Round-up HWL (H): België onderuit in kwartfinales, Australië door

De Belgische heren zijn er niet in geslaagd de halve finales van de Hockey World League Final te bereiken. In de halve finales ging de favoriet voor de eindzege woensdag verrassend onderuit tegen gastland India. Na de reguliere speeltijd was de stand 3-3 waarna India in de shoot-outs de zenuwen beter in bedwang hield. Eerder op de dag plaatste Australië zich bij de laatste vier door Spanje met ruim verschil te verslaan: 4-1.

België-India 3-3 India wint na shoot-outs 3-2

Met drie overwinningen was België de huizenhoge favoriet tegen India, dat in de groepsfase slechts een keer gelijkspeelde en twee nederlagen leed. Maar de favorietenrol en België is (nog) geen winnende combinatie. Dat bleek tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro waar de Belgen in de finale verrassend verloren van Argentinië (4-2) en afgelopen zomer dolf de ploeg in de EK-finale het onderspit tegen Nederland, een ploeg waarvan in de poulefase met 5-0 was gewonnen.

Voor rust kreeg India de beste kansen, maar de ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne vergat te scoren. België scoorde wel. Een aanval via Manu Stockbroekx en Thomas Briels werd door John-John Dohmen afgerond. De treffer werd echter afgekeurd, omdat Dohmen de bal met de bolle kant van de stick had beroerd.

India op voorsprong

Het derde kwart was nog maar net begonnen of India kwam op voorsprong. Loïck Luypaert verloor de bal aan SV Sunil, die werd gestuit door doelman Vincent Vanasch. De rebound werd benuut door Gurjant Singh.

Vier minuten na de openingstreffer verdubbelde Harmanpreet Singh vanaf de kop van de cirkel de score. Luypaert trok vervolgens eigenhandig de stand weer gelijk met twee rake corners.

Shoot-outs noodzakelijk

India kwam andermaal aan de leiding nadat Rupinder Pal Singh de bal uit een strafcorner langs Vanasch sleepte. Zeven minuten voor tijd kwam België ietwat gelukkig op 3-3. Een schot van Amaury Keusters belandde via de stick van Harmanpreet in het doel.
De gelijke stand na vier kwarten betekende dat shoot-outs de beslissing moesten brengen.

Veel missers

België begon met de shoot-outs. Gauthier Boccard slaagde er niet in doelman Akash Chikte niet te passeren. Ook Harmanpreet en Stockbroekx misten, waarna Lalit Upadhyay India op 1-0 zette.

Rupinder verdubbelde de voorsprong, nadat Victor Wegnez had gefaald. De Belgen waren nog niet kansloos. Door rake shoot-outs van Arthur van Doren en Florent van Aubel trok België de stand weer gelijk. De ploeg profiteerde optimaal van de misser van Sumit.

Beslissing door Harmanpreet

Toch stond India op matchpoint, maar Vanasch voorkwam een score van Akashdeep Singh. In de sudden death mocht India beginnen. Harmanpreet zette India op 3-2 waarna hij Van Doren zag falen waardoor de Indiase ploeg zich plaatste voor de halve finales.

31.Gurjant Singh 0-1
35.Harmanpreet Singh 0-2 (sc)
39.Loïck Luypaert 1-2 (sc)
46.Rupinder Pal Singh 1-3 (sc)
46.Loïck Luypaert 2-3 (sc)
53.Amaury Keusters 3-3

Spanje-Australië 1-4

Met de eerste overwinning van het toernooi heeft Australië zich geplaatst voor de halve finales. De Kookaburras eindigden met drie gelijke spelen als derde in de poule, terwijl Spanje in de andere groep met twee overwinningen en een nederlaag achter België als tweede de poulefase afsloot.

Australië sloeg in het duel met Spanje toe vanaf de kop van de cirkel. Alle vier de doelpunten kwamen tot stand uit een strafcorner. In drie minuten tijd scoorde de wereldkampioen na rust drie keer.

Gelijk bij rust

Bij rust was de score 1-1. Australië dacht op voorsprong te komen in het eerste kwart via Lachlan Sharp. De treffer werd afgekeurd na een referral van Spanje. Aran Zalewski zou een overtreding hebben begaan in de aanloop van het doelpunt.

Een paar minuten later lag de bal in het Australische doel. Marc Garcia rondde voorbereidend werk van Sergi Enrique af. Australië maakte voor rust gelijk uit een strafcorner van Jeremy Hayward.

Beslissing in het duel

De titelverdediger nam rust in kort tijdsbestek afstand van Spanje. Nadat Aaron Kleinschmidt een rebound uit een corner van Hayward binnentikte besliste Blake Govers met twee corners binnen een minuut definitief in Australisch voordeel.

20.Marc Garcia 1-0
28.Jeremy Hayward 1-1 (sc)
48.Aaron Kleinschmidt 1-2 (sc)
50.Blake Govers 1-3 (sc)
50.Blake Govers 1-4 (sc)

Reageer

Contact Us