Julie stapt uit de voetsporen van vader Brinkman en richt zich alleen maar op 'winnen' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Julie stapt uit de voetsporen van vader Brinkman en richt zich alleen maar op ‘winnen’

 

Een nog jonge speelster die met een grote glimlach elke keer het veld betreedt. De zeer competitieve speelster heeft een passie voor sushi en wil niet alleen winnen met hockey. Velen kennen haar als ‘de dochter van’, maar weinig mensen kennen haar als de speelster die met een analytische achtergrond, iets wat chaotisch, maar met een uitgesproken en duidelijke mening haar visie op het hockeyen goed kan beschrijven. Julie Brinkman is een groot talent en mocht afgelopen jaar met het grote SCHC meestrijden om het landskampioenschap.

Een dikke tien jaar geleden stond de nog kleine Brinkman met een aantal hockeyballen in haar handen langs de lijn. Als ballenmeisje keek zij met bewonderende ogen naar het grote SCHC, die elke twee weken op zondagmiddag thuis speelde. ‘Ja ik ben misschien één van de weinige meisjes die nu samenspeelt met bijvoorbeeld Caia van Maasakker en Carlien Dirkse van den Heuvel en tien jaar geleden nog voor hen de bal op de zijlijn mocht neerleggen bij een inslag van SCHC’, lacht Brinkman. Het grote verschil wat er toen was, is er nu een stuk minder. Brinkman is een spits die elke week haar minuten maakt samen met bijvoorbeeld Caia en Carlien bij het team van Nettie van Maasakker. Ook in de play-offs tegen Den Bosch was het Brinkman die af en toe wat minuten mocht pakken.

Julie Brinkman waagt met een uitdagende poging om te scoren. Foto: Roel Ubels
Julie Brinkman waagt met een uitdagende poging om te scoren. Foto: Roel Ubels

Scorend vermogen is een van de sterke kwaliteiten die Brinkman bezit. In de reguliere competitie maakte de jonge spits vier doelpunten. ‘Dit lijkt weinig voor een speelster die bij SCHC speelt. Maar het is natuurlijk ook zo dat ik met de beste spitsen van de Nederlandse competitie samen hockey (Lees: Ginella Zerbo is topscorer van de Livera Hoofdklasse). Ik moet nog veel dingen leren, zoals beter begeleiden in verdedigende acties. Doordat ik nog niet zo veel ervaring en rendement haal als de andere spitsen, krijg ik logischerwijs relatief minder minuten dan onze andere spitsen. Bij mijn familie analyseren we vaak het spel van elkaar. Wat deden we fout of juist goed. Door veel over hockey te praten denk ik uiteindelijk dat ik een betere speelster ga worden. Ik ben uiteindelijk best trots dat ik in de play-offs minuten mocht maken als spits’, aldus Brinkman. De relativerende Brinkman kan goed dingen in perspectief plaatsen. Niet alleen kijkt zij kritisch naar zichzelf, ook kijkt zij kritisch naar het Nederlandse hockey in het algemeen.

Het Nederlandse hockey

De heren en dames van Oranje staan in de FIH Pro League er goed voor. De dames zijn al zeker van een plek bij de eerste vier, terwijl de mannen afgelopen weekend goede zake deden tegen België. Toch is het spel wat de heren aan het Nederlandse publiek laten zien soms nog wisselvallig. ‘Als ik de mannen met de dames vergelijk, vind ik vaak dat de mannen te lief zijn. Bij de dames zijn er een aantal die ‘over-lijken-gaan’. Zij hebben pure winnaarsmentaliteit.  Het fanatisme wat ik hier zie, zie ik minder bij de mannen. De dames lijken, zeker de afgelopen jaren, meer een collectief en daarom hebben zij veel prijzen gewonnen en de mannen vaak ‘net niet’. Hoewel zij tijdens de WK in India een knappe zilveren medaille wonnen. Dat belooft een mooi vooruitzicht in Tokio. Ik vind trouwens wel dat de mindere periode bij de mannen niet aan de coach ligt. De spelers moeten het spel maken en de coach kan het proces alleen maar begeleiden. Een topcoach is iemand die de juiste snaar raakt, waardoor spelers uiteindelijk gaan excelleren, aldus Brinkman.

De sportfamilie Brinkman

Julie is het zusje van Bloemendaal-speler Thierry Brinkman. De speler die tevens ook international is, werd afgelopen maand landskampioen. Niet alleen Thierry en Julie sporten op het hoogste niveau van Nederland, ook broer Tim is talentvol en speelt bij FC Utrecht. ‘Ja wij zijn een echte sportfamilie. Niet alleen zijn we veel bezig met hockey en voetbal, ook kijken we thuis vaak naar tennis, darten, boogschieten of golf. We praten dan vaak over wat er gebeurt. Ook doen we vaak samen spelletjes. En uiteraard draait het bij ons allemaal om het winnen. We zijn bloedfanatiek en willen altijd van elkaar winnen’, legt Julie uit.

Ook de ouders van Thierry, Tim en Julie zijn sportliefhebbers. Bekend is natuurlijk Jacques Brinkman, die met 337 caps één van de recordhouders in het Nederlands elftal is. Maar ook moeder Jacqueline is sportliefhebber en erg betrokken bij alle sportende kinderen. Jacqueline heeft een eigen hockeywebshop www.hollandhockeyhouse.nl

De hele familie Brinkman is aanwezig bij het Kampioenschap van Thierry
De hele familie Brinkman is aanwezig bij het Kampioenschap van Thierry

‘Veel mensen in de hockeywereld, maar ook daarbuiten, kennen mijn vader. Hij bekijkt het hockey met een kritische blik. Wat ik zo mooi aan hem vind, is dat hij lief en vooral eerlijk is. Door zijn mening eerlijk en duidelijk te geven, probeert hij het hockey in het algemeen te helpen. Hij wil graag dat hockey ook in de toekomst een Olympische sport blijft. Er zijn soms mensen die hier problemen mee hebben, want de waarheid kan hard zijn. Wij durven vaak niet open en eerlijk te communiceren. Wanneer iemand dit dan wel doet, staat meteen iedereen op zijn achterste poten’, aldus Brinkman.

Toch is Jacques niet meer elke zondag bij SCHC of Bloemendaal langs de lijn te vinden. Sinds een aantal jaren heeft hij een eigen bierbrouwerij (www.uddelaer.nl). ‘Met veel passie runt mijn vader dit bedrijf. Niet alleen verkoopt hij bier, hij geeft ook proeverijen en rondleidingen. In de zomerperiode ga ik dan mijn vader helpen in het bedrijf’, zegt Brinkman.

Julie Brinkman passeert Sanne Koolen van Den Bosch in de play-offs. Foto: Roel Ubels
Julie Brinkman passeert Sanne Koolen van Den Bosch in de play-offs. Foto: Roel Ubels

De familie Brinkman is dus bekend in hockeyend Nederland. In veel interviews wordt de naam van Julie al snel in het rijtje van Jacques en Thierry meegenomen. ‘Dit is soms best irritant, want ik heb namelijk ook mijn eigen identiteit. Veel mensen vergelijken me al snel met mijn broer(s) of vader. Toch ben ik heel anders dan hen’. Dat Brinkman anders is dan de rest van haar familie blijkt bijvoorbeeld wel uit het feit dat zij bijvoorbeeld veel intuïtiever is. ‘Ik doe veel dingen op gevoel, terwijl Thierry bijvoorbeeld veel meer een ‘denker’ is. Hij is super georganiseerd. Ik doe vaak dingen op het laatste moment’, aldus Brinkman. Toch is Brinkman wel veranderd toen zij de jeugd inwisselde voor de senioren. ‘Toen ik jonger was, at ik bijvoorbeeld altijd waar ik zin in had. Zo at ik soms ongezond en kon ik prima een zak Nibbits leeg eten in mijn eentje. Nu leef ik wel veel georganiseerder en denk ik na over wat ik eet. Ik merk ook resultaat, want ik kan het fysiek nu ook makkelijker bijbenen’.

Julie Brinkman staat nog maar aan het begin van haar carrière. Een mooie start heeft ze afgelopen jaar in de Livera Hoofdklasse gemaakt door meteen al mee te mogen doen aan het finale-weekend. De komende jaren gaan we nog veel van deze vrolijke, kritische maar zeer fanatieke spits horen.

Door: Hans Hofstra

Reageer