De Voogd: ‘Nooit stilgestaan bij het in gevaar komen van mijn positie in Oranje’

Amsterdam-Oranje Zwart (30)

Vorig jaar hield een slepende voetblessure international Bob de Voogd langs de kant. Hierdoor moest hij onder andere twee grote toernooien met Oranje aan zich voorbij laten gaan. Inmiddels floreert hij weer op de velden en won hij met het Nederlands elftal de Hockey World League in India. 

Nederland België de Voogd

bob de Voogd in actie tijdens de Hockey World League in India

De blessure van De Voogd was er niet zo maar eentje. Hij miste hierdoor onder andere het EK in Boom en moest ook de Hockey World League in Rotterdam aan zich voorbij laten gaan. “Ik had last van een ontstoken en zwaar geïrriteerde pees onder mijn voet,” legt de aanvallende middenvelder van Oranje Zwart uit. “Echt een vervelende blessure die niet heel snel voorbij ging. Uiteindelijk heb ik er misschien ook iets te lang mee geprobeerd door te spelen om toch de play-offs mee te kunnen doen. Dit heeft het herstel toen niet goed gedaan.” Middels shockwavebehandelingen en injecties is geprobeerd het herstel sneller te laten verlopen. Uiteindelijk bracht het inspuiten van bepaalde bloedplaatjes in de pees gecombineerd met een periode volledige rust uitkomst. “Na een aantal weken in het seizoen ben ik weer gaan trainen en langzaam aan is dit steeds beter gaan voelen. Op dit moment voel ik me weer nagenoeg helemaal fit. Ik merk wel dat ik een jaar lang niet op 100% heb gezeten, dat ritme komt nu ook terug. Gelukkig werd ik goed bijgestaan door de medische teams van OZ en het Nederlands elftal,” aldus De Voogd.

Herstel

Hoewel de vijfentwintig jaar oude middenvelder door deze blessure enige tijd uit de roulatie was heeft hij nooit echt getwijfeld over zijn positie bij Oranje. “Dit was ook meer omdat ik alleen maar bezig was met fit worden en weer wilde hockeyen,” vertelt De Voogd. “Ik heb gelukkig ook nooit het idee gekregen dat ik geen kans meer zou krijgen en wist ook dat als ik weer topfit zou worden ik zeker van toegevoegde waarde zou zijn. Maar met name het plezier om weer te kunnen hockeyen is waar ik me mee bezig hield tijdens het revalideren.” Na de play-offs van vorig jaar nam De Voogd rust, liep hij een tijd met krukken en was het vervolgens tijd om langzamerhand te werken aan zijn conditie. “Ik ben langzaam aan gaan fietsen en rustig joggen om weer wat aan fitheid te winnen. Ik moest in het begin wel steeds uitkijken met belasting van de voet om het niet weer erger te maken. Dit was een langzaam en moeilijk proces voor mij. Je wil toch zo snel mogelijk weer aan de bak. Uiteindelijk heb ik de trainingen steeds meer op kunnen bouwen en speelde ik in oktober voor het eerst weer minuten mee met OZ op de EHL,” aldus De Voogd.

WK

Onlangs werd de middenvelder met Oranje eerste op de finale van de HWL in India. Na een wat moeizame start groeide het team in het toernooi en won het in de finale ruim van Nieuw-Zeeland. “Ik zie dit als een mooie eerste stap in aanloop naar het WK in Den Haag,” verteld de Helmonder. “We moeten wel keihard door blijven trainen en onszelf in veel aspecten nog verbeteren. Zo kunnen we in de afronding scherper worden, een hoger rendement halen. En zo kan ik nog heel wat zaken opnoemen. Gelukkig hebben we daar nog een paar maanden met elkaar voor. Toch is het wel heel fijn om richting zo’n WK in eigen land bevestiging te krijgen dat je als team wel op de goede weg zit.”

Oranje Zwart

De Voogd is al enige tijd terug uit India maar heeft nog niet voluit kunnen genieten van zijn rust voordat hij begint aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. “Bij terugkomst uit India had ik meteen die week een tentamen, dus daarvoor moest ik wel meteen weer aan de bak. Uiteindelijk heb ik die gehaald met een 8. Dus daar ben ik dan wel weer trots op,” lacht hij. “Deze donderdag sluit ik weer aan bij OZ, samen met alle andere internationals. De zaal sla ik dit seizoen over.” De heren van OZ zijn als nummer één de winterstop in gegaan en zullen zich vanaf nu weer voluit gaan concentreren op het behouden van deze plek. “De jongens zijn al een paar weken hard aan het trainen samen met een groep van de A1,” vertelt de Voogd. “Ongelofelijk hoe hard die jongens trainen als wij weg zijn. Dat vind ik echt knap en mooi om te zien. Dat maakt ons ook een sterk team. Onze voorbereiding ziet er verder niet bijzonder uit. Wij trainen gewoon in Nederland door en spelen wel een aantal oefenwedstrijden. Op deze manier maken wij onszelf op voor de tweede competitiehelft.” Bovenin de ranglijst staat het momenteel dicht bij elkaar. OZ staat met 34 punten bovenaan, gevolgd door Kampong (32). Daarop volgen Rotterdam, Amsterdam, HGC en Bloemendaal. Allen zijn nog in de race voor de play-offs. Toch denkt De Voogd dat er spoedig koppen zullen gaan rollen. “Er zal na een paar wedstrijden wel een duidelijkere schifting komen richting de play-offs. Een aantal topploegen spelen ook vrij snel tegen elkaar. Het wordt voor iedereen een heel strak programma met veel wedstrijden in een korte periode. Ik ben benieuwd hoe teams daar mee om kunnen gaan. Ik weet in ieder geval dat wij met OZ er klaar voor zijn,” sluit een zelfverzekerde De Voogd af.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.