Marc Materek: ‘Passie en energie waren er niet’

De ingehouden woede viel van het gezicht van Groningen-coach Marc Materek te lezen. Zijn ploeg had zojuist met 5-1 verloren van Amsterdam. Boos over de nederlaag was Materek niet zozeer. Hij was met name niet te spreken over instelling van de Groningse dames.

“Angstig. Terughoudend, gewoon een beetje bescheten”, zegt Materek. “Je gaat hier niet naartoe om te winnen. Dat is kansloos. Dat weet ik ook wel, maar je moet hier wel wat meer van jezelf laten zien. Ik vind dat ze dat totaal niet gedaan hebben, Ik erger mij daar blauw aan.”

Belachelijk

“Ik heb vandaag (zondag, red.) echt een Meisjes A-toernooigevoel: oh, wat leuk we gaan een uitwedstrijdje spelen. Oh, wat gezellig”, gaat Materek verder. “Daar heb ik geen zin in. Als je hier mag spelen, in het stadion, en je strijdt niet voor elke meter. Dat vind ik gewoon belachelijk.”

“Alle duels verliezen we. We laten over ons heen versnellen, verliezen give-and-go’s. De passie en energie waren er niet. Daar heb ik mij aan geërgerd. Slecht, echt heel slecht van onze kant.”

Liever met 15-1 eraf

“Ik heb genoten van Amsterdam”, zegt Materek. “Dat is technisch gewoon een hele goede ploeg. Ik ga liever hier met 15-1 eraf, maar met alles wat we erin hebben gegooid. Dat geeft meer vertrouwen dan dat geren naar achteren en dat voorzichtige.”

Groningen maakte in het duel op Amsterdam nergens aanspraak op. De ploeg kwam nauwelijks over de middenlijn en dwong geen enkele strafcorner af. Passes over korte afstand kwamen niet aan. Er waren veel stopfouten. De enige hoogtepuntjes voor Groningen waren de gestopte strafbal door Jantien Gunter en het doelpunt van A-junior Noor Hakker, die de eerste en eigenlijk ook enige kans benutte.

Waarschuwingen nodig

“Het is weer Groningen dat in een stadion gaat spelen. Dat is weer te respectvol ofzo. Ik weet het niet. Gaan we dan weer op een bus staan wachten? Of gaan we weer wachten totdat er weer iets gebeurd om gewaarschuwd te worden? Ze hebben te veel waarschuwingen nodig. We gaan het er dinsdag op de training maar eens flink over hebben.”

Afgelopen seizoen was Groningen de positieve verrassing in de Hoofdklasse. Met slechts één punt uit acht duels is de ploeg op dit moment hekkensluiter. Met name het gemis van de geblesseerde routinier Willemijn Bos laat zich voelen, maar daar wil Materek niets van weten.

Niet verschuilen

“Daar verschuil ik mij niet achter. Natuurlijk mis je Willemijn, maar dat weten we al een paar weken. Of Willemijn nu wel of niet speelt. Laat ik het zo zeggen: de ploeg kan meer van zichzelf daarin tonen. Ik vind ons daar vandaag echt in tekortschieten.”

“Het gaat niet om punten”, gaat Materek verder. “In een veel eerder stadium heb ik tegen ze gezegd: laat de stand los. Laat de punten los. Ga je alsjeblieft niet denken aan meer dan vorig jaar en ga gewoon lekker met elkaar bezig. In ieder geval strijd voor elke meter. Ga eens voor de bal, geef een keer alles. We sjokten er achter aan.”

Goede les voor vrijdag

“Je merkt het gedurende de wedstrijd. Een bijna bal die aankomt, daar zijn ze blij mee. Donder op, hij moet aankomen! We hadden er veel meer power in moeten gooien. Dit is een goede les richting vrijdag. Ik denk dat dit de beste training was die we konden hebben. Ze weten in ieder geval vrijdag moet het even anders.”

Komende vrijdag komt Bloemendaal op bezoek. Dat is de wedstrijd die eigenlijk gewonnen moet worden. Samen met Huizen en Nijmegen maken Bloemendaal en Groningen uit welke ploeg er aan het einde van het seizoen rechtstreeks degradeert.

Teleurstellend

“Vrijdag dan gaat het er echt om. Ik vind dat je dat hier (tegen Amsterdam, red.) beter had moeten oefenen. Je speelt tegen een hele goede ploeg. Daar moet alle passie en energie in. Love the game, weet je wel, kom op man! Dat hebben we niet gedaan, dat hebben we nagelaten vandaag. Dat is teleurstellend.”

Bekijk de foto’s van het duel tussen Amsterdam en Groningen

Reageer

Contact Us