Marc Materek: ‘Laten ons niet te veel leiden door het scorebord’

“Het is alsof je wacht op je verjaardag of Sinterklaas. Benieuwd naar de kado’tjes die je mag uitpakken”, omschrijft Marc Materek, coach van Groningen Dames 1, het gevoel in aanloop naar de start van de Hoofdklasse. “Het is best spannend, maar we hebben er onwijs veel zin in.”

Groningen promoveerde afgelopen seizoen uit de Overgangsklasse nadat in de play-offs in twee wedstrijden werd afgerekend met Were Di. De ploeg wacht een pittige opening van de Hoofdklasse, beginnend zondag in eigen huis tegen SCHC.

Zwaar programma

“We krijgen de hele top vijf in de eerste zes weken. Dat is lekker gepland”, lacht Materek. “Het is een zwaar begin, maar het is gaaf om thuis te beginnen. Misschien kunnen we verrassen, maar het kan ook zijn dat we na zes wedstrijden op nul punten staan. Na zes wedstrijden weten we in ieder geval wat spelen in de Hoofdklasse inhoudt.”

De historie leert dat een promovendus het verschrikkelijk moeilijk heeft in de Hoofdklasse. Dat beseft ook Materek. “De doelstelling is duidelijk: alles is goed, behalve twaalfde. En daar gaan we voor knokken. We laten ons niet te veel leiden door het scorebord, zowel positief als negatief. Uit verlies kan je ook veel winst halen en winst kan ook veel verlies opleveren.”

Kijken naar eigen presteren

Daarbij kijkt Materek niet te veel naar andere ploegen. “Daar zijn we niet zo mee bezig en richten we ons op onszelf. Wij gaan geen stoere dingen roepen, blijven realistisch en kijken naar ons eigen presteren.”

“We gaan niet achteruitlopen, we blijven hockeyen, gaan er vol in. Dat is onze stijl en dat we hebben we altijd gedaan”, gaat Materek verder. “De woorden ‘had ik maar’ mogen niet meer. Dat moeten we uitbannen. We kunnen tevreden zijn als we er alles aan gedaan hebben.”

Terugkeer Willemijn Bos

Groningen beschikt over ‘een aardig ploegje’ oordeelt Materek. “De ploeg die er staat, is al vijf, zes jaar bezig. Om in de Hoofdklasse volwaardig mee te doen, heb je breedte en diepte nodig. De terugkeer van Willemijn (Bos, red.) is de diepte-injectie die je nodig hebt. Door haar aanwezigheid zie je het vertrouwen en het niveau van de ploeg stijgen.”

De selectie van Groningen bestaat voornamelijk uit speelsters uit de regio en eigen jeugd. “Die verhouding is fifty-fifty. Wij willen die regiofunctie graag uitoefenen en uitstralen. Dat speelsters uit de regio weten, dat als je echt wat wil, dat je dan bij ons moet zijn.”

Klaar

Het aftellen naar de start van de competitie is inmiddels begonnen. “We zijn er klaar voor”, zegt Materek. “De voorbereiding hebben we gisteren (zondag, red.) afgesloten met een 3-1 zege op Kampong. Dat geeft vertrouwen, maar een oefenperiode zegt niets.”

Reageer

Contact Us