Klaas Vermeulen: ‘Je voelde: dit ga je niet meer weggeven’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Klaas Vermeulen: ‘Je voelde: dit ga je niet meer weggeven’

Amsterdam bereikte donderdag voor het eerst sinds 2016 weer de finale om de landstitel. De ploeg was in de halve finales in de derde en beslissende wedstrijd met 3-0 te sterk voor Bloemendaal, nadat beide ploegen afgelopen weekend elk een wedstrijd hadden gewonnen na het nemen van shoot-outs.

“In het laatste kwart voelde je: dit ga je niet meer weggeven”, zegt Amsterdam-speler Klaas Vermeulen. “De tweede helft hebben we gewoon keihard gewerkt en Jan (de Wijkerslooth, red.) heeft een goede wedstrijd gekeept. Het is een mooie overwinning en een heerlijk gevoel.”

Pruyser opent score

Amsterdam kwam op het uitverkochte Kopje in het tweede kwart op voorsprong. Mirco Pruyser tipte een harde vrije slag van Teun Rohof achter doelman Jaap Stockmann. Op dat moment stond Bloemendaal in ondertal omdat Sander ’t Hart met groen aan de kant zat na een overtreding op Tijn Lissone.

Bloemendaal ging vergeefs op zoek naar de gelijkmaker. Vlak voor rust verdubbelde Jan Willem Buissant de score. Hij reageerde attent op een rebound van Stockmann na een inzet van Pruyser. Na rust maakte Valentin Verga er 0-3 van, nadat Boris Burkhardt de bal van de stick van Jasper Brinkman had afgesnoept.

Kansen Bloemendaal

Bloemendaal kreeg daarna nog wel kansen om de spanning terug te brengen in de wedstrijd, maar Thierry Brinkman en Florian Fuchs konden de sterk spelende De Wijkerslooth niet passeren.

3-0 zijn duidelijke cijfers al plaatst Vermeulen daar wel een kanttekening bij. “Een beetje vertekend als je denkt aan de eerste helft. Zij krijgen ook echt wel kansen en wij krijgen een gelijk aantal kansen en schieten ze gelijk binnen. Dan is het wel 2-0, maar zij waren zeker de eerste helft net zo goed.”

Voorsprong geen garantie voor winst

Ondanks de voorsprong gingen de gedachten van de Amsterdammers terug naar de eerste twee duels van de serie. Op zaterdag verspeelde Amsterdam een 4-2 voorsprong en verloor na het nemen van shoot-outs. Een dag later overkwam Bloemendaal hetzelfde. De ploeg leidde met 2-0 en stapte na shoot-outs als verliezer van het veld.

“We hebben het wel tegen elkaar gezegd in de rust”, vertelt Vermeulen. “Wij 4-2 voor en verliezen en zij 2-0 voor en verliezen. Die mindset heeft ons wel de overwinning gebracht. De tweede helft hebben we niets meer weggegeven. Een paar man extra achter de bal gehouden en met twee, drie man aanvallen.”

Lessen geleerd

Vermeulen meent dat Amsterdam lering heeft getrokken uit de eerste twee wedstrijden tegen Bloemendaal. “En dat komt nu in de laatste wedstrijd samen. Aanvallend maken we onze kansen en verdedigend zetten we het heel strak neer. In de eerste wedstrijd doe je het aanvallend goed en verdedig je te weinig. In de tweede verdedig je goed, maar scoor je te weinig. En nu doe je het eigenlijk samen en dan gaat het goed.”

“Dat is ook het mooie van de play-offs. Je hebt de ruimte om je te verbeteren en dat hebben we zeker gedaan. Zeker verdedigend. Daar hebben we echt naar gekeken. Wij houden misschien daar soms niet zo van. Je ziet, het levert wel wat op.”

EHL-ticket

Het levert na de winst op Bloemendaal in ieder geval een EHL-ticket en een plek in de finale tegen Kampong op.

“Het is gaaf dat we weer in de EHL zitten. Maar ons doel is meer dan dat. Het is voor ons zes jaar geleden dat we de titel hebben gepakt. Wij willen heel graag weer. We hebben er best wel over gesproken, maar we hebben ons nu ook in een positie gebracht om hem te gaan pakken.”

Tegenstander Kampong

Dan moet er wel van titelverdediger Kampong, dat in twee wedstrijden na shoot-outs te sterk was voor Oranje-Rood, worden afgerekend. “Kampong heeft het verdedigend goed staan met De Wijn die fantastisch speelt en een goede keeper. Die ploeg speelt met vertrouwen. Dat zie je eigenlijk het hele jaar. Zij hebben op een paar weken na het hele jaar bovenaan gestaan. Ze hebben gewoon een hele sterke ploeg.”

“Het zijn echt wedstrijden op zich”, gaat Vermeulen verder over de finalewedstrijden met Kampong. “Het wordt op details beslist: wel of niet een corner, krijg je wel of niet een kaart. Dat soort momenten. Daar zul je heel kien op moeten zijn.”

Meer over Bloemendaal-Amsterdam:
Lees de round-up van het duel tussen Bloemendaal en Amsterdam
Bekijk de samenvatting van het duel tussen Bloemendaal en Amsterdam
Bekijk de foto’s van het duel Bloemendaal en Amsterdam

Reageer