en Seve van Ass.

De gelijke stand betekende shoot-outs. Uttar Pradesh Wizards nam een 2-0 en 3-2 voorsprong, maar slaagde er niet in het duel naar zich toe te trekken. Sander Baart had de beslissing op zijn stick, maar zijn inzet trof geen doel. Nadat Akashdeep Singh de achtste poging van Uttar Pradesh Wizards op de lat had geslagen, hield Zalewski het hoofd koel en schoot Kalinga Lancers naar de finale.

4.Florent van Aubel 0-2
9.Devinder Walmiki 1-2 (sc)
35.Moritz Fürste 2-2 (sc)
46.Billy Bakker 4-2
58.Akashdeep Singh 4-4

Shoot-outs:
Moritz Fürste – mis
Agustin Mazzilli gevloerd door keeper. Gonzalo Peillat strafbal – raak
Adam Dixon – mis
Florent van Aubel – raak
Lalit Upadhyay – raak
Ramendeep Singh – mis
Aran Zalewski – raak
Akashdeep Singh – mis
Dharamvir Singh – mis
Sander Baart – mis
Agustin Mazzilli – mis
Moritz Fürste – mis
Florent van Aubel – raak
Lalit Upadhyay – raak
Akashdeep Singh – mis
Aran Zalewski – raak

Dabang Mumbai-Delhi Waveriders 2-0
In de reguliere competitie had Dabang Mumbai beide wedstrijden met 3-2 gewonnen en ook in de halve finales was de ploeg van Sander de Wijn en Robbert Kemperman te sterk. Kemperman maakte in het tweede kwart de enige en beslissende treffer.

Delhi Waveriders stichtte als eerste gevaar. De ploeg kreeg de eerste strafcorner toegewezen. De inzet van Justin Reid-Ross werd door doelman David Harte gered, waarna de rebound door Parvinder Singh naast werd geschoten.

Robbert Kemperman scoort

Pas in het tweede kwart kreeg Dabang Mumbai de eerste corner. En deze was meteen raak. De ploeg koos ervoor om voor een velddoelpunt te gaan. Dat verraste de verdediging van Delhi Waveriders, waardoor Kemperman vrij met de backhand kon uithalen en doelman Vincent Vanasch kansloos liet.

Voor rust leek Delhi Waveriders van de nul op het scorebord te komen, maar de strafbal werd door Iain Lewers op de paal gemikt.

Paal voorkomt doelpunten

De paal stond in het laatste kwart tot twee keer toe een treffer van Dabang Mumbai in de weg. Een foutieve pass van Rupinder Pal Singh leidde tot een uitbraak van Dabang Mumbai, maar Johan Björkman zag zijn inzet op de paal belanden. Ook Affan Yousuf raakte na een goede individuele actie het houtwerk.

Dabang Mumbai, dat de reguliere competitie als eerste had afgesloten, bereikte voor het eerst in de historie de finale van de Hockey India League. Delhi Waveriders speelt zondag om plaats drie en vier tegen Uttar Pradesh Wizards.

26.Robbert Kemperman 0-2

Reageer