Jacky Schoenaker: 'We hebben het een paar keer laten liggen' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Jacky Schoenaker: ‘We hebben het een paar keer laten liggen’

De dames van Amsterdam liepen afgelopen weekend de play-offs om de landstitel in de zaal mis. De titelverdediger had op de laatste speeldag alles in eigen hand, maar dan moest er wel worden gewonnen van de directe concurrenten hdm en Kampong. Maar beide duels in Topsportcentrum Rotterdam gingen verloren en Amsterdam eindigde als vierde in de poule.

“We balen hier wel heel erg van”, zegt Schoenaker. “We zijn vorig jaar kampioen geworden en wilden er nu ook weer voor gaan. We wisten dat we vandaag (zaterdag, red.) tegen twee hele goede tegenstanders moesten spelen. Het waren eigenlijk allebei superspannende wedstrijden, maar we hebben helaas niet de play-offs eruit kunnen halen.”

Voorsprong niet vastgehouden

Amsterdam begon zowel tegen hdm als tegen Kampong goed aan de wedstrijd. De landskampioen kwam in beide duels op voorsprong, maar wist die voorsprong uiteindelijk niet over de streep te trekken.

“We hadden het volste vertrouwen dat we deze twee wedstrijden konden winnen”, blikt Schoenaker terug. “We startten twee keer heel goed, heel scherp en uiteindelijk is er een paar minuten waarin we even verzaken en daarin krijgen wij twee, drie goals om ons oren. En die zijn eigenlijk de boosdoener geweest.”

Concentratie

Naar de oorzaak kan Schoenaker zo vlak na de wedstrijd slechts gissen. “We hadden het er net ook over. We weten niet precies wat het was. Het gebeurt nu wel twee keer achter elkaar. Ik denk wel dat het een stukje concentratie is, waarin we gewoon even de weg kwijt zijn en er een beetje chaos is.”

Het is een anticlimax voor de ploeg die vorig jaar de landstitel veroverde en ook dit seizoen een van de grote favorieten was voor het kampioenschap. “We hadden een lastige poule met veel goede teams, maar we hebben het in de competitie een paar keer laten liggen. Dat is wel zonde. Ook tegen Laren stonden we voor en verliezen we de wedstrijd in de laatste zes minuten. Dus dat is iets wat steeds terugkomt. Dat is gewoon heel erg jammer.”

Niet kunnen laten zien

“Het ligt gewoon heel dicht bij elkaar”, gaat Schoenaker verder. “Vorig jaar was het ook spannend. We verloren de eerste twee wedstrijden en moesten daarna alles winnen. Dat lukte. En nu hebben we het gewoon een paar keer laten liggen. Het verschil met vorig jaar? Op het moment dat we het moesten laten zien, hebben we het niet kunnen laten zien.”

Ondanks het mislopen van de halve finales in de strijd om de landstitel is het zaalseizoen voor Amsterdam nog niet voorbij. In het laatste weekend van februari speelt de ploeg nog om de Europacup.

Zin in Europees toernooi

“Het is een beetje gek, want volgende week gaan we het veld weer op”, zegt Schoenaker die veel zin heeft in het Europese clubtoernooi. “Ik kijk er naar uit. Het is leuk om tegen teams uit andere landen te spelen.”

In het Schotse Dundee treft Amsterdam in de poulefase GHC Ritm Grodno (Wit-Rusland), MSC Sumchanka (Oekraïne) en Rottweiss Wettingen. Een doelstelling voor het Europese avontuur heeft de ploeg nog niet geformuleerd, maar zo zegt Schoenaker: “Natuurlijk willen we de poule overleven en ik denk dat er zeker een mogelijkheid is om een prijs te pakken.”

Reageer