Kritische Jeroen Herzberger pleit voor video-umpire - Hoofdklasse Hockey Nederland

Kritische Jeroen Herzberger pleit voor video-umpire

Jeroen Hertzberger heeft na afloop van het duel tussen Rotterdam en Oranje-Rood (4-3) flink uitgehaald naar de scheidsrechters in de Hoofdklasse. De aanvoerder van Rotterdam pleit voor een video-umpire bij alle wedstrijden op het hoogste niveau.

“Ze maken er gewoon een zooitje van. We zijn allemaal heel lief, heel aardig in Nederland en politiek correct, maar ik vind ook dat het een keer gezegd mag worden. Die fouten gaan echt nergens over. Er worden echt heel veel fouten gemaakt”, zegt Hertzberger voor de camera van NOS Studio Sport.

Video-umpire

“We moeten er echt wat aan gaan doen, want dit gaat gewoon nergens over”, gaat Hertzberger verder. “Dan pak ik nu maar het moment om boeman te zijn. En een video-umpire is zo geregeld.”

Bij alle grote titeltoernooien zoals EK’s, WK’s en Olympische Spelen wordt al sinds 2006 de videoscheidsrechter gebruikt. Ook bij de Euro Hockey League (EHL), waarvan de KO16 en KO8 komend weekend in Rotterdam worden afgewerkt, is bij alle duels een videoref aanwezig. In de Hoofdklasse maakte de videoscheidsrechter vorig seizoen zijn debuut in de finale van de play-offs.

Heel ander spelletje

Over voorbeelden in het duel met Oranje-Rood zegt de Rotterdammer: “Ik kan er zo tien opnoemen. Als de scheidsrechter zegt: hij wordt niet op de juiste plek genomen, word je er gewoon afgestuurd. Dat is gewoon niet hoe het werkt. En het spelletje is internationaal en hier gewoon iets heel anders. Dat is denk ik niet goed voor de sport.”

“Ik wil het wel gewoon even gezegd hebben, want vorig jaar in de play-offs zijn er ook belangrijke beslissingen gemaakt”, zegt Hertzberger, die vervolgt: “Goals niet gegeven, goals wel gegeven, strafbal niet gegeven. We moeten er gewoon een keer wat aan doen, want je krijgt in een groot deel van de gevallen niet de juiste winnaar.”

Comments (6)

 1. Sascha Tamarinof

  In de cirkel ontstane problemen… accoord… maar alsjeblieft niet over het hele veld… en beslissingen van scheidsrechters accepteren hoort ook bij de sport. Het zijn nog steeds de spelers die op het veld de meeste fouten maken en niet de scheidsrechters,

 2. Hertzberger heeft helemaal gelijk. Daar wordt de sport nog eerlijker van. Ben alleen bang dat het kostenplaatje erg tegenvalt.

 3. Zeker eens voor in de cirkel. Zie zo ook het doelpunt van Yibbi dit weekend. Dit waren belangrijke punten voor zowel HDM als OR. OR heeft die nu kado gekregen.

 4. Helemaal gelijk

  Hij heeft helemaal gelijk. Het niveau van de scheidsrechters blijft achter bij het niveau van hockey. Niet alleen in de hoofdklasse maar ook in de klasses er onder.

  Ik lees op andere sites dat hockey uiteindelijk een veredelde amateur sport is en ze niet moeten zeuren, dat klopt tot op zekere hoogt. Maar de top van Nederland is wel degelijk serieuze topsport. En de niveaus er onder gaan naar een ook steeds professioneler en hoger niveau. En daar blijven de scheidsrechters achter. Dus een betere opleiding lijkt me een vereiste.

  Maar alleen de scheidsrechters afschieten is makkelijk en sommige coaches en spelers gaan het ook steeds meer als excuus gebruiken heb ik het gevoel.

  Het idee van Hertzberger is een vrij kostbare, en misschien zijn er ook niet voldoende scheidsrechters om bij elke wedstrijd aanwezig te zijn. Dus om bij elke hoofdklasse wedstrijd Heren en dames een video wagen met scheidsrechters aanwezig te hebben. Lijkt mij onhaalbaar.
  Maar misschien een idee om een videowagen te hebben, waar alle wedstrijden naar toegezonden worden. 2 scheidsrechters die de situatie beoordelen en dat terug koppelen naar het veld. Zo heb je maar 1 wagen nodig en 2 scheidrechters extra. Dan is het wellicht eerder een haalbare kaart dan overal een wagen.

  Er zitten nog genoeg haken en ogen aan, maar misschien een idee voor een eerlijkere sport.

 5. Lastige discussie. Begrijp de frustratie van de spelers. Video is oplossing maar kostbaar en praktisch lasting te realiseren gezien de beperkte budgetten.

  Feit is dat hockey een heel snel spel is, met een kleine bal en sticks, wat gewoon lastig te volgen is voor het menselijk oog.

  Ik denk niet dat dat veel met niveau van de scheidsrechters te maken heeft. Bovendien zijn zaken via de video umpire ook lang niet altijd duidelijk blijft er altijd ruimte voor interpretative van regels.

 6. Videotoren

  Voor de hoofdklasse (heren in ieder geval) is de oplossing een stuk minder duur dan men denkt. Alle wedstrijden worden door het thuisteam al gefilmd. In het geval van de top teams zijn deze beelden ook ingedeeld op moment en worden ze al gestreamd naar de bank voor de coaches.
  In dit geval is het enige wat nodig is de bereidheid van de scheidsrechters om beelden terug te kijken tijdens de wedstrijd. Op dit moment is die er bij sommigen ook na de wedstrijd niet.
  Tevens denk ik dat een deel van de pijn zit in het feit dat de relatie van tijdinvestering in hobbies de scheidsrechters simpelweg niet in de buurt komen van de vrijwilligers rondom teams. Het zou denk ik ook goed zijn als er meer samenwerking komt door bijvoorbeeld als scheidsrechter bij trainingspartijtjes aan te haken op een dichtbijstaand niveau. Immers wilt elke trainer graag af van de noodzaak om te fluitenop trainingen.

  Wat dat betreft denk ik dat de heer Hertzberger een terecht punt heeft, maar ook boter op zijn hoofd, de hoeveelheid keer dat hijzelf en andere teams ook graag een poging doen om de scheidsrechter te manipuleren of misbruik maakt van een foute beslissing om de wedstrijd te winnen is vermoedelijk even groot / groter dan de fouten van de scheidsrechter. Het lijken me dan ook twee cultuursveranderingen die nodig zijn.

Reageer