Josine Koning: 'We moeten vaker het heft in eigen handen houden' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Josine Koning: ‘We moeten vaker het heft in eigen handen houden’

 

Een van de opvallendste veranderingen gisteravond bij het Nederlandse team was de basisplaats van Josine Koning. In de FIH Pro League series afgelopen jaar, wisselde Koning vaak met Anne Veenendaal. Gisteren kwam weer een kans, de speelster van Den Bosch mocht de eerste helft van de wedstrijd keepen.

Koning heeft tot nu toe 61 interlands achter haar naam staan. Dit deed zij in 17 competities. Het afgelopen jaar kreeg Koning concurrentie van keepster Anne Veenendaal. De keepster van Amsterdam won de Europa cup en de landstitel en was vaak onverslaanbaar. Toch deed keepster Koning niet ver voor haar onder. Met maar elf doelpunten tegen was Koning verreweg de minst gepasseerde keepster van de competitie. Gisteravond koos Annan ervoor om Koning te laten starten in plaats van Veenendaal. ‘België is een sterke tegenstander, het is dus heel gaaf om de spits af te mogen bijten. Per wedstrijd bepaald Alyson wie op goal komt te staan. Dit keer mocht ik starten. Het was een mooie ervaring voor mij, want op het veld hoorde ik vaak dat het publiek Holland, Holland, Holland. Dit gaf ons veel energie’, aldus Koning.

Nederland begon de wedstrijd goed en kwam al snel op voorsprong. Toch kantelde de wedstrijd. België kwam beter in haar spel en zorgde er uiteindelijk voor dat Nederland na de eerste ronde niet bovenaan in de groep komt te staan. Koning vindt het lastig om een verklaring te vinden voor de inzinking gedurende wedstrijd: ‘Ik weet ook niet goed waarom dit gebeurde. We begonnen goed en daarna werd het gedurende de wedstrijd minder. Als we na de 1 – 0 meteen de 2 – 0 maken, is er niets aan de hand. Omdat dit niet gebeurde bleef België in de wedstrijd.

Voor het Nederlands elftal is er nog niets aan de hand. De ploeg heeft nog twee wedstrijden te gaan in de poulefase. Met Rusland en Spanje op het programma, heeft Nederland een relatief makkelijke poule. Wel denkt Koning dat er geleerd kan worden van de wedstrijd tegen België: ‘Ik denk bijvoorbeeld dat we onze verdedigende duels vaker moeten winnen, waardoor uiteindelijk de bal er een keer invliegt. We waren in de afgelopen wedstrijd aan het wachten op een ‘break’. Toch denk ik dat we misschien vaker het heft in eigen handen hadden moeten nemen. We gaan nu gewoon kijken naar de volgende wedstrijd’

Door: Hans Hofstra

Reageer