Internationaal: Hong Kong 5s een succes - Hoofdklasse Hockey Nederland

Internationaal: Hong Kong 5s een succes

Afgelopen week zijn er acht Nederlanders afgereisd naar China om deel te nemen aan de Hong Kong 5s. Een demonstratie toernooi van de FIH. Namens Nederland zijn Rob en Gert Jan Derikx, Laurence Docherty, Eric Bouwens, Sjoerd de Wert, Freerk ten Hoorn en Sander de Weide naar Hong Kong gegaan om het 5-tegen-5 toernooi te spelen.

Behalve Nederland, deed ook Engeland, China en Australië mee, waar Jamie Dwyer de ster van het team was. De ploegen gingen schuil onder de namen Aarde (Australie), Vuur (Azië), Water (Engeland) en Lucht (Nederland). De voorgaande jaren bestonden de teams van het toernooi uit zes spelers, maar in overleg met wereldhockeybond is besloten een proef te doen met vijf spelers.

Naast een sociaal toernooi was het dus ook een demonstratie toernooi. De duels worden op een klein veld gespeeld omringd door balken. De bal kan niet uit het speelveld, dus het tempo ligt altijd erg hoog. “Het was een heel klein veld en je kon van alle kanten scoren. Soms werd er wel twintig keer in een wedstrijd gescoord. Doordat de bal niet uit kan, omdat er óók een balk op de achterlijn ligt is het een best vermoeiend spelletje,” vertelt Sander van der Weide, een van de deelnemers namens Nederland.

Van der Weide vertelt dat het spelletje leuk was om te zien en dat er enthousiaste reacties kwamen vanuit de toeschouwers. Een potje Hong Kong 5s kan best gevaarlijk zijn zegt Van der Weide. “Het gaat heel erg snel. Ik denk dat alleen spelers van een hoog niveau dit goed en veilig kunnen spelen. De bal gaat snel rond en je hebt een snelle handelingssnelheid en een goede techniek nodig.”

Met een team van acht hockeyers kon de Nederlandse zending goed doorwisselen. “We wisselden om de drie à vier minuten. Hoe het mij afging? Het ging best goed, hoewel ik wel van te voren heb getraind, anders zou ik het niet lang volhouden.”

De hockeyers hebben voor de FIH dit proeftoernooi gespeeld wat ook op de jeugd olympische spelen volgend jaar in China plaats zal vinden. “De FIH wil wat dingen proberen om het hockey misschien nog spectaculairder te maken. Het was ook een heel spectaculair spel, maar ik weet niet of het geschikt is als serieus toernooi. Leuk om te doen is het zeker.”

Nederland wist het toernooi niet te winnen. De hoofdprijs was weggelegd voor de heren van Australië.

Reageer