Finale HK Zaal (H): Vierde titel op rij voor Amsterdam

De heren van Amsterdam hebben voor de vierde maal op rij de landstitel in de zaal veroverd. In de finale in Topsportcentrum Rotterdam was de titelverdediger met 5-4 te sterk voor Cartouche.

Net als bij de strijd om het brons troffen ook beide finalisten elkaar in de poulefase. In die twee onderlinge duels stapte Amsterdam twee keer als winnaar van het veld: 6-3 en 3-2.

Amsterdam favoriet

Dat Amsterdam in de finale stond was eigenlijk geen verrassing. De ploeg won de laatste drie landstitels op rij en was het gehele seizoen al de gedoodverfde favoriet voor een vierde kampioenschap. In de halve finales hadden de Amsterdammers weinig te duchten van Den Bosch: 4-1.

Cartouche daarentegen was de verrassing van de finaledag. De ploeg uit Voorburg rekende in de halve eindstrijd af met hdm. Cartouche won met 4-2. En ook in de finale bleken de Voorburgers een lastige kluif voor de titelverdediger.

Gelijk

Amsterdam begon goed aan de wedstrijd. Na zeven minuten spelen werd de eerste strafcorner van het duel meteen door Boris Burkhardt omgezet in een doelpunt. Daarna had Amsterdam, dat nog een goede kans kreeg via Caspar van Dijk, het een fase lastig met Cartouche dat op gelijke hoogte kwam.

De eerste strafcorner van Cartouche werd onschadelijk gemaakt, maar Amsterdam kreeg de bal niet uit de verdediging. Het leidde tot een tweede corner die op het lichaam van de lijnstop kwam: strafbal. Steven Doorman zette zich achter de bal en liet doelman Philip van Leeuwen kansloos.

Derde treffer Amsterdam

Toch was het Amsterdam dat weer op voorsprong kwam. Nadat Burkhardt de buitenkant van de paal had geraakt, tekende Van Dijk na een kwartier spelen voor de 2-1. Nog voor rust maakte Robert Tigges de derde Amsterdamse treffer.

Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar daar dacht Cartouche anders over. Meteen na rust stond Matthijs van Aken oog-in-oog met Van Leeuwen, maar de keeper van Amsterdam bracht redding. Hij was even later wel kansloos op de inzet Bas Oostendorp.

Amsterdam loopt uit

Vervolgens kreeg Cartouche een strafcorner, maar die verdween via Van Leeuwen over het doel. Geen gelijkmaker voor de Voorburgse ploeg, die de vierde treffer moest incasseren. Tigges was koelbloedig vanaf de kop van de cirkel. Daarna kreeg Amsterdam via een uitbraak een goede kans op 5-2, maar Casper Horn raakte de paal.

Er brak vervolgens een hectische fase aan waarin Amsterdam in ondertal een doelpunt moest incasseren. Met groen voor Horn kreeg Cartouche een strafcorner. Deze werd verdedigd door Max Sweering, maar hij zou daarbij op de stick van een Cartouche-speler hebben geslagen.

Strafbal overnemen

De scheidsrechter gaf Sweering groen en kende Cartouche een strafbal toe. Tigges, die op de bank zat protesteerde en zag vervolgens de gele kaart. Doorman mocht aanleggen vanaf de stip, maar mikte op de paal. Amsterdam-keeper Van Leeuwen stak juichend de handen in de lucht, maar constateerde tot zijn eigen verbazing dat Doorman de strafbal mocht overnemen. Dit keer faalde hij niet en bracht de spanning terug: 4-3.

Met nog iets meer dan twee minuten te spelen leek Tigges een einde te maken aan alle illusies van Cartouche. Niets was minder waar. Cartouche veroverde een strafcorner en andermaal leidde de corner tot een strafbal, nadat een Amsterdams lichaam werd geraakt.

Bal op de paal

Doorman toonde zich nog een keer winnaar in het duel met Van Leeuwen: 5-4. In de slotseconden had Jochem Blok de gelijkmaker op de stick, maar hij trof de paal.

Amsterdam-Cartouche 5-4 (3-1)

6.Boris Burkhardt 1-0 (sc)
10.Steven Doorman 1-1 (sb)
15.Caspar van Dijk 2-1
19.Robert Tigges 3-1
23.Bas Oostendorp 3-2
26.Robert Tigges 4-2 (sc)
32.Steven Doorman 4-3 (sb)
39.Robert Tigges 5-3
39.Steven Doorman 5-4 (sb)

Reageer

Contact Us