Jacky Schoenaker: 'Heel bijzonder om met een team ergens naar toe te werken' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Jacky Schoenaker: ‘Heel bijzonder om met een team ergens naar toe te werken’

Jacky Schoenaker deed sinds lange tijd weer mee met Amsterdam in de zaal. Het werd een succes, want ze won met haar de ploeg afgelopen zaterdag in het Topsportcentrum Rotterdam het kampioenschap. Een titel die Schoenaker ook al won in 2013 toen Amsterdam voor het laatst de zaaltitel veroverde.

Was Schoenaker de schakel die Amsterdam miste om succesvol te zijn in de zaal? “Nee, nee, nee. Helemaal niet”, lacht Schoenaker om de suggestie. “Toen hadden we gewoon een goede ploeg en nu ook.”

Gedrevenheid

Een goede ploeg, maar ook de gedrevenheid was een belangrijke factor in het succes van Amsterdam. “We wilden het ook echt heel graag. We zeiden vanaf het begin af aan: we willen dit jaar gewoon echt voor de play-offs gaan. Uiteindelijk dan kampioen worden, ja, is gewoon echt heel leuk.”

“Het is gewoon heel bijzonder om met een team ergens naar toe te werken”, gaat Schoenaker verder. “We begonnen natuurlijk in een weekend waarin we twee wedstrijden verloren. Er was dus wel wat werk aan de winkel. Als je dan uiteindelijk hier staat en landskampioen wordt. Dat is gewoon supergaaf. Je werkt met zijn allen naar iets toe en dan uiteindelijk bereiken. Dat is wel heel vet.”

Herstel na slechte start

Na de seizoensstart met twee nederlagen zette Amsterdam een inhaalrace in, die leek te gaan stranden na de nederlaag tegen Laren. Maar op de laatste speeldag werd directe concurrent, landskampioen Kampong, verslagen en eindigde Amsterdam zelfs nog als winnaar van poule A.

“Tegen Laren was het gewoon even wat minder. Ik denk ook dat een wedstrijd die je wat minder speelt ook echt ergens goed voor is. Je wordt gewoon scherp gezet”, zegt Schoenaker.

Druk werkt goed

“De eerste wedstrijd op de laatste speeldag tegen Kampong was gewoon super belangrijk. Er kwam wel druk bij kijken, maar zoals je vandaag ook ziet, druk werkt bij ons gewoon goed. Er is weinig voor nodig om ons te motiveren zeg maar. Iedereen wil natuurlijk heel graag.”

“Eigenlijk hebben we het spannend gemaakt en daardoor juist goed gepresteerd”, zegt Schoenaker over de reguliere competitie. “Ik geloof dat alles gebeurt met een reden. Het is gewoon mooi dat je die play-offs haalt. Vandaag (zaterdag, red.) toen we er ook stonden, dan moeten we nu ook gewoon kampioen worden.”

Leuk dat de meiden kwamen kijken

Na winst op Hurley (3-1) in de halve eindstrijd werd promovendus Groningen in de finale met 6-4 verslagen. “Het is superleuk, want al die meiden, de internationals en meiden die niet meedoen in de zaal die komen nu ook allemaal kijken”, zegt Schoenaker, die zeer te spreken was over haar terugkeer in de zaal.

“Het is gewoon lekker om te blijven hockeyen, ook in de winter, en je blijft ook gewoon fit. Ik denk dat het hele proces van met een team ergens naartoe werken, dat je dat heel mooi kan meenemen naar het veld. Het brengt je ook wel naar elkaar toe. Als er volgend jaar weer ruimte is voor zaalhockey en ik voel me nog fit dan vind ik het superleuk om er weer vol aan mee te doen.”

Bekijk hier de foto’s van de finale tussen Amsterdam en Groningen

Reageer