Jan Willem Buissant: ‘Ongelooflijk lekker dat je hem binnenschiet’

Het tweede duel in de eerste ronde van de play-offs tussen Amsterdam en Rotterdam leek af te stevenen op shoot-outs. Maar vlak voor tijd was daar Jan Willem Buissant. Met zijn uithaal liet hij doelman Berend van Eldonk kansloos: 2-1. Daarmee kwam de stand in de best-of-three op 1-1 en spelen de ploegen morgen (zondag, red.) een beslissingswedstrijd.

“Ik kreeg net de vraag: hoe vaak scoor je per seizoen?”, begint Buissant zijn verhaal en voegt er maar meteen zelf het antwoord aan toe. “Niet zo heel vaak.”

Meer in vijandelijke cirkel

Daar moet volgens Buissant verandering in komen. “Omdat ik vind dat ik met mijn spel eigenlijk veel vaker in de vijandelijke cirkel moeten komen. En daar kom ik in sommige wedstrijden te weinig omdat ik het fijn vind om ballen te halen en van daaruit het spel te creëren.”

“Uiteindelijk”, gaat Buissant verder, “maak je in de cirkel een goal dus daar moet ik vaker uitkomen.” De middenvelder heeft de afgelopen weken hierover vaak gesproken met de technische staf. “Over mijn positie in het veld en waar ik moet staan. Waar begin ik mijn acties? En waar moet ik eindigen?”

Bevrijding

“Het is heel mooi dat als je daar op traint dat je er bewuster mee bezig bent en dat je dus daar uitkomt en eigenlijk gewoon de beslissende maakt. Het is echt ongelooflijk lekker dat je hem binnenschiet. Dat is eigenlijk wel een mooie bevrijding”, omschrijft Buissant zijn gevoel.

Na de nederlaag afgelopen woensdag (2-0) in de eerste wedstrijd moest Amsterdam winnen om een beslissingswedstrijd af te dwingen. “Wij verliezen 2-0 en dan zeggen mensen: jullie hebben met 2-0 verloren van Rotterdam. Dat is even een tik. Maar we hebben daar een hele goede wedstrijd gespeeld. Alleen hebben we te weinig van onze creativiteit, wat eigenlijk onze kracht is,
laten zien.”

Lekker aanvallen

“Dat hebben we wel tegen elkaar gezegd: dit zijn wel de play-offs. Hier doen we het voor en hier moeten we van gaan genieten. Dus, we moeten goed verdedigen en ook lekker gaan aanvallen. En dat deden we nu veel meer dan afgelopen woensdag.”

Woensdag hielden beide ploegen elkaar lang in de tang. Dit keer kreeg het duel een meer open karakter, omdat Amsterdam al vrij snel op voorsprong kwam. Justin Reid-Ross benutte een strafbal, nadat zijn inzet bij een strafcorner op het lichaam van verdediger Hidde Turkstra was gekomen. Na de gelijkmaker van Thijs van Dam gingen beide ploegen voor de winst. Buissant besliste het duel vlak voor tijd in Amsterdams voordeel.

Meer open

“Het was meer een open wedstrijd”, zegt Buissant. “Veel meer creativiteit, er werden kansen gecreëerd. Ik denk dat het sowieso voor het publiek superspannend was. En je voelt het in het veld ook. We pakken hem nu op zo’n manier. Morgen thuis nog afmaken, is helemaal top.”

Reageer

Contact Us