Hollandse school in België | Hoofdklasse Hockey Nederland

Hollandse school in België

Het Belgisch mannenhockey zit in de lift. Dit is onder meer te danken aan het Nederlandse technische hart van De Rode Hockeyduivels.

België heeft zich in eigen land als groepswinnaar geplaatst voor de halve finale van het EK, vanavond tegen Engeland. Het succes is zeker niet alleen te danken aan bondscoach Marc Lammers. Ook de Nederlandse technisch directeur Bert Wentink, assistent Jeroen Delmee en keeperstrainer en voormalig Oranje-doelman Frank Leistra hebben hun aandeel.

Wentink werd rond de eeuwwisseling met de mannen van het Brasschaatse Dragons zes keer kampioen van België. „Destijds zag ik al dat er genoeg talent rondliep”, zegt de voormalige directeur van het sportcentrum van de Universiteit van Tilburg. „Het ontbrak in België alleen aan professionalisme en structuur.”

In 2006 werd Wentink gevraagd om Technisch Directeur te worden van de Belgische hockeybond. Tegelijkertijd was het Belgisch Olympisch Interfederaal Comité bereid om veel meer geld te investeren in het Belgische hockey.

„In 2006 was de bondscoach niet eens fulltime in dienst. Nu hebben we met Lammers, Delmee, assistent Philippe Goldberg en de fysieke trainer Mick Beunen vier fulltimers”, geeft Wentink als verklaring voor de opmars van het Belgische mannenhockey.

Volgens Wentink gaat het er verder om dat de juiste mensen op de juiste plekken worden gezet. En er moet constant veranderd worden. Zo waren onder leiding van Wentink achtereenvolgens de Zuid-Afrikaan Giles Bonnet en de Australiërs Adam Commens en Colin Batch bondscoach van de Belgische mannen. En nu is het dus de beurt aan Lammers, die in 2008 met de Nederlandse hockeysters olympisch goud veroverde in Peking.

Voor de komst van Lammers werd tweeënhalf jaar geleden Jeroen Delmee al aangesteld als assistent van Batch. „Toen ik kwam speelden de Belgen een soort van renhockey”, zegt de voormalige recordinternational. „Ik heb een structuur neergezet.”

Lammers moet het totale plaatje in de gaten houden en ziet zijn rol anders dan toen hij bondscoach was van het Nederlands vrouwenteam. „Mijn assistenten Delmee en Goldberg doen het meeste werk. Ik ben meer een allround manager in plaats van een coach.”

De andere rol bevalt Lammers goed. Onder meer omdat de lijnen in België veel korter zijn dan in Nederland. „De bestuurders laten het technische gedeelte helemaal over aan Bert Wentink. Dat zorgt voor duidelijkheid. In Nederland zijn er veel meer mensen die zich met de nationale teams bemoeien.”

Ook keeperstrainer Leistra maakt deel uit van het begeleidingsteam van de Belgische mannen. „Hij is er natuurlijk voor de keepers”, zegt Lammers over de voormalige doelman voor het Nederlands elftal. „Maar daarnaast kan hij voor de nodige ontspanning zorgen door bijvoorbeeld tegen Jeroen en mij te zeggen dat we niet alleen maar voor de video moeten zitten om hockeybeelden te bekijken. Zijn relativeringsvermogen is goed voor de balans.”

Dankzij de Nederlandse inbreng lijken de Belgen goed op weg om het grote doel, een podiumplek op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, te verwezenlijken. Maar eerst wacht de halve finale van het EK tegen Engeland.

 

Comments (18)

 1. En bij het Nederlandse hockey gaat de lift naar beneden…

  Met het verlies tegen Duitsland is het aanblijven van Van Ass niet langer te rechtvaardigen: met nog 9 maanden te gaan tot het WK in eigen land.

  Duitsland speelde zonder 4 TOP SPELERS: De Zeller-broers, Matthias Witthaus EN Max Müller…

  De kans dat dit Nederland op het WK Duitsland of Australie verslaat is op dit moment lager dan 20%.

 2. En als Belgie:
  1. het EK weet te winnen..
  2. in de strijd om de derde plek van NL wint..

  ..is er helemaal geen excuus meer voor Van Ass!

  Tijd om die omhoog gevallen boom te kappen!

 3. Tsja, Belgiè staat 1-0 voor tegen Engeland. Je moet je toch diep gaan schamen dat we de achterkomen op België. Ik heb Van Ass lang de hand boven het hoofd gehouden maar begin het nu niet echt leuk meer te vinden.

 4. AMAI! Belgie 3-0 voor…

  Dit doet heel veel pijn voor NL – de overmacht die Belgie op het veld laat zien is van een heel ander niveau dan NL. Lammers heeft in korte tijd een top ploeg weten te bouwen die nu met Duitsland en Australie om de wereldtop strijdt.

  Het is heel simpel: met een loser als van Ass wordt je geen kampioen. Als people manager is hij een geschikte filiaal manager van een keukenzaak, maar daar blijft het ook bij.

 5. Dit is echt te bizar voor woorden. Hoe kan het zo zijn dat Van Ass & co. geen winnend team kunnen vormen. Bizar. Bizar. Bizar.

 6. Zo bizar is dat niet: “The best predictor of future behavior is … past behavior”.

  Met Van Ass was het altijd een gok; een trainer zonder enige qualificatie die nog nooit een prijs heeft gewonnen moet van hele goede huize komen. Helaas blijkt maar al te goed dan Van Ass niet de coach is die Nederland naar terug naar de top gaat brengen.

 7. Van Ass:”Natuurlijk ligt de verloren olympische finale nog vers in het hockeygeheugen. Daarin won Duitsland van Nederland. En ook op het vorige EK waren onze oosterburen Oranje de baas in de eindstrijd. ‘Maar de laatste tijd hebben we meer van Duitsland gewonnen dan verloren”.
  Jaaaaa, Paul, maar oefenpotjes zijn niet belangrijk voor de Duitsers!!!!Ze hebben echte winnaars, Nederland helaas niet!

 8. @gras, nee want van Duitsland mag je natuurlijk niet verliezen? Wat schrijf jij een onzin . We liggen al jaren achter op Duitsland en Australië en op OS hebben we misschien wel boven onze kunnen gespeeld.

  Heel knap wat België nu doet maar laten we komende jaren maar even afwachten aan de top komen is makkelijker dan er blijven

 9. @Pieter Net als Van Ass heb je oogkleppen op: Belgie is bezig met de weg naar boven, Nederland naar beneden!

 10. @horst, je geeft het zelf al aan wij hebben geen winnaars, dat zit in je of niet dat leer je ook niet aan.

  Het was zeker niet best gisteravond maar het gaat natuurlijk wat ver om daar een coach op af te rekenen, een coach is uiteindelijk afhankelijk van zijn materiaal en ja wat kan de coach eraan doen dat Hertzberger nog geen pion voorbij komt dat Verga kleurloos rondloopt en dat Hofman al 100 interlands kleurloos is.
  Een coach moet toch 18 man meenemen en waarschijnlijk zijn dit op dit moment toch de beste spelers die we hebben.

  Wij hebben altijd de gave om welke sport het ook gaat als we meedoen bombarderen we onszelf ook gelijk tot de grote favoriet en als we dan verliezen is de teleurstelling ook niet meer te overzien.

  We liggen al jaren achter op landen als Duitsland en Australie.

 11. @Gras, nee totale onzin. Ze spelen een minder toernooi en verliezen in de halve finale van Duitsland dat kan want die staan op de wereldranglijst ook hoger.

 12. En die ranglijst gaat voor het WK niet veranderen: met jouw mentaliteit (en die vh NLXI) kunnen we er net zo goed mee stoppen.

 13. @Gras, dat zegt helemaal niemand, alleen de feiten zijn dat we al jaren een achterstand hebben op Duitsland en Australie en dus is het niet zo raar dat we verliezen, Duitsland heeft gewoon een goede ploeg.

 14. Ik ben verbaasd dat iedereen zo verbaasd is over het succes van het Belgische mannenteam:dat zat er al een paar jaar aan te komen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de resultaten van de jongensteams de afgelopen jaren, gekoppeld aan een goede coach en je hebt een succesformule, maar ….

 15. …de huidige jongensteams van Belgie doen het een stuk minder goed, dus ben ik benieuwd of Belgie op de lange termijn dit niveau zal kunnen handhaven of dat het een tijdelijke opleving zal blijken te zijn. .

 16. Van Oostduin

  Neem de volgende keer in ieder geval Polkamp mee. Maakt ten minste nog wat oorlog. Wijkt misschien wat af, maar alleen met ideale schoonzonen red je het niet.

 17. @maktub
  Foutje t.a.v. de huidige jongensteams van België.
  Zij doen het uitstekend kijk naar U16, U18 heeft minder gepresteerd maar U21 is weer een klasse team wat op de WK in december zeer hoge ogen gaat gooien.
  Is ook niet gek, kijkende naar wat er in België de laatste 10 jaar gedaan is. De U16/U18 en U21 trainen iedere week met hun selecties en er is een zeer goede samenwerking met de clubs die de spelers leveren. Tot slot er zijn heel wat trainers uit het buitenland werkzaam (geweest) in België. Het is super dat er een nieuw land doorbreekt in het hockeywereldje en nu nog Nederland. Kijk in de spiegel en trek je conclusies. Er zal iets moeten gebeuren anders missen wij de trein.

 18. Dragons fan

  5 van de spelers van het Belgische mannen team komen van Dragons – waar Eric Verboom tot voor kort coach was, en die een 2e plaats op EHL haalden.
  Er is misschien toch nog hoop voor de Nederlandse hockeyers.

Reageer