HWL3 Brasschaat: De kwartfinales (heren)

De kwartfinales in Brasschaat. Natuurlijk was er een plek bij de beste vier te verdienen, maar de mannen wisten maar al te goed dat plaatsing voor die halve finales ook wel eens plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro kon betekenen. Dat zorgde in ieder geval voor voldoende spanning op de hockeyvelden van KHC Dragons.

Maleisië India heren WK RU Sardar Singh
Sardar Singh van India aan de bal tegen Maleisië © Roel Ubels

10.30 uur 9/10: Polen – China 4-2

De mannen van China hadden het heel moeilijk deze HWL. Gezien de ranking van de Chinezen, 31ste in de wereld, was dat geen verrassing. In hun laatste toernooiwedstrijd was ook Polen, nummer zeventien, te sterk voor ze. De Aziaten kwamen in het tweede kwart even op 1-2 door doelpunten van Guo Xiaoping and Du Chen, maar de Polen poetsten deze achterstand weer snel weg. De Poolse mannen pakken, net als de Poolse vrouwen, de negende plek op deze HWL.

13.00 uur kwartfinale: Australië – Ierland 4-1

Tot vijf minuten voor tijd bleef het slechts 2-0 voor Australië. De Ieren roken hun kans, maar konden deze verzilveren. Binnen een paar seconden in de 55ste minuut verdubbelden de Kookaburras de score naar 4-0. Pas toen lukten het de Europeanen ook om een goal te maken. De 4-1 was, met nog enkele minuten op de klok, te weinig. Al met al zat het venijn in de staart van de wedstrijd. In de slotfase werden ook nog een groene en twee gele kaarten uitgedeeld. Eén daarvan was voor Eddie Ockenden, die zijn 250ste interland voor Australië speelde.

15.30 uur kwartfinale: Groot-Brittannië – Pakistan 2-1

In tegenstelling tot de wedstrijd ervoor werd de wedstrijd tussen Groot-Brittannië en Pakistaan juist in de openingsfase beslist. Chris Griffiths en Alastair Brogdon zorgden binnen tien minuten al voor en comfortabele Britse voorsprong. In het laatste kwart kwam Pakistan via Muhammad Umar Bhutta tot de aansluitingstreffer, maar verder lieten de Europeanen het niet komen. De Britten spelen de halve finale, de Pakistanen schuiven door naar de andere helft van het speelschema.

18.00 uur kwartfinale: India – Maleisië 3-2

Ook een beetje Nederlands succes bij de mannen in Brasschaat. Indiaas bondscoach Paul van Ass pakte, door twee treffers in het laatste kwart van Jasjit Singh Kular, de overwinning in de kwartfinale op Maleisië. Met de selectie Jasjit Singh Kular voor dit toernooi verraste Van Ass, zoals hij in zijn tijd als Oranjecoach dat ook een aantal maal deed. Hij liet vaste kracht en strafcornerspecialist Rupinder Pal Singh onverwacht thuis, wat doet denken aan de keer dat Van Ass Taeke Taekema niet meenam. Jasjit Singh Kular bewees zijn waarde met twee doelpunten in Q4.

20.30 uur kwartfinale: België – Frankrijk 5-4

De kwartfinale werd een onverwacht spannend toetje van een lange hockeydag. België, gastheer en nummer vier van de wereld, bleek het stukken lastiger te hebben met hun zuiderburen Frankrijk, de mondiale nummer achttien. De wedstrijdverhoudingen verschoven tussen de speelkwarten. De Red Panthers openden sterk met twee doelpunten in Q1, maar in de daaropvolgende minuten trokken de Franse de stand gelijk. Na de rust pakten de Belgen wederom een voorsprong van twee doelpunten. Een tweede keer terugkomen bleek voor Frankrijk te moeilijk. De aansluitingstreffer werd weliswaar gevonden, maar de gelijkmaker bleef uit. In Q4 kwamen beide ploegen nogmaals tot scoren, waardoor een aansprekende 5-4 de uitslag was.

Reageer