Kiki van Wijk: ‘Het was heel waardevol’

Kiki van Wijk zat samen met haar ploeggenoten van Kampong zondag vol spanning op de tribune naar het duel tussen SV Arminen en SK Slavia Praag te kijken. De uitkomst van de wedstrijd zou bepalend zijn voor het lot van de Utrechtse ploeg in de Europacup Zaal. Een overwinning van SK Slavia Praag zou degradatie betekenen, maar bij winst van SV Arminen handhaafde Kampong zich op het hoogste Europese clubniveau.

“Ik was zenuwachtig. Je beleeft zo’n wedstrijd door en door”, beschrijft Van Wijk haar gemoedstoestand. “Je hebt het zelf niet in de hand. Als je op het veld staat, weet je wat je moet doen. Nu was het met samengeknepen billen toekijken.”

Feest op de tribune

SV Arminen maakte snel een eind aan alle spanning en versloeg SK Slavia Praag met 3-1. “Gelukkig. Het was wel even een feestje op de tribune”, zegt Van Wijk.

Met de zesde plaats en dus handhaving zette Kampong een punt achter het Europacupweekend. Na verlies in de openingswedstrijd tegen Club de Campo de Madrid (1-0) verspeelde de ploeg zowel tegen HC Rotweiss Wettingen (3-3) als tegen SK Slavia Praag (1-1) in de slotfase een voorsprong.

Fouten meteen afgestraft

“In de zaal draait het sowieso om de details”, legt Van Wijk uit. “Fouten worden keihard afgestraft. Hoewel we er ons bewust van leken te zijn, is het ons overkomen.”

De resultaten in de groepsfase waren niet genoeg voor een plek in de halve finale waardoor Kampong in de degradatiepoule terechtkwam. In het eerste duel werd verloren van SV Arminen (1-0) waarna er moest worden gewonnen van Royal Pingouin. De Utrechtse ploeg leek in die laatste wedstrijd alle schroom van zich afgegooid te hebben en won met 6-1.

Zelfde instelling

“We zijn de wedstrijd tegen Royal niet anders ingegaan dan die andere wedstrijden”, zegt Van Wijk uit. “De sfeer voelde hetzelfde. Alleen tegen deze ploeg werd niet meteen iets afgestraft zoals tegen de andere ploegen.”

Kampong handhaafde zich waardoor huidig zaalkampioen Amsterdam volgend seizoen ook op het hoogste Europese clubniveau actief is. “De Europacup is een cadeau om te spelen en het is leuk om te doen”, zegt Van Wijk, die gemengde gevoelens heeft overgehouden aan het Europese avontuur.

Gevoel

“Het gevoel overheerst dat we die halve finale zijn misgelopen”, gaat Van Wijk verder. “We hadden vooraf niet echt een doel gesteld. We zouden het per wedstrijd bekijken, maar natuurlijk ga je voor het beste resultaat. Dat beseffen we ons maar al te goed.”

De wijze lessen van het zaalseizoen neemt de ploeg mee naar het veld. “Het was heel waardevol. In de Hoofdklasse Zaal waren niet altijd constant, maar nu zijn we veel constanter en een stap verder in de details. Het heeft ons dichterbij elkaar gebracht. We hadden het ontzettend leuk met elkaar.”

Steun van ploeggenoten

Dat het goed zit met de sfeer in het team bleek dit weekend. De hele selectie van Kampong was naar Wettingen afgereisd om het zaalteam aan te moedigen. “Ze waren in het blauw-wit uitgedost en hadden een spandoek meegenomen”, zegt Van Wijk. “Ze hebben de longen uit hun lijf geschreeuwd.”

Reageer

Contact Us