Malou Pheninkcx: ‘Teleurstellend zonder punten van het veld te lopen’

De dames van Kampong begonnen zondag de competitie met een thuisnederlaag tegen regerend kampioen Den Bosch. Het werd slechts 0-1 in een duel dat Den Bosch met ruimere cijfers had kunnen winnen, maar voor Kampong had er volgens aanvoerster Malou Pheninckx ook meer in gezeten.

“Het had zeker gekund ja”, zegt Pheninckx. “Ik denk wel dat we hier wel een kans hadden om ieder geval met een puntje of misschien wel met drie punten van het veld af te lopen. En als het dan zonder punten is, is dat wel teleurstellend.”

Geen doelpunten voor rust

Vooral voor rust kwam Kampong weinig in het spel voor. Den Bosch was veel beter en leek ook op 1-0 te komen. Het doelpunt werd echter afgekeurd omdat de bal na een inzet van Frédérique Matla via de voet van Sian Keil in het doel belandde. Na twee keer 17,5 minuut was de stand nog steeds 0-0.

“Ik had niet het gevoel dat het ontzag was”, zegt Pheninckx over het stroeve begin van Kampong. “Ik denk dat het misschien toch wel een beetje spanning was voor een eerste competitiewedstrijd. We zijn nog niet zo lang met het hele team bij elkaar. Dat is altijd even wennen, maar ik denk zeker vanaf eind tweede kwart dat we wel gewoon vrijuit gehockeyd hebben. En dat je ziet dat we bij vlagen goed hockey laten zien.’

1-0 op stick Pheninckx

Na rust stak Kampong vaker de middenlijn over. Pheninckx kreeg zelfs een enorme kans om haar ploeg op voorsprong te zetten. Tot ontsteltenis van haarzelf en het publiek haalde Den Bosch-aanvoerster Marloes Keetels de bal net voor de lijn weg.

“Ik kwam vrij te liggen bij de aangever en ik dacht: ik moet hem snel op goal flatsten”, haalt Pheninkcx het moment terug. “Dat doe ik, maar Marloes komt goed naar voren en die haalt hem er nog uit. Ja, daar kan ik nog even van balen.”

Krappe voorbereiding

Pheninckx werd samen met haar mede-internationals voorafgaand aan het duel in de bloemetjes gezet vanwege de Europese titels van Oranje en Jong Oranje. Vanwege de titeltoernooien was de voorbereiding van de clubs op de competitiestart nogal krap.

“Voor de club was het wel fijn geweest dat je net iets langer met z’n allen hebt om richting een competitiestart te werken”, zegt Pheninckx, “maar het is eenmaal niet anders. Het EK viel laat en er komen ook andere toernooien aan met Oranje. Je moet toch de competitie een keer starten. Ik had liever misschien wat langer gehad, maar nu is het ook prima.”

Omschakelen

“Het was wel omschakelen ja”, gaat Pheninckx verder. “Ik ben redelijk snel weer aangesloten bij Kampong. In ieder geval om te zorgen dat we met z’n allen nog een weekje voorbereiding hadden richting de eerste wedstrijd. Natuurlijk is het anders. Mijn rol is anders, het spel is anders, het team is anders. Alles is anders. Het is even schakelen, maar ook wel weer leuk.”

Kampong was afgelopen seizoen lang in de race voor een plek in de play-offs. In het slot van de competitie ging het mis en snoepte Oranje-Rood het ticket af. Dit seizoen wil de Utrechtse formatie zich wel plaatsen voor de play-offs.

Punten tegen topploegen

“Ik denk dat sowieso meer ploegen meedoen om de top vier te halen”, zegt Pheninkcx. “Vorig jaar hebben we het net niet gehaald. Het zou mooi zijn om het nu net wel te halen. We moeten nu vaker tegen topploegen punten pakken. Het is zonde dat we dat vandaag (zondag, red,) nog niet doen, want het had er wel ingezeten.”

Comments (2)

  1. Kampong dames deed vorig jaar mee omdat Laren afhaakte. Er staat nu een top 3 in de Hoofdklasse ver van de rest. Laren sluit aan bij Hurley Kampong en OR dat de beste papieren heeft voor de 4e plek.

    Zonde dat Kampong zich niet heeft versterkt met 2 topspeelsters/keepster en daarom Veen heeft zien vertrekken. Nu kiezen ze net als laren steeds vaker om zicht te versterken met oudere speelsters van middelmatig niveau: De Waard, Notman, Imhof, Ketting, Galema. Niet de manier om echt voor de playoffs te gaan.

    Phenixcks toont zich een echte clubtrouwe speelster die laat zien door hard werken ook op latere leeftijd nog een stap te kunnen maken naar topniveau. Internationaal geen topspeelster, maar o zo belangrijk om sterke teamspeelsters in een groep te hebben voor de juiste balans.

  2. @Zippo oudere speelsters van middelmatig niveau? Daarmee doe je een Duits international echt tekort… Ben je daarnaast de (2e) Spaanse international voor het gemak even vergeten…
    Pheninckx is inderdaad een heel goede en belangrijke speelster, daar is Kampong trots op en heel blij mee!

Reageer

Contact Us