Honger naar weer een prijs - Hoofdklasse Hockey Nederland

Honger naar weer een prijs

MaartjePaumen.ru_2-646x600

Maartje Paumen heeft alles gewonnen wat er te winnen valt. Toch is haar sportieve honger nog lang niet gestild. De aanvoerster van Oranje gaat met Den Bosch op jacht naar haar achtste Europese clubtitel.

Terwijl de hockeymannen van het thuis spelende Bloemendaal en Amsterdam zich opmaken voor de halve finale van de Euro Hockey League, richten de vrouwen van Den Bosch en Laren zich op de finale van de EuroHockey Club Champions Cup. Ook na onder meer twee gouden olympische plakken, de wereldtitel, drie Europese titels en zeven landskampioenschappen is de 27-jarige Maartje Paumen nog altijd even gedreven om haar zoveelste prijs te pakken.

Veel topsporters doen het na een evenement als de Olympische Spelen een tijdje rustig aan. Zo koos zwemster Ranomi Kromowidjojo er na haar gouden plakken in Londen voor om een paar maanden niet te trainen en gingen de hockeyinternationals Lidewij Welten en Eva de Goede een kwartaal lang rondreizen door Australië en Nieuw-Zeeland.

Paumen koos er juist heel bewust voor om na een relatief korte vakantie door te gaan met hockey. „Ik vind het super leuk om veel te reizen, maar denk dat ik dat pas na mijn sportieve loopbaan ga doen. Ik wil alles bewust meemaken. En bij het Nederlands elftal kregen we veel nieuwe speelsters. Door mijn rol als aanvoerster wilde ik dat graag meemaken.”

De strafcornerspecialist is nog altijd een echte liefhebster van het spelletje. Dat bleek de afgelopen tijd maar weer eens toen ze vanwege een enkelblessure een paar weken aan de kant moest zitten. „Als je een aantal dagen niet kan trainen, besef je pas weer hoe leuk het hockey is. Mijn lichaam is inmiddels ook zo gewend geraakt aan alle inspanningen en kan eigenlijk niet zonder.”

Toch gaat het gezegde ‘Een dag niet gehockeyd, is een dag niet geleefd’ niet op voor de centrale verdedigster. „Nee hoor, zo erg is het nou ook weer niet. Ik zou eerder zeggen een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.”

Er is meer in het leven dan hockey. Zo ligt er misschien nog wel een loopbaan als fotomodel in het verschiet voor Paumen. De tophockeyster staat tenslotte als naakte sportheldin in de laatste editie van het net verschenen blad Helden.

„Nee, een loopbaan als fotomodel is nooit mijn ambitie geweest, haha. Maar ik krijg steeds meer aanvragen en probeer de dingen uit te zoeken die een beetje bij mij passen. Ik ben trots op mijn lichaam en vond het super spannend omdat ik niet wist wat ik kon verwachten. Gelukkig had ik veel inspraak en ik ben tevreden met het resultaat. Ik heb ook al veel positieve reacties gehad op de foto’s.”

Ondertussen blijft hockey natuurlijk het belangrijkste en voor de zoveelste keer kan Paumen nu al terugkijken op een zeer bijzonder seizoen. De beste speelster van de wereld van 2011doorbrak de magische grens van 250 doelpunten in de hoofdklasse en werd in de competitie met 38 doelpunten voor de vijfde keer topscorer. Met deze laatste prestatie evenaarde ze het record van de legendarische Lisanne Lejeune. „Die persoonlijke prijzen zeggen me niet zo veel. Ik denk dat dat pas aan het eind van mijn loopbaan komt. Het gaat me om de teamprijzen.”

Met Den Bosch pakt Paumen de ene na de andere prijs. Je zou zeggen dat het een veel grotere uitdaging is om eens met een andere club successen te boeken. Maar daar denkt de in Geleen geboren speelster van Den Bosch heel anders over. „Ik vind het juist veel leuker om te proberen om met Den Bosch de zegereeks voort te zetten. Het is zo bijzonder om zo veel jaren met hetzelfde team te presteren. En geloof me: het wordt elk jaar moeilijker. Daar ligt voor mij de uitdaging.”

Komende zondag kan de zoveelste prijs gepakt worden. In de halve finale van de play-offs om de landstitel stond Den Bosch afgelopen weekend ook tegen de andere Europese finalist Laren. De regerend landskampioen won niet zonder slag of stoot en had een derde wedstrijd nodig in de best-of-three-serie.

In dit alles beslissende duel was Den Bosch daarentegen oppermachtig en won met 4-0. Paumen nam uit een strafcorner het belangrijke eerste doelpunt voor haar rekening. Of het nu met het Nederlands elftal tijdens de Olympische Spelen is of met Den Bosch in de competitie, de routinier staat er altijd als het echt moet.

„Geen idee hoe dat komt. Ik weet niet of het iets is dat in mijn lichaam zit of zo. En ook als team staan we er altijd als het moet. Ik denk er maar niet te veel over na wat de reden daarvan is. Je moet nooit te veel nadenken, anders gaat het misschien juist mis. Wat ik wel weet is dat we er altijd heel hard voor werken en er heel veel plezier aan beleven.”

Reageer