HWL4 Rosario: Oranje niet naar halve finale door verlies tegen Argentinië

De Nederlandse dames zijn er niet in geslaagd de halve finale van de Hockey World League in Rosario te bereiken. Oranje nam in de eerste minuten het initiatief tegen aartsrivaal Argentinië, maar kwam desalniettemin op een vroege achterstand. Nederland vocht zestig minuten, al ging het vechten gepaard met slordig spel en speelden de Zuid-Amerikaanse verdedigers een dijk van een wedstrijd. Tot meer doelpunten kwam het niet, waardoor de formatie van Alyson Annan gedwongen is te spelen om de vijfde plek op deze HWL-finaleronde.

De Argentijnen speelden een teleurstellende groepsfase waarin zij vierde en laatste werden in hun poule. Nadat de ploeg de afgelopen maanden afscheid nam van veel ervaren spelers werden de tegenvallende prestaties van 2015 geweten aan de jeugdigheid van Las Leonas. Tegen Nederland speelde die jonge ploeg echter zonder schroom en Oranje werd over het geheel op felheid afgetroefd.

In de openingsfase nam Delfina Merino vrij aan in de cirkel en rondde mooi af met een backhandschot. Op het moment dat Argentinië die voorsprong pakte leek er nog weinig aan de hand voor de regerend Olympisch kampioen. Het was pas de vierde minuut van de wedstrijd en Oranje had dit toernooi altijd minimaal vier keer gescoord. Het liep toch anders.

Het eerste kwart ging voorbij. Zo ook het tweede en het derde en er vielen geen doelpunten meer. Kansen waren er voor Naomi van As en Eva de Goede, maar zij vonden Belen Succi op hun weg. Tel daarbij op dat de Nederlandse strafcorner, waarvan het toch zes stuks kreeg, niet lekker liep. Ondertussen betaalde het gastland de prijs voor het felle spel: het moest vier keer op de strafbank plaatsnemen, waarvan drie keer met geel. Een tijdelijk overtal van twee man speelde Nederland niet goed uit.

In de afsluitende vijftien minuten forceerde Nederland van alles. Ellen Hoog en Jacky Schoenaker probeerden met lange klappen de spitsen in de cirkel te bereiken. Lidewij Welten poogde al in de eigen drieëntwintig een actie in te zetten richting de Argentijnse helft. Alle aanvallende intenties bleken ijdel. Nederland verliest van Argentinië en speelt zaterdag om 18:00 uur tegen Australië, de nummer één uit Poule A verloor van Duitsland in de kwartfinale, om de vijfde plek.

Comments (36)

 1. Nieuwe coach?

  T lijkt alleen maar slechter te worden met Alyson aan het roer. Maar de halve finale niet halen is natuurlijk waardeloos! De vorige keren bij een verloren halve of hele finale ging de coach eruit. Dus ik ben benieuwd haha.

 2. @ Nieuwe coach: Je haalt mij de woorden uit de mond.
  Kijken wat de bond nu doet en of er überhaupt mensen geslachtofferd worden, wss niet.

 3. twee keer geel

  Doelpuntenmaakster Delfina Merino (ARG) kreeg in deze wedstrijd twee keer geel (36e en 56e minuut) maar geen rood. Ook op het wedstrijdformulier staan alleen de beide gele kaarten genoteerd. Internationaal andere regels?

 4. Nou KNHB…… Dan Annan er ook maar uit…..toch….. , wel konsekwent blijven hè!

 5. Jammer hè KNHB, weer niet als bobo’s vooraan op de tribunes zitten! Maar… Voor het wereldhockey wel een gunstige ontwikkeling.

 6. Haha je haalt een keer de halve finale niet, omdat je van Argentinië kan verliezen en gelijk moet er weer een coach uit.

 7. Wel knap. In de vorige wedstrijd hard roepen dat je 6 soorten press hebt gespeeld. En nu niet één fatsoenlijk uit kunnen voeren. Slechts enkele kansen gehad zelfs tegen 10 man(9).

 8. Blijkt ook wel weer hoe waardeloos de opzet is: Australië, Nederland, Engeland die allen bovenin stonden moeten het doen om de laagste plekken.

 9. We gaan toch niet de toernooiopzet als excuus gebruiken. Ik ben fan van Annan maar ook/zelfs zij kan sommige speelsters blijkbaar niet motiveren. In Argentinië, tegen Argentinië op een toch aansprekend toernooi; hoe kan je dan niet HEEL graag willen winnen? Misschien verzadiging door het continu trainen met Oranje, je lastige clubverplichtingen tussen door, etc. Ik pleit voor meer vorm is king is en minder met Oranje trainen tot een paar maanden voor de OS. Daarnaast DOORSELECTIE graag.

 10. Ik heb het al eerder gezegd en het is nu weer gebleken : Een aantal dames zijn niet in vorm en hebben in deze vorm niets in Nl team te zoeken
  Ze zijn verzadigd en niet meer hongerig en werken nog maar op halve kracht.
  Het wordt tijd dat oude bomen worden gekapt , waar is van Ass als je hem nodig hebt??
  Aan Arg zie je dat verjonging heel goed werkt . Die jonkies die missen kwaliteit maar willen wél vechten tot dat ze er bij neervallen, dat heb ik bij onze 3 vd big 5 niet gezien

 11. Altijd maar weer . Vechten en werken. Wat een onzin. Op topniveau werk je altijd hard. De speelsters moeten in de wedstrijd betere tactische keuzes maken. Op de juiste momenten individuele acties.

 12. Kunnen we wat minder negatief doen?
  Argentina speelde ook gewoon erg goed, ze stonden als leeuwen te vechten. Bij NL lukte er te weinig. Jammer dat het nu om plaats 5/6 moet gaan. Ik moet zeggen dat ik Leurink en Krekelaar erg leuk vond spelen! Van As, De Goede, Nunnink. Derckx en Bos vielen me wat tegen. Is er trouwens al wat bekend over waarom het 4 wedstrijden is geworden?

 13. Ik heb alleen de samenvatting gezien van deze wedstrijd, maar ik vond Sombroek er niet echt goed bijstaan bij het doelpunt.
  Van Ass kan ik niet beoordelen bij deze wedstrijd, maar de wedstrijd(en) dit toernooi in Argentinië heeft ze gewoon slecht gespeeld; veel balverlies, te veel lopen met de bal en slechte passes. Krekelaar is echt een aanwinst.
  Verder sluit ik me aan bij Soit.

 14. Nederland stond zeker niet goed te spelen, maar de Argentijnse verdediging (inclusief keepster Succi) stond inderdaad als een dijk. Mag ook gezegd worden.

 15. K.J. Poortvliet

  Ik denk dat ze met Sjoerd verder waren gekomen Niet dat ik fan van hem ben maar als het process is doorbroken moet je direct met resultaten komen. Het lijkt erop dat ze nu stappen achteruit maken. Alyson riep al veel te snel dat het goed ging en dat ze tevreden was. Ik ben benieuwd hoe verantwoordelijk ze zich voelt voor dit slechte resultaat. Als het goed gaat neemt ze altijd de credits en als het slecht gaat ligt het altijd aan het team, niet aan haar. Dit wordt geen goud op Rio.

 16. Ik vind het goed om te zien dat vechtersmentaliteit wordt beloond. Misschien minder kwaliteit bij die Argentijnen, maar zij gingen er echt voor. En Nederland, met hun lakse houding elke keer. Wij zijn zo goed, hebben zoveel kwaliteit, wij komen er wel. Nou niet dus. Er staat niemand van de zogenaamd grote en ervaren namen op, niemand neemt de leiding. Ik begrijp niet waarom sommigen het maar voor ze blijft opnemen, maar van As bijvoorbeeld, die is echt niet meer wat het geweest is. Ze teert vooral op successen uit het verleden. Annan moet eens selecteren op vorm en niet op naam. En aan de ene kant begrijp ik de ervaren speelsters best, ze hebben alles al een keer gewonnen. De honger is er blijkbaar niet meer. Maar de coach zou deze houding moeten afstraffen. Dames moeten op scherp gezet worden. Qua kwaliteit zouden ze volgend jaar het goud moeten pakken, maar met deze mentaliteit is het nog niet zo zeker….

 17. Jacques Brinkman

  De ploeg van bondscoach Alyson Annan speelde in een veel te laag baltempo en de passing was slordig. In de rust noemde bondscoach Annan haar ploeg niet hongerig genoeg. En dat gold zeker voor de ervaren speelsters Naomi van As en Lidewij Welten. Ook gelegenheids aanvoerster Ellen Hoog kon het verschil niet maken. Zelfs in overtal situatie 11-9 door twee gele kaarten aan Argentijnse zijde wisten de Nederlandse hockeysters niet te scoren. De vechtlust en passie van Argentinië won het van de kwaliteit en talent wat Oranje in zich heeft. In de topsport geldt een belangrijk principe: hard werken wint van talent, wanneer talent niet hard werkt. Pijnlijk want we moeten terug naar de jaren negentig om de Nederlandse hockeyvrouwen een keer niet in de halve finale te zien staan. Bondscoach Annan had haar eerste toernooi zeker anders voorgesteld. En de hockeybond zal zich achter de oren krabben of met het wegsturen van de vorige bondcoach Sjoerd Marijne wel de juiste beslissing is genomen.

 18. Hoe denk je weg te kunnen komen als je als team slechts 6 vormen press beheerst. Op de Olympische Spelen beheersen de meeste teams er minimaal 10…

 19. @ruud, nee ik gebruik dat niet als excuus. Dat staat er toch ook niet! Zeg alleen dat ik het een verrot systeem vind. Argentinië eindigt laatste, speelt 1 goede wedstrijd en staan in de finale. Maar goed dat is nu eenmaal zo. Daar bedoel ik dat alleen mee, want als je in de kwartfinale verliest lig je eruit hoe goed je kwalitatief bent of hoe goed je denkt te zijn. Annan moet maar eens keuzes maken. Van As valt tegen, De Goede af en toe zie je hoe goed ze is maar te weinig. Bos ook matig. Derkx ook.

  Als ze in vorm zijn, is deze ploeg goud. Of als ze vechten, maar dan doen er te weinig.

  Ik vond zelf Jonker op de vleugel niet van meerwaarde. Gewoon in de spits laten. En ik ben vast een van de weinige maar ik zie graag Vega! Echt een spits. Krekelaar en Leurink speelden goed. Zou me niks verbazen als een van die twee een oudje van zijn plek gaat stoten..

  Ik zie ook liever Koning van DB dan Veenendaal. Vind haar echt beter. Mis echte concurrentie voor Sombroek.

 20. HockeyAddict

  Het feit dat de dames vol ongeloof van het veld stapten zegt eigenlijk al genoeg. De vedettes dachten dat winnen we wel even. Technisch vond ik de Argentijnen overigens helemaal niet minder dan Nederland. Ze oogden daarnaast veel gretiger en leken individueel sneller. Vond dat de debutanten Krekelaar en Leurink het goed deden. En je mist op deze momenten toch iemand als Paumen, die de boel kan aanzwengelen. Sombroek valt niet veel te verwijten lijkt mij. Bal werd iets van richting verandert en dat is altijd lastig voor een keeper.

 21. HockeyUmpire

  @twee keer geel
  Twee gele kaarten, inderdaad, maar de eerste 5m en de tweede 10m. Internationaal kan dit.

 22. Op deze site wordt al langer geklaagd over diva en vedetten gedrag. En al langer vraagtekens gezet bij de werkelijke kwaliteit van het team. Gewoon omdat de internationale competitie achteruit is gegaan. Ik erger me behoorlijk aan die term ‘big-5’ omdat die niet terecht is. Zo goed, zo ‘big’ zijn die dames niet en nooit geweest. Wie heeft dat verzonnen? Laten we daar mee ophouden.
  Over dit toernooi, uithuilen en opnieuw beginnen. Oranje in 2 toernooien half jaar voor OS 4 en 5/6. Reality-check.

 23. twee keer geel

  @HockeyUmpire, dank voor de toelichting. Houdt het internationaal bij twee keer geel op of is, theoretisch, drie keer geel ook nog mogelijk.
  Andere vraag is waarom de FIH afwijkt van de standaardregel in nagenoeg alle sporten dat twee keer geel gewoon rood is. Heb jij daar een verklaring voor?

 24. Al met al is het zeer opmerkelijk dat beide groepswinnaars door beide nummers 4 uit het toernooi zijn gekickt. Kennelijk toch lastig spelen tegen ploegen die voor de laatste kans gaan.
  Bovendien is de kritiek op dit systeem zeer opmerkelijk, zeker van Nederlandse kant. Volgens mij werkt ons play-off systeem al jaren zo. En daar is vaak ook sprake van grote verschillen in punten.

 25. @peerke, is natuurljk totaal niet met elkaar te vergelijken in een competitie speel je 22 wedstrijden om eindelijk bij de beste 4 te komen je zal dus punten moeten halen want anders lukt dat niet, bij de HWL kan je 3x verliezen en toch de halve finale halen, dat is natuurlijk vreemd en ik zou zo snel niet even kunnen bedenken bij welke sport dit systeem veder bestaat.

 26. @twee keer geel

  het kan zijn dat er voor verschillende overtredingen allebei geel wordt gegeven. Eens dat het vreemd is, zou beter zijn om gewoon 2x geel is rood te hanteren. onafhankelijk voor welke overtredingen het is.

 27. Het probleem zit hem in het weghalen van Caldas, Cox en vd Honert door de KNHB na WK 2014. Dat was een geoliede machine samen met de dames. Probeer dat maar weer op te bouwen met de 2de coach in twee jaar. Ik hoop dat Arno den Hartog zijn conclusies trekt als er in Rio nog door de dames nog door de heren goud wordt gewonnen.

 28. Waarom mag de waarheid niet gezegd worden?
  Dit is niet negatief , dit is gewoon de waarheid
  Meer of minder kunnen we er niet van maken
  Dit team zit vol diva’s die verzadigd zijn en wel goud willen hebben maar er niet al te veel voor willen doen
  Het alles op zij zetten en er alles voor willen doen dat mis ik
  Natuurlijk willen we allemaal goud in Rio maar dat is nu geen zekerheidje meer
  Argentinie heeft het team flink verjongd, 5 speelsters moesten er al dan niet vrijwillig uit
  Annan trek hier uit je conclusies !
  Nieuw vers bloed dat nog hongerig en gretig is , dat is wat dit team nodig heeft
  Kap die hoge bomen om, zodat de jonge struiken kunnen bloeien

 29. Kom op nou joh…Dit is een veredeld oefentoernooi. Annan heeft info nodig richting de spelen, over waar de ploeg nu staat. Dat heeft ze nu en heb er nou is gewoon vertrouwen in dat daar goed mee omgegaan wordt en ze er in Rio gewoon staan. Dit team is al verjongd. Jullie zeggen dus, thuis laten: The big five? Krijgen jullie daar zelf ook geen tranen van in de ogen? Noem dan eens speelsters die dit gaan overnemen en die de kans op goud in Rio vergroten ipv maar gewoon wat te roepen.

 30. @Jonathan; ben het ergens wel met je eens. Er wordt een hoop drama gemaakt, terwijl zo’n HWL finale leuk is en natuurlijk wil je winnen als sporter maar goed dat is het dan wel ook. Straks heeft Duitsland misschien die leuke medaille van hier maar worden ze in Rio gewoon 6e. En de mannen van Duitsland net andersom; die eindigen onderaan maar staan in Rio mooi met een medaille.

  Anyway; the big five. Ze zijn de big five mits ze is vorm zijn. En wat mij betreft hoort Lidewij Welten daar ook echt wel bij.
  Van As en De Goede moeten toch echt hard daar aan gaan werken. En dan nog zijn ze beter dan de meeste tegenstanders die daar op he veld hobbelen. Het liep naar mijn mening vooral als team niet; geen motivatie, geen vechterspirit. Ze leken het niet op te kunnen brengen voor de HWL. Paumen is dan toch wel een gemis. Die heeft dat van dr tenen tot dr kruin zitten die mentaliteit.

  Maar goed, de dames waren natuurlijk ook erg kort bij elkaar en de samenstelling nog korter. Doelen stellen, doorselecteren, hopelijk Vega een keer de kans geven, keuzes maken en misschien wat meer mentale weerbaarheidtraining en motivatietraining met z’n allen. Met de kwaliteit en talent dat NL in deze groep heeft kan er een hoop gedaan worden in deze maanden. Er komt ook nog een CT aan.

 31. @ ronald. Leg eens uit. 10 soorten press. Daar snap ik helemaal niets van. Dat zou ik wel willen leren. Leg eens uit?

 32. Mentaliteit is het sleutelwoord.
  Als ze allemaal de mentaliteit van het Australische mannenteam zouden hebben en de vechtlust dan stonden ze gewoon in de finale.
  Bij deze mannen zitten ook genoeg vedetten, maar die bikkelen als het nodig is.
  Vind dit overigens een tekort bij alle Nederlandse ploegen, dus zal wel genetisch bepaald zijn 😉

 33. Een keer verliezen kan gebeuren, manier waarop was niet goed, maar door toernooiopzet is het nu plaats 5/6. Ik vond het in de poulefase bij vlagen echt heel erg goed hockey. Van As valt wat tegen dit toernooi, had misschien ook een periode rust kunnen gebruiken. Desalniettemin hoop ik dat ze wel meegaat naar Rio. Nog steeds een toegevoegde waarde, mits in vorm.
  Hoop dat Van Male ook meegaat, soms lukt iets niet maar dat is iemand die altijd doorgaat.
  Ik vond het achterin niet altijd goed. Van Maasakker heeft een mooie flats maar oogt soms wat nonchalant en traag, Bos zit duidelijk met haar hoofd ergens anders (waarom toch 4 wedstrijden?) en kan beter, passt wel hard, Van Geffen gaat altijd door maar zit ook nog niet op topniveau en ik vind Derx en Nunnink echt niet heel bijzonder, soms degelijk, soms wat grijs. Ik mis wat dynamiek achterin, tegen Argentinie was het plichtmatig. Hopen dat het voor en in Rio gaat swingen!!

 34. @Tatoum Bedoelde het sarcastisch. Die wijsneuzerij over hoeveelheden soorten press.Keep it simple, zou ik zeggen. Met het eenvoudige spel hebben de meesten al veel moeite en kennelijk haalde die uitgedokterde spelsystemen ook hetgeen uit het team wat een basisprincipe zou moeten zijn: plezier en inzet.

 35. Nee, met die tobbe uit den bosch en dat over het paard getilde spillepootje uit Heerenveen gaan we de oorlog wel winnen in Rio….

  Met hockey profs haal je dombo’s en matig intellect binnen, dat zie je ook aan ons aller Teun, evident….

  Zou dat setje van Annan wel eens willen laten doormeten… denk dat je je dood schrikt….

  gegroet maar weer,
  M.

 36. Nog een hockey umpire:)

  @twee keer geel

  Er staat nergens in de spelregels(=het spelreglement) dat twee keer geel rood is.

  Er staat wel achter in het spelreglement onder “Arbitrage”:

  2.3.2. Het is mogelijk maar het wordt afgeraden dat een speler twee groene of twee gele kaarten krijgt voor verschillende overtredingen gedurende dezelfde wedstrijd, maar wanneer een overtreding wordt gemaakt waarvoor hem al een kaart is gegeven, moet dezelfde kaart niet meer worden gebruikt, maar een strengere straf worden opgelegd.
  2.3.f Wanneer een tweede gele kaart aan dezelfde speler wordt gegeven, zal de tijdsduur van de verwijdering duidelijk langer moeten zijn dan tijdens de eerste verwijdering.

  De bondsbriefing is:
  “De situatie rond een tweede gele kaart wijzigt. Een speler die een tweede gele kaart krijgt – of het nu voor een zelfde soort overtreding is of voor een andere – krijgt eerst geel en vervolgens rood getoond. Dat laatste doe je om te laten zien dat iemand niet meer terugkomt. Op het formulier worden vanaf nu ook beide kaarten als geel genoteerd; er volgt dus geen directe schorsing. Dat maakt het verschil met de écht grove overtreding duidelijk: direct rood is heel iets anders dan twee keer geel. Indien een overtreding zo grof is dat je als scheidsrechter van mening bent dat de overtreder een permanente verwijdering verdient, dan maak je dat duidelijk door alleen een rode kaart te geven.”

  In de CS briefing staat niets van deze strekking.

  Toch is dit stuk uit de BS briefing in essentie een regelwijziging en je zou je af kunnen vragen of dit 1. alleen voor bondsaangewezen wedstrijden geldig is en 2. of een dergelijke regelwijziging niet via het spelreglement opgelost moet worden en niet via een briefing.

Reageer