HWL3 Brasschaat: De kwartfinales (dames)

De kwartfinales in Brasschaat. Natuurlijk was er een plek bij de beste vier te verdienen, maar de dames wisten maar al te goed dat plaatsing voor die halve finales ook wel eens plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kon betekenen. Dat zorgde in ieder geval voor voldoende spanning op de hockeyvelden van KHC Dragons.

Naomi van As India Oranje HWL RU

10.30 uur 9/10: Frankrijk – Polen 1-5

Het Franse elftal is een ervaring rijker, maar een illusie armer. Daags voor de HWL hoorde de ploeg dat het mocht deelnemen aan het toernooi, omdat Azerbeidzjan niet op tijd was komen opdagen. De Fransen sprokkelden een team bijeen van dames die zo kortdag beschikbaar waren. Resultaat: tiende plek na vijf keer verlies, 37 goals tegens, twee voor. Ook tegen de andere zwakke zuster van het toernooi, Polen, ging Frankrijk strijdend ten onder: 1-5. Voor Polen scoorde onder anderen MOP-speelster Natalie Wisniewska.

13.00 uur kwartfinale: Australië – Italië 2-0

De Australische dames verzekerden zich van een plekje in de halve finales door Italië te verslaan. Jodie Kenny opende de score uit een strafcorner en bracht haar toernooitotaal daarmee alweer op tien, waarvan twee velddoelpunten. MOP-speler Anna Flanagan maakte de tweede treffer, eveneens uit een korte hoekslag. De Europeanen strijden nu verder om de vijfde plaats dit toernooi, een plek die eventueel later alsnog plaatsing voor de Olympische Spelen kan betekenen.

15.30 uur kwartfinale: Nieuw-Zeeland – Japan 5-1

Al een minuut nadat Nieuw-Zeeland op achterstand kwam stelden de Black Sticks weer orde op zaken. Het duurde echter tot het derde kwart voordat de Kiwi’s een voorsprong pakten, die ze vervolgens uitbouwden naar een ruime zege. Nieuw-Zeeland bewees maar weer eens dit toernooi in uitstekende vorm te steken. Japan mag zich opmaken voor de volgende wedstrijd tegen België.

18.00 uur kwartfinale: Nederland – India 7-0

Het heette een kwartfinale, maar van spanning was geen sprake in de wedstrijd tussen Oranje, met Kelly Jonker maar zonder Carlien Dirkse van den Heuvel, en India. Naomi van As scoorde voor Nederland in de eerste minuut en haar ploeg breidde deze score geleidelijk, met enkel in Q3 slechts één doelpunt, uit. Caia van Maasakker onderscheidde zich met drie rake strafcorners.

20.30 uur kwartfinale: Zuid-Korea – België 2-2 *Zuid-Korea wint na shoot-outs (3-0)

Wat waren de druiven zuur voor gastland België. De Red Panthers kwamen op achterstand tegen Zuid-Korea, maar vochten zich terug naar 1-2. Achteraf in een interview zei Stephanie de Groof dat haar ploeg in de laatste minuut van het duel misschien al met het hoofd in Rio zat, want met nog 35 seconden op de klok ging het mis. Cheon Eun-bi maakte gelijk. In de shoot-outserie lukte het onze zuiderburen maar niet om te scoren, waardoor de Koreanen doorgaan naar de kwartfinale. De Belgen kunnen niet te lang treuren, er is voor hen nog een reële kans op olympische kwalificatie. Als Aziatisch kampioen was Zuid-Korea al zeker van een ticket naar Rio de Janeiro en de kans is zeer groot dat  Nieuw-Zeeland of Australië zich namens Oceanië plaatst. In dat geval krijgt ook de nummer vijf van deze HWL-ronde een startbewijs in Brazilië.

Reageer