Marc Materek: 'We wisten dat we het niveau aankonden' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Marc Materek: ‘We wisten dat we het niveau aankonden’

Promovendus Groningen kende een prima start van de Hoofdklasse zaal. Niet alleen Amsterdam (6-4) werd verslagen ook landskampioen Kampong (5-3) moest zich op de eerste speeldag gewonnen geven. “Dat we twee wedstrijden zouden winnen, had ik van tevoren niet uitgerekend”, zegt Groningen-coach Marc Materek.

“Maar dat we het niveau aankonden, dat wist ik wel”, gaat Materek verder. In die zin verrassen de resultaten van zijn ploeg hem ook niet. “We wisten dat we goed waren en dat wij best wat kunnen. Het voorbereidingstoernooi had al laten zien dat wij niet de underdog zouden zijn of zouden uitgroeien tot het lachertje van de Hoofdklasse.”

Verschillende type spelers

“We hebben een aardig zaalteam. De groep is niet veel anders dan die van vorig jaar”, gaat Materek verder, die in 2016 met Groningen promoveerde naar de Hoofdklasse. “We hebben veel verschillende type spelers. We kunnen hierdoor kiezen voor een spel met meer power, meer verdedigend of juist gebruikmaken van de ruimte op het veld.”

Nadat de eerste helft van het veldseizoen erop zat, voelde de aanloop naar de start van het zaalseizoen lang aan. “We hadden het gevoel: laten we nu maar beginnen”, zegt Materek. “Eind november, begin december zijn we begonnen met trainen.”

Trainen in de restuurtjes

“We trainen twee keer in de week. Dat zijn wel de restuurtjes op maandag en donderdag. Het is lastig om een zaal te vinden. We zijn maandag in Haren en trainen donderdag in Hoogezand. In Groningen zijn alle hallen bezet en veel hallen hebben geen balken.”

Het heeft geen effect op de motivatie van de ploeg. “We hebben meiden die zaalhockey heel gaaf vinden. Ze willen zoveel mogelijk spelen. Er zit plezier in de ploeg en dat plezier zag je zondag ook terug”, constateert Materek.

Handhaving

En dat resulteerde in een prima start met twee zeges. “Het is een lekker begin. We hebben een goede start gemaakt. Het is heel erg positief, maar we gaan niet van daken schreeuwen dat we even kampioen worden”, zegt Materek. “Het zit heel dicht bij elkaar. We gaan voor handhaving. Daar zijn we goed genoeg voor. Misschien kunnen we stunten. Na volgende week kunnen we meer zeggen.”

Reageer