KNHB schorst Jelle Galema één duel | Hoofdklasse Hockey Nederland

KNHB schorst Jelle Galema één duel

Jelle Galema mist zondag de wedstrijd van Oranje Zwart tegen SCHC. De international is door de KNHB geschorst vanwege een slaande beweging in de richting van Gonzalo Peillat in het duel met HGC op 3 april.

De tuchtcommissie heeft Galema op basis van videobeelden en verklaringen tijdens de zitting, die op 12 april werd gehouden, geschorst. De commissie beoordeelde de actie van de OZ-speler als wangedrag, dat vermeden had kunnen en moeten worden.

Comments (29)

 1. Willemijn Bos werd aan de schandpaal genageld en kreeg meerdere wedstrijden en hij krijgt er eentje?!

 2. @ Serieus helemaal mee eens. Jongetje Jelle Galema moet zich diep schamen na de EHL en gedrag tegen HGC. Alhoewel ik de aanslag van Willemijn Bos vele male erger eruit vond zien. Ik denk dat de KNHB het beperkt houdt met de play offs op het oog. Jammer dat ze niet consequent zijn.
  Nu is het wachten totdat de play offs voorbij zijn en het elftal weer onder Caldas gaat trainen, ben erg benieuwd wanneer de eerste mensen eraf worden gegooid. In mijn ogen is Galema de eerste die met zijn gedrag totaal niet thuis past in het elftal richting Rio 2016.

 3. Jelle, wat een domme actie

  Dit gedrag kan gewoon echt niet, ik heb de beelden terug gekeken, en dit is letterlijk opzettelijk had donker rood moeten zijn en de rest van de competitie geschorst worden. Ook geen deelname aan de play-offs. Dit zou zelfs bij het voetbal erger bestraft worden. Begrijp ook niet van de club zelf dat hij niet geschorst wordt. Hier laat OZ zich wel een beetje kennen, dat het hun dus niets uit maakt.

 4. Laten we wel eerlijk zijn: het is een duw/tikje in het gezicht, geen regelrechte vuistslag. Desalniettemin treedt de KNHB zo ontzettend laf op. Willemijn kreeg 4 wedstrijden, maar is er ooit een uitleg van de straf gekomen? Die zou komen, maar is weggemoffeld. Nu weer een international die gefrustreerd is. Minder erg dan de acties van Valentin en Willemijn, maar het is naslaan en dus rood en dus ook schorsing.
  Er zou hier een beleid voor moeten komen. Wat staat je te wachten als je zoiets doet, wat zijn de consequenties. Jelle speelt sowieso te vaak net over het randje, ben benieuwd wat er gebeurt als dit nog een keer gebeurt.

 5. Het is geen regelrechte vuistslag dat ben ik met je eens, maar het is wel opzettelijk je ziet hem bewust doorgaan en niet inhouden. Ik vind daarom ook dat de straf voor Jelle veel te laag is. Ik ben het daarnaast ook met je eens dat de KNHB hier wat mee mag doen. Niet alleen voor internationals maar voor een ieder die iets met hockey doet. Er moeten duidelijke regels en richtlijnen komen, zodat dit ook minder vaak gaat gebeuren. Jelle komt hier goed mee weg denk ik.

 6. Vlugge Japie

  @Dirk, het is inderdaad geen vuistslag maar ik vind dit vele malen erger dan een duw/tikje in het gezicht. Ik vind het vooral raar dat Galema zo agressief reageert terwijl Peillat helemaal niks uitlokt. Een schorsing van één wedstrijd is inderdaad belachelijk. Denk dat Galema binnenskamers toch wel genoeg gezeik hiermee zal krijgen, zowel van Caldas als van zijn teamgenoten. Deze jongen maakt het erg moeilijk voor zichzelf om geselecteerd te worden voor Rio met zo’n mentaliteit.

 7. Realiteit

  Heel bijzonder dat dit maar 1 wedstrijd is. KNHB is niet reeel en zet zichzelf oor schut.

 8. @realiteit

  Niet alleen de KNHB maar ook OZ!

 9. Mee eens hoor @Dirk, duidelijke regels en richtlijnen voor iedereen. Het valt alleen op dat het de laatste tijd vooral internationals zijn die over de schreef gaan. Internationaal hockey is fysieker maar naslaan hoort daar absoluut niet bij.

  Zie hieronder trouwens de reactie van OZ. Serieus toelaatbaar??? Nogal vreemd.

  Voorzitter Simon van den Boomen van Oranje Zwart wilde donderdagavond wel een toelichting geven. De club zag op basis van de beelden geen reden om Galema zelf al te schorsen voor de wedstrijd tegen Pinoké van afgelopen zondag.

  “We vonden het geen schorsing waard. Hockey is steeds fysieker geworden, dat hebben we in de laatste wedstrijden tegen HGC en Pinoké gezien. Het is telkens de vraag wanneer is iets nog wel acceptabel en wanneer niet? Spelers gaan tot het gaatje. We vonden dit een toelaatbare actie.”

  Bovendien kwam het de club beter uit om de zaak voor te laten komen bij de tuchtcommissie. Hierdoor kon Galema de belangrijke wedstrijd tegen Pinoké in ieder geval meespelen. De zaak werd afgelopen maandag, een dag nadat OZ zich voor de play-offs plaatste, behandeld bij de tuchtcommissie. “We hadden er ook een tactisch belang bij om hem niet zelf te schorsen, geeft Van den Boomen toe. “De Pakistanen waren er ook al niet. We hadden Jelle in die wedstrijd tegen Pinoké gewoon nodig.”

 10. Kunnen jullie je een v d twee Paki’s paar jaar geleden nog tegen Kampong herinneren? Duidelijk dat OZ hier nooit iets zelf aan gaat doen. Hun belang is winnen. Maar de bond faalt, en faalt hard!

 11. Nare club dat OZ en nare speler die Galema

 12. Voorbeeldfunctie?

  Ik weet niet of het echt zo gaat; maar wordt Galema nu gespaard omdat hij playoffs moet spelen? Als je zo’n overtreding als deze bij de jeugd begaat, heb je toch meestal wat problemen aan je broek.

  Puur omdat je dus tophockeyer bent en bijna playoffs moet spelen wordt je gematst door de hockeybond? Omgekeerde wereld. Hij zou gewoon de playoffs moeten missen

 13. Ik vind dit echt heel slecht van die voorzitter van OZ, echt een slecht voorbeeld voor zo een functie. En ik weet zeker dat als hij als voorzitter dit gezien had bij een andere club met de zelfde overtreding dat de voorzitter van OZ zelf ook de straf laag zou vinden.
  Ik hoop dat meneer de voorzitter van OZ dit leest allemaal en nog een keer hier over gaat nadenken dat hij niet heel slim bezig is, daarnaast mag de bond ook nog even na gaan denken om Galema langer te schorsen en om een nieuw beleid in te voeren voor het nieuwe hockey seizoen! MAN MAN MAN wat slecht dit. De hele jeugd kijkt mee en denkt dit kan dus gewoon.

 14. niet dat het nou zo goed gaat met de jeugd

 15. belachelijk

  wat een belachelijke reactie van oz. tactisch gezien slim om hem niet te schorsen zodat hij tegen pinoke kon spelen. snapt deze meneer niet dat hij een voorbeeld stelt voor heel hockeyend nederland?
  ook een belachelijk lage straf voor galema, hij slaat iemand met zijn vuist in het gezicht. misschien niet een harde mokerslag, maar die vuist heeft daar niks te zoeken. in mijn ogen erger dan een willemijn bos die iemand op haar been na sloeg. schorsen voor de playoffs.

 16. Nou @belachelijk, daar ben ik het niet mee eens. Bos gebruikte d’r stick als wapen en sloeg door, was vrij grof en er mag van geluk gesproken worden dat er geen sprake was van een ernstige blessure. Galema geeft een tik in het gezicht nadat ze tegen elkaar opbotsen. Kan er niet een toelichting van de KNHB komen??

 17. Waar maken jullie je druk om. In beide gevallen zijn ze geschorst. En de K.N.H.B. zal bij een ernstige blessure zwaarder schorsen. Punt.

 18. @TATOUM het moet gaan om de gedraging niet om de gevolgen van die gedraging.

 19. tatoum @ jojo

  In dit geval zijn het geen spelers die bekend staan om hun agressief gedrag. Tevens spelers die voorheen zelden een kaart krijgen. Ik snap wel dat de blessure de hoogte van de straf niet mag bepalen.

 20. Tuurlijk is wel of geen ernstig gevolg van invloed op hoogte van de straf. Of je iemand licht slaat (niks aan de hand) zwaar slaat (eenvoudige mishandeling) of zwaarder slaat (zware mishandeling) of zwaarst slaat (doodslag) scheelt toch ook in straf bij rechter. Ik vindt een wedstrijd wel te begrijpen. Hij raakt hem, is niet echt een slag in gezicht meer een soort duw/schrik na harde botsing. Bos en Verga sloegen allebei met stick bij Verga zwaar letsel en bij Bos echt opzet om speler hard te raken.

 21. DE voorzitter, en het gehele bestuur van OZ dient zich diep te schamen over dit beleid. “”we konden hem niet missen”” Wat een mentaliteit, wat een voorbeeld voor de hockeysport.

 22. @OjeeOjee
  Helemaal eens. Dit valt allemaal wel mee. Raakt Peillat nauwelijks in gezicht terwijl Peillat hem beuk geeft bij botsing. Eerder ongelukkige beweging.
  @ hockey en @ belachelijk, is niet netjes van OZ maar ja, maas in de wet… En ze willen natuurlijk weer kampioen worden.

 23. Ik zie Peillat gewoon een fout blok zetten waarbij hij duidelijk niet voor de bal gaat (daarvoor komt hij veel te laat) met de enige intentie Galema met zijn lichaam te blokkeren. Peillat draait zijn schouder en elleboog in, in een natuurlijk reflex om zich schrap te zetten, maar het is wel een fout. Ik heb verdedigers al vaker een gele kaart zien krijgen voor een dergelijk blok (wat ik zelf ook weer overdreven vind eigenlijk).
  Galema had Peillat ook vol met zijn schouders een beuk kunnen geven wat ook een natuurlijke reflex zou zijn geweest aangezien hij laag zittend de focus op de bal had. Maar hij komt recht en vermijd zo een zwaardere botsing. Vervolgens maakt hij inderdaad een ongelukkige beweging met zijn arm om de speler die hem een beuk geeft af te weren of weg te duwen. Kortom een logische beslissing van de KNHB.

 24. Kom op E, een ‘ongelukkige beweging met zijn arm’ ??
  Het is zijn hand/vuist in het gezicht van Peillat
  Galena kent geen maat daar, net als bij de EHL

 25. Ik zou als Caldas wel 2 x nadenken om Galema te selecteren. Op de EHL had hij een slaande beweging richting de keeper van THC (ondanks dat hij werd uitgedaagd). En nu slaat hij daadwerkelijk iemand of het nou hard of zacht is maakt niet uit.
  Er hoeft maar iets in Rio te gebeuren en Galema is geschorst en dan heeft Caldas een probleem. Dat risico ga je natuurlijk niet nemen als bondscoach dus heeft Jelle zichzelf al gestraft door zijn selectie op Rio op de tocht te zetten.

 26. De hockeybond laat zich weer eens van zijn zwakke kant zien.

  Normaal is het zo dat als een speler een schorsing boven het hoofd hangt maar de vereniging niet schorst om het oordeel van de tuchtcommissie af te wachten en er dan toch geschorst wordt, dat de speler dan langer geschorst wordt. Je mag op zich wel van mening zijn dat je onschuldig bent en niet schorsen maar als dan blijkt dat dat wel zo is dan krijg je dus een langere straf.

  Als OZ zelf toegeeft dat ze hem niet schorsen omdat ze hem nodig hebben, en niet omdat ze denken dat hem niets te verwijten valt, dan is dat werkelijk te schandalig en onsportief voor woorden.

  Dat de KNHB daar niet op reageert door zwaarder te straffen is uitermate zwak en onprofessioneel.

 27. Het argument van stick als wapen gebruiken geldt voor mij niet.

  7 dagen voor dit incident sloeg Jelle Galema met zijn stick op de helm van de keeper tijdens de EHL. Hoewel ik het gedrag van de keeper ongepast, onsportief en onnodig vond, was Galema zijn reactie absoluut ontoelaatbaar.

  Als je vervolgens de week daarna Peillat probeert te raken met je vuist toon je volgens mij dat je een lange schorsing verdient.

  Ik ben verbaasd en teleurgesteld in de bond. Ik hoop dat hij in familiare sfeer hier zwaar op is aangesproken en dat mensen die hem dierbaar zijn hem duidelijk maken dat dit absoluut uit den boze is.

 28. Ja die KNHB die altijd hun mond vol hebben over ‘sportiviteit en respect” en als ze keer hun tanden moeten laten zien geven ze niet thuis.

 29. De direkteur van de KNHB komt natuurlijk uit een twijfelachtig nest waar dit soort gedrag niet een uitzondering was, wat hebben we hier te verwachten eigenlijk?

Reageer