Kitty van Male besloot om op haar hoogtepunt te stoppen bij Oranje en werkt nu hard om haar studie op tijd af te ronden | Hoofdklasse Hockey Nederland

Kitty van Male besloot om op haar hoogtepunt te stoppen bij Oranje en werkt nu hard om haar studie op tijd af te ronden

 

Afgelopen oktober maakte Kitty van Male bekend om haar imposante carrière bij het Nederlandse team te beëindigen. De 30-jarige van Male wil zich richten op haar maatschappelijke carrière. Betekent dit ook dat de aanvalster op korte termijn gaat stoppen bij Amsterdam of is er misschien zelfs nog een kans dat zij terug komt bij Oranje? Hoofdklassehockey sprak met Kitty van Male.

Dat Kitty van Male afgelopen jaar haar carrière bij het Nederlands elftal beëindigde, was voor velen een grote verrassing. De blonde spits die nu voor Amsterdam speelt, werd afgelopen jaar wereldkampioen met Oranje. Met zeven doelpunten was zij tevens topscorer van het toernooi. In oktober besloot van Male om te stoppen omdat zij zich volledig wil focussen op haar studie.

Alyson Annan brengt van Male terug bij Oranje

De opmars van Kitty van Male ging niet altijd zonder slag of stoot. In 2010 debuteerde zij al voor het grote Oranje. Een gouden medaille won zij op de Olympische Spelen in Londen 2012. Echter in 2014 ging het mis. Van Male viel af voor het WK 2014 in Den Haag. Bondscoach Max Caldas besloot om haar niet meer op te nemen in de selectie. Ook de opvolger van Max Caldas, Sjoerd Marijne, zag op dat moment geen toekomst om met van Male samen te werken.

Door tegenvallende resultaten met Oranje verliet Sjoerd Marijne het Nederlands elftal. Alyson Annan werd aangesteld als bondscoach. ‘Annan heeft ervoor gezorgd dat ik weer aanspraak kon maken op een plekje bij Oranje. Ik ben blij dat ik weer de aansluiting kon maken’, aldus van Male. Onder leiding van Alyason Annan ging het Nederlands team weer beter draaien. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 haalde het team de finale. In deze finale scoorde van Male twee keer. Helaas was dit niet genoeg en won Groot-Brittannië de shoot-out serie.

Ook in 2017 en 2018 wint van Male twee grote toernooien. Het EK hockey 2017 in Amstelveen, werd met vlag en wimpel gewonnen. Ook speelt het Nederlands team het WK hockey 2018 in Londen. Dit toernooi werd uiteindelijk een gemakkelijke prooi voor Oranje. In de gewonnen finale tegen Ierland, scoorde van Male nog eenmaal en werd hierdoor uiteindelijk topscorer van het toernooi. Van Male lijkt de ploeg op sleeptouw te nemen en samen met Annan het team naar de Olympische Spelen in Tokio 2020 te loodsen.

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

 

Nieuwsgierig geworden in een maatschappelijke carrière

Het is oktober 2018, Kitty van Male beëindigd haar carrière. Waar het voor het hockeypubliek een vreemde keuze lijkt, is van Male erg zeker van haar keuze. ‘De focus moet meer gaan liggen op mijn studie. Ik merk dat ik nieuwsgierig aan het worden ben naar een maatschappelijke carrière’. Kitty van Male volgt de studie sociaal pedagogische hulpverlening (SPH).

Achteraf kan van Male haar afwijzing voor Oranje relativeren. ‘Ik had een soort van geluk dat ik afviel voor het Nederlands team in 2015. Het kostte mij namelijk erg veel moeite om mijn studie te combineren met tophockey. Helaas is het voor een hockeyster erg moeilijk in Nederland om een topsport carrière te combineren met een hbo-studie. De Hogeschool werkt niet altijd goed mee, hierdoor heb ik veel studie vertraging opgelopen’, vertelt van Male.

‘Dit jaar moet ik mijn studie afronden. Als ik dat niet doe, krijg ik een hele hoge studieschuld. Gelukkig hoef ik nu alleen nog mijn scriptie te schrijven’. Naast haar studie hockeyt Kitty nog steeds bij Amsterdam. Dit doet zij niet onverdienstelijk, vorige week werd meervoudig kampioen Den Bosch in eigen huis verslagen. Amsterdam staat op een gedeelde tweede plaats en lijkt al zeker voor een plek in de play-offs.

 

(c) Rob Visser
(c) Rob Visser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De toekomst is nog onzeker

‘Ja, heel graag wil ik een gave baan vinden na mijn studie. Ik ben nu 30 jaar, en soms ben ik jaloers als mijn man, Sjoerd Gerretsen, in de ochtend naar zijn werk gaat en dat ik dat nog niet kan doen’, aldus van Male. Hierdoor is het voor van Male ook nog onbekend wat zij gaat doen in het nieuwe hockeyseizoen.

‘Heel graag wil ik actief blijven met hockeyen. Ik zie mijzelf ook nog wel terug als manager. Het team toentertijd bij Oranje als wel Amsterdam, ziet mij namelijk als iemand die ook een soort van mental coach in het veld is. Ik denk dat dit ook een sterke kant van mij is’. Of Oranje helemaal een gesloten boek is, kan van Male niet 100% uitsluiten. ‘De focus ligt op mijn studie en daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik heb er veel zin in’.

 Door: Hans Hofstra

 

Reageer