Keepster Roos Knijff moest juichen toen zij voor het eerst haar schoen zelf weer kon aandoen - Hoofdklasse Hockey Nederland

Keepster Roos Knijff moest juichen toen zij voor het eerst haar schoen zelf weer kon aandoen

 

 

Het einde van vorig seizoen liep volledig verkeerd af voor jeugd international Roos Knijff. Zij scheurde in een training haar kruisband af. De keepster van SCHC ging door een diep dal, maar lijkt nu weer vooruit te kunnen kijken. Knijff heeft een lange revalidatie te gaan, die haar uiteindelijk weer moet terug brengen in de Livera Hoofdklasse.

De blessure van Knijff kwam uit het niets. Een verkeerde beweging op de training zorgde ervoor dat zij haar droom om dit jaar op het hoogste niveau van Nederland terug te komen in rook zag opgaan. Op 23 juli werd Roos geopereerd aan haar kruisband. Knijff legt uit: ‘Ik werd volledig onder narcose gebracht. De operatie was extreem zwaar. Later hoorde ik dat niet alleen mijn kruisband was beschadigd, maar dat er ook een scheurtje in mijn meniscus was. Deze is in de behandeling ook meegenomen. Het gevolg was wel, dat ik na de operatie meer beperkt was in de eerste maand van mijn herstel. Ik had veel mofine nodig om te pijnklachten te weerstaan’.

Roos Knijff ligt in bed na de operatie
Roos Knijff ligt in bed na de operatie
De operatie van Knijff heeft tot gevolg dat zij lang zal moeten revalideren
De operatie van Knijff heeft tot gevolg dat zij lang zal moeten revalideren
In Medicort Utrecht werkt Knijff aan haar herstel
In Medicort Utrecht werkt Knijff aan haar herstel

 

 

 

 

 

 

 

Voor het volledige herstel van de kruisband van Knijff staat negen maanden. De extra complicatie van de meniscus geeft geen extra tijdsverlies, maar zorgt er wel voor dat zij meer beperkt was in bepaalde oefeningen die ze moest doen voor de revalidatie. ‘De eerste weken waren pittig voor mij. Ik lag in bed en kon eigenlijk geen kant op. Mijn moeder was wederom mijn grootste steun. Zij hielp me fysiek en mentaal om over deze klap heen te komen. Ik kon namelijk mezelf niet eens aankleden. Het moment waarop ik mijn schoen voor het eerst weer kon aandoen, was voor mij een heel fijn moment. Ik was zo blij dat ik zelfs moest juichen’, aldus Knijff.

Wekelijks traint Roos Knijff vier keer per week op Kampong
Wekelijks traint Roos Knijff vier keer per week op Kampong

Zeven weken na de operatie is Knijff veel te vinden in Medicort in Utrecht. Elke week is zij hier vier keer te vinden. Het revalidatiecentrum, welke zich bevindt op het complex van Kampong, heeft veel ervaring met de revalidatie van topsporters. ‘Na zes weken kon ik weer een beetje lopen. Dit is uiteraard nog wel met twee krukken. Het gaat allemaal stapje voor stapje. Gelukkig kan ik nu binnenshuis zonder krukken mezelf weer voortbewegen’, aldus Knijff.

Wekelijks wordt er gewerkt om het lichaam van jeugd international Knijff sterker te maken
Wekelijks wordt er gewerkt om het lichaam van jeugd international Knijff sterker te maken

Over een terugkeer naar SCHC denkt Knijff nog niet. Het grote talent die woonachtig is in Utrecht is nog teveel bezig met de eerste stappen van haar revalidatie voordat zij ook maar kan denken aan om een hockeystick aan te raken. ‘Af en toe ga ik weleens langs bij Stichtsche om bijvoorbeeld samen met mijn team gezamenlijk te eten. Voordat ik voor het eerst op een hockeyveld mag staan om bijvoorbeeld te mogen rennen, moet ik nog wel vier maanden wachten. Tot die tijd focus ik me op mijn herstel. Om positief vooruit te kijken, heb ik mezelf voorgenomen dat wanneer het herstel goed gaat, ik over drie maanden lekker een aantal weken ga reizen in Azië. Uiteraard zal tijdens die reis ook mijn herstel centraal blijven staan. Tot die tijd ligt mijn focus volledig op het herstel’.

Door: Hans Hofstra

 

Reageer