Jacques Brinkman: ‘Duidelijkheid boven onzekerheid’ | Hoofdklasse Hockey Nederland

Jacques Brinkman: ‘Duidelijkheid boven onzekerheid’

 

Als het aan de KNHB ligt wordt de competitie in juni weer herstart. Algemeen directeur Gerritsen liet afgelopen week weten dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn, waaronder een herstart van de (Livera) Hoofdklasse. Jacques Brinkman vindt er het zijne van. Volgens de oud-international hoeft het allemaal niet meer. Brinkman laat er geen gras over groeien: ‘Laten we per direct stoppen, de competitie is dood’.

Afgelopen week liet Gerritsen via de NOS weten dat de KNHB de stekker er nog niet uit heeft getrokken. Waar in Nieuw-Zeeland en in België de competities per direct zijn gestopt vanwege het COVID-10 virus, wil de KNHB het nog even aankijken. Eind mei wil de bond de zaak opnieuw bekijken. Een herstart van de competitie behoort tot de mogelijkheden. Brinkman, vader van tophockeyers Julie en Thierry ziet het anders: ‘Een aantal weken geleden geloofde ik er ook in dat de competitie opnieuw gestart zou kunnen worden. Totdat ik afgelopen week het verhaal hoorde van Marc Overmars. De directeur voetbalzaken van Ajax liet weten dat zij graag zien dat de eredivisie wordt beëindigd. Nadat ik zijn verhaal had gehoord, veranderde ik van mening. Want wat is nou eigenlijk de waarde van het voorzetten van de hockeycompetitie?

Kunstmatige competitie

Mocht de KNHB besluiten om de competitie in juni te her starten, zullen alle clubs twee tot drie weken voorbereidingstijd nodig hebben. Een tophockeyer heeft namelijk tijd nodig om weer op zijn oude niveau te komen. Daarnaast gaat de competitie waarschijnlijk doorlopen tot eind juli, wat weer heel dicht op het nieuwe hockeyseizoen gaat zitten. Ook komen spelerscontracten in het geding. ‘Ik vind het onzin om dan alsnog de competitie te herstarten. Want laten we eerlijk zijn, weten we op dat moment de huidige stand dan eigenlijk nog wel? Is het zo belangrijk om last-minute nog een play-offs eruit te persen waarbij 8.000 man dicht bij elkaar op de tribunes zitten? Ik vind het zo kunstmatig om de competitie dan alsnog door te laten gaan’, aldus Brinkman.

Onzekerheid

Het uitstellen van de competitie geeft voor velen een onduidelijke situatie. Sporters proberen fit te blijven door nu veel aan loop en krachttraining te doen. ‘Kunnen alle hockeyers het opbrengen om fit te blijven? Ik zie mijn zoon, Thierry, nog geregeld een rondje rennen in het park. Maar hoe lang blijf je dat als topsporter volhouden? De motivatie bij tophockeyers zal op een gegeven moment minder gaan worden. Het zou veel beter zijn als de KNHB nu duidelijkheid gaat geven. Naar mijn idee kunnen we veel beter gaan kijken hoe we het nieuwe hockeyseizoen gaan inrichten. Er is bijvoorbeeld nog geen besluit genomen of het EK-hockey 2021 door gaat. Dit Europees kampioenschap staat nu tegelijk gepland met de Olympische Spelen in Tokyo. Zonde, want het EK wordt in Nederland gespeeld. Misschien is het een idee om het EK in het voorjaar van 2021 te plannen ter voorbereiding van de Olympische Spelen. De Nationale teams hebben er namelijk belang bij om veel wedstrijden te spelen ter voorbereiding van de Spelen’, legt Brinkman uit.

Lastige planning

Niet alleen moet er een besluit worden genomen over het al dan niet beëindigen van de (Livera) Hoofdklasse en het EK Hockey in 2021. De FIH heeft ook nog geen besluit genomen wat er met de EHL 2020 moet gebeuren. Ook is de FIH Pro League 2020 nog in volle gang. Een lastige situatie, want is het eigenlijk wel mogelijk om deze toernooien voor te zetten? Brinkman vindt het lastig, maar is wel duidelijk: ‘Ik begrijp dat de KNHB een herstart van de competitie wil proberen te organiseren in verband met het verenigingsleven wat nu onderbroken is. Het opnieuw laten beginnen van de competitie zie ik echter als onnodig. Ik zie wel een kans, want ik denk dat dit een uitstekend moment voor de KNHB is om samen met de FIH de Champions Trophy weer nieuw leven in te blazen’.

Verlenging contracten bondscoaches

Toch kan het de KNHB niet helemaal worden verweten dat er besluiteloosheid heerst. In een vrij vroeg stadium liet de bond al weten dat de contracten van zowel Alyson Annan als Max Caldas worden verlengd. Voor sommige critici een opmerkelijke keuze, want vooral de prestaties van de hockeyheren laten nog weleens te wensen over. Voor de bond zou dit een uitstekend moment geweest zijn om een andere bondscoach te kiezen. ‘Ik ben het hier niet mee eens. De bond heeft in een eerder stadium al laten weten vertrouwen te hebben in beide coaches. Het is daarom ook logisch dat ze nu besluiten om beide contracten te verlengen. Ik vind dat de KNHB hier goed aan heeft gedaan, door snel duidelijkheid aan iedereen te geven. Laat de bond nu ook duidelijkheid geven aan de Hoofdklasse clubs over het verloop van de competitie. Wat mij betreft stoppen we per direct, de competitie is dood!’.

Door: Hans Hofstra

  • CompetitiesDamesEvenementHerenInternationaalNederlands elftalnieuwsOranjeWK Zaalhockey 2021Zaalhockey
    WK Zaalhockey 2021 in België

Reageer