Jelle Galema: 'Dit is echt een dikke vette opsteker' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Jelle Galema: ‘Dit is echt een dikke vette opsteker’

Oranje-Rood bereikte op tweede paasdag de FINAL4 van de EHL. In een uitverkocht huis wonnen de Eindhovenaren met 2-0 van het Spaanse Atletic Terrassa. Jelle Galema omschreef het duel als “een werkdag met een hele grote glimlach erop.”

“Het was een prima wedstrijd”, gaat Galema verder. “Op voorhand wisten we dat het wel een taaie pot zou worden. We hadden Amsterdam gehad, waardoor eigenlijk iedereen best wel euforisch was en zoiets had van: laat Atletic maar komen.”

Uitwijken naar Helmond

Oranje-Rood leefde redelijk ontspannen toe naar de confrontatie met Atletic Terrassa in de KO8 van de EHL. De ploeg besloot Eindhoven te verlaten en een uurtje te trainen op het veld van Helmond.

“Als je drie, vier dagen in het hotel zit, een beetje hangt, is ook niet wat je moet willen”, legt Galema uit. “Het was lekker dat we even naar buiten konden. Als je hier op de club bent, is het een grote hectische bedoening. Er wordt van iedereen een bepaalde druk op je gelegd: Oranje-Rood zal het wel even doen. Daarom zijn we uitgeweken naar Helmond.”

Tussen de koeien

“Het zorgt ook voor een leuke dynamiek”, gaat Galema verder. “Je komt op de club van Bob de Voogd, een beetje lachen tussen de koeien. Dat is ook wel leuk. We zijn volwassenen genoeg om op het juiste moment de knop om te zetten. En dat hebben we gedaan.”

Na een beginfase waarin Atletic Terrassa twee strafcorners kreeg, kwamen de Spanjaarden daarna niet meer in het verhaal voor. “Eigenlijk helemaal niet”, zegt Galema. “Ik denk dat het ook de verdienste van ons is. Iets wat altijd de kracht was toen we nog Oranje Zwart waren, dat wij een wedstrijd dood konden maken. En dat wij nu op juiste moment ook gedaan hebben.”

Van der Weerden en De Voogd scoren

Vlak voor het verstrijken van het eerste kwart pushte Mink van der Weerden Oranje-Rood naar 1-0. De marge werd in het derde kwart verdubbeld door Bob de Voogd. Hij knalde met de backhand de bal in de lange hoek.

“Ik denk dat we op een hele zakelijke manier die wedstrijd hebben gewonnen iets wat ons eigenlijk dit seizoen niet geluk is We hebben een stug seizoen tot op heden. Dit is echt een dikke vette opsteker”, zegt Galema.

Meer goals moeten maken

Een smetje op het sterke optreden van Oranje-Rood was dat de ploeg verzuimde meer doelpunten te maken. Zo miste De Voogd in de laatste minuut voor een leeg doel. “Ik had zelf een aantal kansen. Dat was best wel klote. Je bent spits en je wilt natuurlijk ook een persoonlijk succesje boeken. Maar fuck it, we staan in de halve finale.”

Opnieuw bewees Oranje-Rood er op belangrijke momenten te staan. Zaterdag tegen Amsterdam en maandag tegen Atletic Terrassa. “In de wedstrijden dat we moesten, hebben we er gestaan”, blikt Galema terug. “Bloemendaal thuis was een do-or-die-wedstrijd. We wonnen toen iedereen ons al afschreef. Amsterdam was in blakende vorm. Die winnen we. Vandaag win je gewoon keurig op een professionele manier en sta je in de halve finale van de EHL.”

Wimbledon volgende opponent

Pas over een maand zal Oranje-Rood in het Belgische Brasschaat aantreden in de FINAL4 tegen Wimbledon, dat zich in de KO8 ontdeed van Mannheimer HC. “We hebben meer dan een maand om ons voor te bereiden. Wij zullen er wederom staan. We gaan dit jaar voor niets minder dan voor de hoofdprijs”, stelt Galema.

Voorlopig zal alle aandacht op de Hoofdklasse gericht zijn. “De competitie zit ook in de eindfase, een supermooi doel om daarvoor nog te strijden. De play-offs te halen en kampioen te worden. De EHL is leuk geweest, maar nu moeten we ons focussen op de competitie. Zondag wacht Almere weer.”

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Oranje-Rood en Atletic Terrassa

Comments (4)

  1. ik vond galema dit weekend wederom zeer matig spelen. krijgt 4, 5 opgelegde kansen zonder te scoren en rent maar over het veld als een kip zonder kop.

    ik begrijp niet waarom die nog altijd een kans krijg bij het keurkorps van Max Caldas

  2. Nou Tony, ik denk niet dat je zomaar “man of the match” wordt.

  3. Hans Anders heeft uitstekende brillen! Tony, kreeg hij maar een kans!

  4. wat een grap

    Nou de uitverkiezing tot man of the match was echt een lachterje. Galema heeft niks laten zien die wedstrijd. Zou eerder aan Stanzl of de Voogd toebedeeld moeten worden..

Reageer