Hurley-aanvaller Kenny Bain wil de huidige Hoofdklasse competitie opnieuw spelen - Hoofdklasse Hockey Nederland
Kenny Bain Hurley 2019-2020

Hurley-aanvaller Kenny Bain wil de huidige Hoofdklasse competitie opnieuw spelen

Na een aantal jaren onder andere gehockeyd te hebben voor HGC en Amsterdam, keerde de Schotse international terug naar zijn vertrouwde club Hurley. Kenny Bain is getrouwd met de Duitse tophockeyster Julia Muller en zit nu net zoals alle Nederlands thuis. Hoe gaat het met de aanvaller en wat is zijn visie op het afronden van de competitie. Hoofdklassehockey onderzocht het.

De Schotse international Kenny Bain hockeyt al tien jaar in Nederland. De 30-jarige speler van Hurley speelde een aantal seizoenen voor respectievelijk HDM, HGC en Amsterdam. Toch bleek dat Hurley zijn club was. Na een aantal korte uitjes, keerde de aanvaller terug naar Hurley. Niet onverdienstelijk, want afgelopen jaar promoveerde Bain samen met Hurley naar de Hoofdklasse. Op dit ogenblik is de spits met zes doelpunten clubtopscorer.

Bain laat weten dat hij zich bij Hurley thuis voelt: ‘Zoals velen anderen zeggen, Hurley is een familieclub. Dat gevoel heb ik ook. Ik heb het hier naar mijn zin. Ik merk bijvoorbeeld dat in deze zware tijden, de club me blijft steunen. Onze contracten lopen door, zolang de club dat kan blijven volhouden. We worden dus gewoon nog doorbetaalt. Afgelopen seizoen heb ik een contract voor twee jaar getekend, dus ook komend seizoen blijf ik in dienst van de club’.

Toch is het voor de familie Bain niet altijd makkelijk. Vader Kenny heeft Schotse roots, terwijl moeder Julia Muller een Duitse achtergrond heeft. Samen hebben ze er voor gekozen om in tijd van quarantaine, de net 1-jaar oude Romy op te voeden in Amsterdam. ‘We hebben samen wel overlegd of we misschien naar Duitsland zouden gaan. Maar omdat in deze onzekere tijden we gewoon niet goed weten wat er allemaal gaat gebeuren, hebben we besloten om in Amsterdam te blijven. Voor mij het allerbelangrijkst dat mijn familie gezond is. Sport is op dit moment een bijzaak. Net zoals alle teamgenoten train ik voor mezelf. Op dit moment sport ik zes keer per week. Ik wil graag fit blijven, zodat bij een eventuele herstart van het seizoen ik er weer kan staan’, aldus Bain.

Kenny Bain (tweede van rechts), speelde op het EK in Antwerpen voor zijn land Schotland. Zijn ploeg eindigde onderaan in de poule.
Kenny Bain (tweede van rechts), speelde op het EK in Antwerpen voor zijn land Schotland. Zijn ploeg eindigde onderaan in de poule. Foto: Roel Ubels

Herstart van de Hoofdklasse
Ook al lijkt er in Nederland steeds wat meer positief nieuws te komen, het lijkt het er niet op dat de Hoofdklasse hockey dit jaar nog gaat herstarten. Alle clubs liggen volledig stil, vrijwilligers zitten thuis en een herstart lijkt een utopie. Toch zijn sommige belangen hoog. Ook die van Hurley. De ploeg bungelt onderaan in de Hoofdklasse, maar wil graag een eerlijke kans krijgen om de nacompetitie te ontlopen.

Rechtstreekse degradatie zou volgens Bain niet eerlijk zijn: ‘Er zijn nog maar ongeveer 60% van alle wedstrijden gespeeld. Het is lastig om te zeggen wat de KNHB nu moet besluiten. Mochten we herstarten, dan denk ik dat het eerlijk zou zijn om bijvoorbeeld een aantal poules van vier clubs te maken. Onderling moeten we dan uitmaken wie er dan degradeert of promoveert. Mocht de competitie er helemaal worden uitgegooid, dan vind ik dat we de huidige competitie gewoon opnieuw moeten spelen. Geen enkele club zal dan promoveren of degraderen’. In dit scenario zouden Hurley, Klein Zwitserland en Almere bij de mannen gered worden. In de Livera Hoofdklasse voor dames zouden Bloemendaal, Victoria en ook HGC de ‘gelukkigen’ zijn.

Olympische Spelen
Toch zou het COVID-virus ook nog een klein voordeel voor Bain kunnen zijn. De Schotse speler zou namelijk voor Groot-Brittannië (GB) opgeroepen kunnen worden voor de FIH Pro League en de Olympische Spelen. In het GB- team zitten namelijk niet alleen spelers van Engeland. Voor Bain een droom en kijkende naar zijn huidige performance, misschien geen onrealistische. ‘Tot op heden ben ik nog niet opgeroepen om te spelen voor Groot-Brittannië. Net zoals elke hockeyer is dit ook voor mij een droom. In de huidige FIH Pro League was ik niet opgeroepen, maar wie weet geeft een jaar uitstel weer nieuwe kansen. Ik blijf in ieder geval hard doortrainen voor de club en voor misschien wel de Olympische Spelen in 2021’.

Door: Redactie Hoofdklassehockey

Reageer