Jeroen Hertzberger: ‘Winnen cruciaal voor het vertrouwen’

“Wij hebben de punten harder nodig dan jullie”, zei Jeroen Hertzberger tegen Wouter Jolie na afloop van het duel tussen Rotterdam en Bloemendaal. Beide spelers waren betrokken bij het openingsdoelpunt van Rotterdam, dat Bloemendaal de eerste nederlaag (3-2) van het seizoen toebracht.

De wedstrijd was nauwelijks begonnen toen Bloemendaal een vrije slag kreeg. Jolie kreeg de bal vanaf de zijlijn toegespeeld. “Wouter liep naar voren, dus ik dacht dat de vrije slag genomen was en pakte de bal af’, haalt Hertzberger het moment terug. “De scheidsrechter floot niet af. Het was een gelukje.”

Goed uit de startblokken

Bloemendaal-keeper Jaap Stockmann was kansloos op de knal van Hertzberger en twaalf minuten later hadden de Rotterdammers hun voorsprong verdubbeld. “2-0 voor na een kwartier was precies wat we wilden”, zegt Hertzberger, die met zijn ploeg serieus had toegeleefd naar deze topper.

“We hebben een goede trainingsweek gehad met een goede focus. Na vorige week hadden we tegen onszelf gezegd dat we een goede voorbereiding moesten draaien voor Bloemendaal. Als je de beste wil zijn, moet je van de beste winnen.”

Corner boven de plank

Bij rust leidde Rotterdam met 3-1. In de tweede helft deed Bloemendaal nog iets terug, maar de gelijkmaker bleef uit. “De tweede helft was meer voor Bloemendaal”, zegt Hertzberger, “maar we bleven goed hockeyen en hadden kansen op 4-2. Toch maakten we het onszelf nog moeilijk door in het slot nog een corner tegen te krijgen, maar die ging boven de plank.”

De winst op Bloemendaal is een goede opsteker voor Rotterdam dat inmiddels op een vierde plaats staat op drie punten van Amsterdam dat de tweede positie op de ranglijst bezet. “Winnen is cruciaal voor het vertrouwen, dan hoef je het niet te hebben over kleine details.”

Over de streep trekken

“Je ziet dat we stappen maken”, gaat Hertzberger verder. “Tegen HGC sta je 3-1 voor, tegen Kampong 2-0, Oranje-Rood 3-2 en speel je gelijk. Je ziet dat we een wedstrijd goed beginnen, maar we moeten zo’n wedstrijd dan over de streep trekken. Gister (zondag, red.) sta je 3-1 voor en hebben we het niet weggegeven.”

Zondag staat het laatste competitieduel van de eerste seizoenshelft op het programma tegen HGC, dat één punt achterstand heeft op Rotterdam. “Gevoelsmatig is HGC een concurrent, maar daar houden we ons niet mee bezig. We zijn bezig met onze eigen performance. We maken genoeg doelpunten, maar moeten er minder tegen krijgen”, zegt Hertzberger die de periode na de winterstop, waarin Rotterdam een aantal toppers treft, cruciaal noemt.

Commotie

Over het eerste duel na de winterstop tegen Oranje-Rood is commotie ontstaan. De eerste competitieronde van de tweede seizoenshelft valt namelijk samen met het finaleweekend van de Hockey India League (HIL). Een aantal spelers is dan actief in India waardoor ze niet kunnen spelen in de Hoofdklasse. Een verzoek om het duel te verplaatsen is niet gehonoreerd door de KNHB.

“Het wordt een beetje opgeblazen”, vindt Hertzberger. “Ik snap dat iedereen een eigen agenda en belangen heeft, maar we moeten niet doen alsof het de Eredivisie voetbal is. We moeten het met elkaar oplossen en het niet groter maken dan het is. De EHL vindt ook plaats tijdens de competitie en dan wordt Kampong-Rotterdam ook van zondag naar vrijdag verplaatst. Daar hoor je ook niemand over. We moeten elkaar iets gunnen.”

Vaderschap

Of het duel, dat op 26 februari 2017 staat gepland, uiteindelijk wordt verplaatst of niet Hertzberger is erbij. Hoewel hij zich wel had ingeschreven voor de HIL werd de international niet gekozen en daar was hij eigenlijk niet rouwig om. “Het is wel een kans om er financieel op vooruit te gaan. De bedragen zijn hoog en het is naïef om te negeren, maar ik word vader. Mijn vriendin is op 29 december uitgerekend. Ik ben in de winter thuis en dat is ook wel lekker.”

Reageer

Contact Us