Jonas de Geus: ‘Een lekker einde van het seizoen’

Almere handhaafde zich in de Hoofdklasse door zondag het derde en beslissende duel in de strijd om promotie/degradatie met Hurley met 1-0 te winnen. Dankzij het doelpunt van international Jonas de Geus kan Almere zich gaan opmaken voor een derde seizoen op het hoogste niveau.

“Ik denk als hier degradeert, kunnen de ambities die de club heeft de ijskast in”, zegt De Geus over het belang van handhaving voor Almere. “We hebben ons twee jaar achter elkaar gehandhaafd in de Hoofdklasse. Vanaf daar kun je serieus verder gaan bouwen denk ik.”

Beide ploegen duel gewonnen

Een derde en beslissend duel was noodzakelijk, omdat Almere zaterdag de stand in de best-of-three gelijk trok na de 3-0 zege in eigen huis. Woensdag had de ploeg in het Amsterdamse Bos na het nemen van shoot-outs verloren van Hurley.

In de aanloop naar het derde duel kreeg Almere een personele tik te verwerken. Terrance Pieters, goed voor een doelpunt en een assist in de tweede wedstrijd, ontbrak op het wedstrijdformulier. De international had in dat duel een hamstringblessure opgelopen.

Blessure Pieters

“Het was natuurlijk een aderlating voor ons”, zegt De Geus. “Terrance is een van onze belangrijkste spelers en zeker in deze wedstrijd heb je zo’n jongen nodig. Maar we hebben gewoon gelijk tegen elkaar gezegd: ook zonder Terrance zijn we een hartstikke goed team. Andere jongens moeten opstaan, die moeten het laten zien. Ik denk dat we daarop echt trots kunnen zijn. Zo’n belangrijke jongen kwijtraken en dan toch met z’n allen die wedstrijd over de streep trekken.”

Net als in de tweede wedstrijd kwam Almere ook in het derde duel goed uit de startblokken. Manuel Verga en Juan Fortuin stuitten in de beginfase op doelman Daan Wisselink, die in de 14de minuut kansloos was op de inzet van De Geus.

Doelpunt De Geus

“Ik liep maar richting de tweede paal in de hoop dat de bal daar zou vallen”, zegt De Geus. “En toen opeens kreeg ik hem voor mijn stok en tikte hem mooi binnen. Ik had geen tijd om na te denken. Ik had er nog eentje moeten maken in de tweede helft. Het was een soortgelijke bal, maar ik schoot naast. Ik scoor niet vaak, dus dan maar op de belangrijke momenten.”

Almere bouwde de voorsprong niet uit. Hurley, dat voor rust nauwelijks gevaarlijk was, voelde dat het duel nog niet gespeeld was en zette aan. Het leverde in totaal acht strafcorners op, maar het doelpunt viel niet. Ook niet nadat keeper Daan Wisselink werd gewisseld voor een extra veldspeler.

Overleven na rust

“Het was vooral in de tweede helft overleven. Ik weet niet hoeveel corners zij hebben gehad. Echt, echt slecht gehockeyd van onze kant. We hadden we duidelijk uitgesproken dat we voor de 2-0 gingen. 1-0 is toch kiele, kiele in zo’n wedstrijd. Maar je ziet, Hurley gaat alles of niets spelen. Het is niet makkelijk hockeyen als zij volle bak komen. Ze hebben het ons hartstikke lastig gemaakt.”

“We hebben van tevoren gezegd: het komt aan op vechtlust, op energie”, gaat De Geus verder. “Ik denk dat we dat de hele wedstrijd door hebben geleverd. En ja, dan denk ik dat we hem mooi over de streep trekken. Ik weet niet of het verdiend is, maar als je wint in zo’n wedstrijd is het altijd verdiend.”

Toekomst nog niet duidelijk

Almere hield stand en speelt ook volgend seizoen op het hoogste niveau. Of De Geus dan ook voor de ploeg speelt, is nog niet zeker. De international gaat de komende periode nadenken over zijn toekomst.

“Ik heb nog steeds geen keuze gemaakt. Ik heb mij eerst volle bak gefocust op deze wedstrijd en nu ga ik rustig voor mezelf bedenken hoe of wat. Maar dit is gewoon een lekkere einde van het seizoen. Ik denk dat we dat hebben verdiend met z’n allen. We hebben er heel, heel hard voor gewerkt.”

Comments (5)

  1. PerdeKoning

    Als je zegt dat je vanuit hier serieus verder kan bouwen, waarom dan twijfelen over je toekomst? Hayward van Hurley proberen terug te halen (in een mooie droom Wouter Jolie) voor verdedigende stabiliteit en je speelt volgend jaar met Tilburg en Pinoke voor de plekken 8-10.

  2. De Geus onderweg naar Kampong???

  3. Jonge spelers gaan al weg voordat ze een clubicoon kunnen worden.
    De Vilder weg bij Pinoké, Croon weg bij HGC en mijn gevoel zegt ook De Geus weg bij Almere. Jammer!

  4. @AAD wat is er precies zo bijzonder aan een ‘clubicoon’ zijn? En waarom zou een Jonas de Geus dat niet al zijn bij Almere?

  5. Aad, als dat al zo is, waarom is dat dan erg? Ik denk dat in het geval De Geus de keuze is a) het worden van een dragende speler in het rechterrijtje, of b) het wekelijks spelen en uitgedaagd worden op topniveau. Geen eenvoudige keuze maar als hij het echt in zich heeft om de topper te worden die velen in hem zien, waarom dan niet direct de stap maken naar een Kampong of Amsterdam…

Reageer

Contact Us