HWL3 Brasschaat: De halve finales (dames)

Het publiek in Brasschaat kreeg donderdag voldoende speltakel voorgeschoteld. Drie van de vier wedstrijden werden beslist door middel van shoot-outs. Alleen Nederland ontsprong deze danse door een ruime zege op vice-wereldkampioen Australië.

Oranje Nederland Australië Willemijn Bos Kelly Jonker HWL RU
Willemijn Bos viert haar velddoelpunt © Roel Ubels

13.00 uur 5/8: India – Italië 1-1 *India wint na shoot-outs (5-4)

India en Italië bleken aardig aan elkaar gewaagd in de openingswedstrijd van donderdag. Rani Rani’s derde toernooitreffer was de gelijkmaker nadat Elisabetta Pacella haar land op voorsprong had gezet. Twaalf shoot-outs waren nodig om het lot te beslechten, beide landen waren zeer trefzeker in de serie. Uiteindelijk maakte Savita de beslissende redding op een inzet van Giuliana Ruggieri.

15.30 uur 5/8: België – Japan 1-1 *Japan wint na shoot-outs (2-4)

Ondanks dat België de meeste kansen in de wedstrijd kreeg, kwamen de Red Panthers niet verder dan 1-1 in de reguliere zestig minuten speeltijd. Stephanie de Groof maakte met haar treffer de Belgische achterstand, die zij eerder had kunnen voorkomen, goed. Shihori Oikawa schoot een strafcorner in de achttiende minuut zomaar langs de Oranje Zwart-verdediger. In de shoot-outserie redde Aisling D’Hooghe de eerste inzet van Mie Nakashima, maar daarna was alles raak voor de Aziaten. Door gemiste pogingen van Stephanie Vanden Borre en Alix Gerniers zien de Belgen de olympische droom in rook opgaan.

18.00 uur halve finale: Nederland – Australië 5-1

Niemand stopt de oranje machine van Sjoerd Marijne. Australië, toch niet de minste tegenstander, werd met 5-1 verslagen. Goals waren van Carlien Dirkse van den Heuvel, Maartje Paumen, Ginella Zerbo, Lidewij Welten en Willemijn Bos. Die laatste werd daarmee de dertiende Nederlandse doelpuntenmaker dit toernooi. Oranje speelt de finale tegen Zuid-Korea, het land waar Nederland de meeste moeite mee had deze editie van de HWL. Australië kan wraak nemen op Nieuw-Zeeland en de derde plek veroveren.

20.30 uur halve finale: Zuid-Korea – Nieuw-Zeeland 1-1 *Zuid-Korea wint na shoot-outs (4-2)

Zuid-Korea won voor de tweede keer op rij een shoot-outserie en is de tegenstander van Oranje in de finale van de HWL. De Koreanen zagen hun veroverde voorsprong binnen twee minuten ongedaan worden gemaakt door Gemma Flynn. In de resterende 33 minuten kwamen de opponenten niet meer tot scoren. Ji Soo Jang onderscheidde zich door twee shoot-outs te pakken. Nieuw-Zeeland speelt tegen Australië om de bronzen plak. Eerder dit toernooi wonnen de Black Sticks van de Hockeyroos.

Reageer