Maartje Paumen: 'Het was gewoon een heel apart gevoel' | Hoofdklasse Hockey Nederland

Maartje Paumen: ‘Het was gewoon een heel apart gevoel’

Kon het afscheid nog mooier? Nee, eigenlijk niet. Maartje Paumen won na de landstitel maandag met Den Bosch de EHCC. Bovendien werd ze topscorer en verkozen tot beste speelster van het toernooi. Er vloeiden tranen. Paumen was ook beduusd onder de mooie woorden en de wijze waarop de club afscheid nam van haar icoon.

“Op dit moment besef je: dit is de laatste keer”, zegt Paumen. “De laatste keer dat ik dit mooie tenue aan mag. Weet je, ik heb hier 13 jaar gespeeld en geworden wie ik ben. Ik heb hier alles meegemaakt: mooie dingen, minder mooie dingen. Ik ben hier groot geworden en heb veel te danken aan deze club.”

Tijdens wedstrijd geen tijd om te genieten

“Het is gewoon heel dubbel”, zegt Paumen. “Je speelt een finale, die wil je winnen. Aan de andere kant ben je ook bezig met dit is mijn laatste. Je moet genieten, maar ik kan niet genieten als ik op het veld sta. Ik wil winnen. Ik geniet nu na afloop. Tijdens een wedstrijd heb ik daar geen tijd voor.”

Haar allerlaatste wedstrijd in de kleuren van Den Bosch zorgde voor een spanning die Paumen normaal gesproken niet kent. “Ik weet niet hoe ik mij voelde. Normaal heb ik nooit zo’n moeite met eten, maar vandaag (maandag, red.) heb ik niet gegeten. Het was gewoon een apart gevoel.”

Doelpunt en assist in finale

In de finale tegen UHC Hamburg speelde Paumen opnieuw een bepalende rol. Ze opende de score uit een strafcorner en na de gelijkmaker van Eileen Hoffmann gaf Paumen via een cornervariant de assist op het winnende doelpunt van Pien Sanders.

“Ik zei voor de wedstrijd tegen de meiden: het maakt me geen reet uit wat er na zestig minuten op het scorebord staat, maar ik wil dat jullie nog een keer zestig minuten lang in Den Bosch-stijl spelen. En dat is alles geven wat je hebt, strijden voor iedere meter, voor iedere bal en dan zien we daarna wel wat de stand is.”

Naar Antwerpen

Met elf landstitels en tien Europese hoofdprijzen verlaat Paumen Den Bosch. Ze speelt de komende twee seizoenen voor Royal Antwerp. Toch waren er twijfels geeft Paumen toe. “Ja, de afgelopen twee maanden zeker. Je speelt om het landskampioenschap, de Europacup. Dat wil iedereen. Dat zijn de mooiste maanden van het jaar, maar ik weet ook hoe ik mij in de winterstop voelde.”

“Ik heb mijn hele leven lang alles aan het hockey gewijd”, gaat Paumen verder. “Het wordt ook wel tijd voor andere dingen. Ik ga genieten van wat meer vrije tijd.”

Uniek

Ook het hockeyleven zal er anders gaan uit zien. “Het meeste dat ik ga missen is het zó hard strijden op iedere training, iedere wedstrijd. Altijd alles geven wat je in je hebt. Dat ga ik nergens anders meer terugvinden. Dat is uniek bij Den Bosch.”

Reageer