HWL (H): Martijn Havenga in selectie; De Geus, Croon en De Voogd niet - Hoofdklasse Hockey Nederland

HWL (H): Martijn Havenga in selectie; De Geus, Croon en De Voogd niet

Bondscoach Max Caldas van de Oranjeheren heeft de selectie bekendgemaakt waarmee hij gaat deelnemen aan de Hockey World League Final (HWL). De HWL Final vindt plaats van 1 tot en met 10 december 2017 in het Indiase Bhubaneswar.

Caldas selecteerde 16 spelers en twee keepers. Kampong-speler Martijn Havenga, die geen deel uitmaakte van de trainingsgroep na de EK, is wel geselecteerd voor het toernooi in India.

Rechtvaardigen

“Zoals eerder aangegeven trainden we de afgelopen periode decentraal met een voorlopige trainingsgroep. Gedurende de competitieperiode houden we de teams in de Hoofdklasse natuurlijk nauwlettend in de gaten. De algehele positieve indruk die Martijn achterliet, al tijdens de play-offs maar zeker ook gedurende de afgelopen competitiewedstrijden, rechtvaardigt een plaats in de selectie voor dit toernooi”, zegt Caldas.

Roel Bovendeert, Jorrit Croon, Berend van Eldonk (K), Jelle Galema, Jonas de Geus, Jip Janssen, Rik van Kan, Mark Rijkers, Maurits Visser (K) en Bob de Voogd blijven deel uitmaken van de trainingsgroep.

Onder druk zien spelen

“Er kunnen maar 18 spelers deelnemen aan dit toernooi en met het oog op de WK volgend jaar wil ik een groot aantal van deze spelers graag onder druk van een titeltoernooi zien spelen.”

Selectie Nederlands elftal
Tristan Algera – HGC
Seve van Ass – Rotterdam
Sander Baart – Braxgata
Billy Bakker – Amsterdam
Lars Balk – Kampong
Pirmin Blaak (K) – Oranje-Rood
Thierry Brinkman – Bloemendaal
Thijs van Dam – Rotterdam
Martijn Havenga – Kampong
Bjorn Kellerman – Kampong
Robbert Kemperman – Kampong
Joep de Mol – Oranje-Rood
Mirco Pruyser – Amsterdam
Glenn Schuurman – Bloemendaal
Sam van der Ven (K) – HGC
Valentin Verga – Amsterdam
Mink van der Weerden – Oranje-Rood
Floris Wortelboer – Bloemendaal

Groepsfase Hockey World League Final
Zaterdag 2 december
09.30 uur: Nederland-Spanje
Zondag 3 december
15.00 uur: Nederland-Argentinië
Dinsdag 5 december
15.00 uur: Nederland-België

Comments (14)

 1. En dan de Geus en Croon, de twee jonkies voor de toekomst thuis laten? Of zijn ze uit vorm (nog geen wedstrijd van beide gezien dit jaar)??

 2. Croon is al 1,5 jaar uit vorm

 3. Croon niet mee lijkt me terecht, niet zo sprankelend meer als voor de Spelen in Rio. Daarnaast moet de Geus vanzelfsprekend een transfer maken naar een grote club wil hij een volgende stap kunnen zetten. Waar ik echter wel verbaasd over ben, is dat de Voogd niet meegaat… Geblesseerd? Gepasseerd? Eerste seizoenshelft weergaloos voor OR en de grote roerganger daar. Verder een mooie selectie lijkt me, waarbij aangetekend dat jongens die er niet bij zitten maar wel blijven meetrainen zoals Bovendeert en Rijkers, wel echt te kort komen om grote toernooien te gaan spelen.

 4. John,

  Sterke ongefundeerde meningen verspreidt je hier. Croon is, zelfs uit vorm, Nederlands elftal waardig. De Geus speelt een zeer sterk seizoen en de uitstekende beslissing om Almere niet te verlaten pakt voor hem alleen maar goed uit.

  Caldas maakt een keuze om de jonge jongens even rust te geven. Zelfs met het gegeven dat dit een titeltoernooi is, gaat het toernooi alsnog helemaal nergens over.

 5. Maar als ze het toernooi verliezen, valt heel hockeyend Nederland weer over het team en coach heen!

 6. Peter,

  Vind je redenatie niet helemaal kloppen… Eens, Croon is Nederlands Elftal waardig, als ‘ie de sterren van de hemel speelt en als ‘ie uit vorm is. De vraag is echter, is het terecht dat hij niet meegaat? Ja, want hij is uit vorm. Iemand die niet in vorm is, wel meenemen lijkt me een vreemd beleid en ook moeilijk uit te leggen aan de spelersgroep. Dit doet niets af aan of hij Nederlands Elftal waardig is. Het lijkt me van belang Nederlands Elftal waardig én terecht of niet meenemen naar een toernooi te onderscheiden van elkaar. Daarnaast, vind het benoemen van een “zeer sterk seizoen” van een voor Almere bepalende speler ook vreemd, aangezien hij met zijn team op 4 punten staat. Ik ken zogezegd spelers die ook een “zeer sterk seizoen” spelen en een grotere impact hebben op puntentotaal.. Als laatste, jonge spelers krijgen rust? Wie? Wortelboer, Balk, Brinkman, de Mol, van Dam? Nee. Wie wel dan?

 7. Jammer dat Max nooit ‘out of the box’ durft te denken en aansluit bij de vaste namen.

  Waarom krijgen jongens als een Wouter Brasem, Boris Burckhart, Goof van der Kamp, Jan Willem Buissant, Marc Schwarz en/of Bram Weers niet een keer een kans?

  Je kan voor zo’n toernooi toch prima kijken hoe die jongens zich staande houden?

  Of moet je gegarandeerd bij een play-off team spelen om geselecteerd te worden?

 8. marc schwarz in het ned xl? hahahahahhahahaha

 9. Op zich een punt, Ulli. Alhoewel van der Kamp inmiddels gestopt is, en het niet oproepen van hem dus wel begrijpelijk is. Je komt met interessante namen.. Waarom Aad Stolk van Voordaan niet een keertje de kans geven? Of Maarten Groenen, de laatste man en aanvoerder van Tilburg?

 10. Schuurman weer? Onbegrijpelijk. Maakte in de play-offs en op het EK veel fouten met grote gevolgen.

  Havenga en Algera slaan eveneens nergens op. Kunnen een bal op goal pushen, lekker boeiend. Hockeyen kunnen ze beide niet heel denderend. Lekker voor spelers als Bakker, Verga, Kemperman om met zulke technische onkunde op het veld te staan.

  Caldas wilt gewoon een aantal goede spelers aanvullen met spelers zonder mening. Spelers die er anders over denken worden aan de kant gezet en Caldas gaat met middelmaat op pad. Caldas kan niet met een sterke persoonlijkheid omgaan en is totaal niet objectief. Komt zichzelf nog wel tegen.

 11. @ …

  Vertel, als je zo reageert ga ik ervan uit dat je meer weet.

 12. Jonge spelers altijd alles laten meedoen is ze kapot maken. Kijk maar naar de dames waar menig speelster die jong het debuut gemaakt hebben uiteindelijk een niet erg lange carriere hebben.

  Neemt Caldas alle standaard namen niet mee moet hij meer uitproberen. Neemt hij wat andere/nieuwe jongens mee dan vragen we ons gelijk af waarom die en die is afgevallen.

  Heel goed dat de bredere selectie de kans krijgt het te laten zien op een internationaal titel toernooi.

  Volgend jaar het WK, wellicht lekker wanneer we die weer eens winnen…

 13. Fan van Hockey

  Peter: “Caldas maakt een keuze om de jonge jongens even rust te geven”.
  …… : “Caldas wilt gewoon een aantal goede spelers aanvullen met spelers zonder mening”.

  Er zijn overal en altijd wel mensen die namens anderen gaan spreken. Waarom gewoon niet aan, in dit geval, Max Caldas vragen naar de achtergronden. Het zou mooi zijn als Max Caldas zelf liet weten wat zijn mening is. Hoe denkt hij er echt over? Wellicht kan hij via een reactie ons die uitsluitsel geven.

 14. Fan van Hockey

  …en laat er nu net een intervieuw op hockey.nl staan met o.a. Max Caldas. In het interview met Bob de Voogd lees je ongeveer dezelfde argumentatie. Of dit de echte reden is? Tja… alleen Max en de staf direct rond hem kan dat vertellen.

Reageer