KZ-aanvoerder van Rhede van der Kloot: ‘Uitstel van de Olympische Spelen geeft mogelijk ruimte in het speelschema’ - Hoofdklasse Hockey Nederland
Klein Zwitserland verloor in 2019 het openingsduel van Kampong.

KZ-aanvoerder van Rhede van der Kloot: ‘Uitstel van de Olympische Spelen geeft mogelijk ruimte in het speelschema’

 

De Hoofdklasse hockey is na de vijftiende speelronde ‘on-hold’ gezet. Gisteren maakte de KNHB via Algemeen Directeur Erik Gerritsen bekend dat er nog steeds naar een scenario wordt gekeken dat clubs de competitie kunnen voortzetten. Voor Klein Zwitserland essentieel, want de ploeg staat na de vijftiende speelronde in de gevarenzone.

Alle ploegen in de Hoofdklasse hebben de sticks in de bezemkast gezet. Spelers krijgen vanuit de technische staf een trainingsschema die ze individueel moeten uitvoeren. Zo ook de spelers van Klein Zwitserland. Drie a vier keer per week lopen de heren hard om zichzelf in vorm te houden. Ook wordt er een krachtschema thuis uitgevoerd. Steven van Rhede van der Kloot die tevens aanvoerder is van Klein Zwitserland zegt hierover het volgende: ‘Er is op dit moment weinig wat we kunnen doen. We moeten afwachten totdat het weer veilig is om te hockeyen. We willen graag spelen en het liefst met publiek, het moet alleen wel verantwoord zijn. Hier zullen we nog even op moeten wachten’.

Toch staat er voor Klein Zwitserland nog veel op het spel. De ploeg staat op de tiende plaats. Het gat met achterliggers Hurley en Almere lijkt groot. Toch wil de ploeg nog graag een plek stijgen om de nacompetitie te ontlopen. De rechtstreekse concurrent, Tilburg, werd in een van de laatste wedstrijden zelfs nog verslagen. ‘We zijn er nog niet mee bezig, maar op dit moment staan we inderdaad op een plek die recht geeft op de nacompetitie. Hoe de rest van de competitie gaat verlopen, weet ik nog niet. Toch zou het in mijn ogen zeer oneerlijk zijn als de competitie nu wordt afgesloten. Wij willen graag nog strijden om de negende plek te veroveren’, aldus van Rhede van der Kloot.

De KNHB heeft meerdere scenario’s klaar staan. Algemeen directeur Erik Gerritsen liet gisteren via de NOS weten dat hij de optie open heeft staan om in mei en juni nog te gaan hockeyen. In zijn ogen zou dan de topcompetitie nog afgerond kunnen worden. Hierbij zouden de play-offs moeten worden ingekort of helemaal niet worden gespeeld. In een ander scenario zou de competitie worden opgedeeld in twee poules, waarbij wordt uitgemaakt wie wel dan wel niet gaat promoveren of degraderen. ‘We weten nog niet wanneer we kunnen starten. Naar ons inzien zouden we niet alleen tot eind juni, maar zelfs nog langer kunnen door hockeyen. Door het annuleren van de Olympische Spelen, denk ik dat er weer extra ruimte is gekomen in het speelschema. Op het moment dat we weer mogen, denk ik dat iedereen zeer gemotiveerd is om weer vol gas te gaan’, legt van Rhede van der Kloot uit.

Een ander scenario zou kunnen zijn dat de competitie helemaal niet kan worden afgerond. Dit betekent dat de huidige stand, de eindstand van de Hoofdklasse zou betekenen. Wie er dan moet promoveren of degraderen is sterk de vraag. ‘Het zou niet eerlijk zijn als wij dan degraderen. Ik denk dat een scenario wat komend jaar ook in de zaal gaat gebeuren het meest realistisch is. Extra ploegen worden in de Hoofdklasse toegevoegd, waardoor we komend jaar met meerdere teams gaan strijden’.

Aflopend contract

Een ander probleem lijkt het vertrek te zijn van coach Carlos Castano. De club maakte begin februari bekend dat de Argentijnse coach de club gaat verlaten. Of Castano het einde van de competitie gaat meemaken is dan ook sterk de vraag. ‘Ik kan hier vrij weinig over zeggen. Het clubbestuur heeft de afspraken met Castano gemaakt. KZ is bezig om nieuwe spelers te contracteren voor komend seizoen, ook hier weet ik weinig van af. Ik hoop in ieder geval zo snel mogelijk om mijn hockeyspullen weer te pakken en het veld op te mogen’, aldus van Rhede van der Kloot.

Door: Hans Hofstra

Reageer