Joyce Sombroek: 'Met heel veel trots terugkijken op carrière' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Joyce Sombroek: ‘Met heel veel trots terugkijken op carrière’

Het was een bitter afscheid van het tophockey voor Joyce Sombroek. De keepster was met Laren in de race om het laatste play-offticket, maar de Gooise ploeg ging zondag voor eigen publiek flink onderuit tegen directe concurrent Oranje-Rood. In haar afscheidswedstrijd moest de 117-voudig international vier doelpunten incasseren.

“Ik had er heel veel vertrouwen in en een heel goed gevoel. Dan is het natuurlijk keihard als je zo hard verliest. Het mocht gewoon niet zo zijn. Het viel de verkeerde kant op allemaal. Aan de andere kant kijk ik ook gewoon met heel veel trots terug op mijn carrière en waren al mijn familie, vrienden en oud-teamgenoten erbij. Daar ben ik heel blij mee. Het is goed geweest zo”, zegt Sombroek.

Na rust op de bank

Opvallend was dat de keepster het derde kwart en een groot gedeelte van het vierde kwart op de bank zat. Coach Robert-Jan Cox besloot in een poging om na rust nog iets te forceren een extra veldspeelster in te zetten. Die opzet mislukte en met nog anderhalve minuut op de klok kwam Sombroek weer het veld in.

“We hadden al afgesproken dat als het nodig was ik op de bank zou gaan zitten. Het is alles of niets. Je wilt play-offs halen. Het gaat ook niet om mij. Het is uiteraard niet de wedstrijd die je had gehoopt, maar het doet verder niks af aan mijn carrière.”

Mooi seizoen

“Ik denk voor de ploeg, die we hebben, dat we een heel goed seizoen hebben gedraaid”, zegt Sombroek. “Heel veel punten hebben gepakt en dat we de afgelopen weken iedere week finales hebben gespeeld. Daar heb ik echt van genoten. Je speelt gewoon ergens om. Het ging hartstikke goed, zowel met het team als mij individueel. Ik kijk terug op een mooi seizoen, dan vergeet ik deze wedstrijd zo snel mogelijk.”

De 27-jarige Sombroek, die in 2014 en 2015 werd verkozen tot beste keepster van de wereld, zet na negen seizoenen Laren een punt achter haar hockeyloopbaan. Vanwege slijtage aan de heup volgde ze dit seizoen al een aangepast programma. Vanwege deze kwetsuur zette Sombroek vorig jaar februari al een punt achter haar interlandloopbaan.

Nieuwe dingen

“Ik merkte dat nog steeds heel lekker ging dat keepen, maar ik voel gewoon mijn heup. Het is gewoon goed geweest. Over twee maanden ben ik afgestudeerd als arts en daar ga ik me op richten. Ik ga lekker weekenden weg met mijn vriend, leuke dingen doen met vriendinnen en andere sporten doen.”

“Tennis, misschien voetbal. Zeilen”, gaat Sombroek verder. “Ik vind heel veel dingen leuk. Hockey? Kijk, ik kan natuurlijk weer onderaan beginnen, want ik heb 16 jaar niet gespeeld. Dat is best lang. Maar eerst even een jaar niet en genieten van de vrijheid en andere dingen. En hier een keer langs de lijn staan.”

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Laren en Oranje-Rood
Bekijk de foto’s van het duel tussen Laren en Oranje-Rood

Reageer