Marc Materek: ‘Wij hebben gespeeld om te winnen’

Winnen was het credo voor de dames van Groningen. Een nederlaag was uit den boze vrijdag in de topper in de onderste regionen van de Hoofdklasse. In en tegen Huizen kwam de hekkensluiter op voorsprong, maar moest het uiteindelijk toch genoegen nemen met een punt (1-1).

“Daar balen we ook van”, zegt coach Marc Materek van Groningen over de uitslag. “Natuurlijk is het zuur dat je nu niet wint. Winnen was het devies en daar hebben wij ook voor gespeeld. We moeten onszelf belonen. Ja, simpel. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar daarvoor dwing je wel genoeg af.”

De betere ploeg

“In de eerste helft hebben we het even moeilijk in het begin, maar daarna zijn wij echt de betere ploeg”, gaat Materek verder. “Als je kijkt naar balbezit, aantal cirkelmomenten, kansen voor de goal, dan denk ik dat wij de hockeyende ploeg waren.”

“Ook de mensen langs de kant hebben een Groningen gezien dat vooruit speelde, vooruit wilde en wilde hockeyen. We speelden om te winnen en dat vind ik gaaf om te zien. Je speelt om te winnen en niet om niet te verliezen.”

Niet verliezen

Groningen mocht zoals eerder gezegd het duel met Huizen niet verliezen. De hekkensluiter had voorafgaand aan de topper in de staart van de Hoofdklasse een achterstand van drie punten op de directe concurrent. Dat gat mocht niet groter worden, want dan zou rechtstreekse degradatie bijna onafwendbaar zijn voor de Groningse ploeg.

Nadat Huizen in het eerste kwart de eerste strafcorner van het duel had gekregen en een inzet van Lara Kok werd gestuit door keepster Jantien Gunter nam Groningen het heft in handen. Klaartje de Bruijn was dichtbij de openingstreffer. Haar individuele actie werd gestopt door keepster Robin van den Ende en vlak voor rust zeilde een tip-in van Anne van Erp uit een strafcorner naast het doel van Huizen.

Willemijn Bos trefzeker

Na rust kwam Groningen verdiend op voorsprong. Willemijn Bos, die de eerste twee kwarten aan de kant zat, opende de score. De voormalig international speelde pas haar tweede wedstrijd na haar knieblessure. Vorige week scoorde Bos al uit een corner in het duel met Hurley en ook tegen Huizen flatste ze een corner tegen de plank.

“Ze mocht twee kwarten spelen vandaag”, zegt Materek over het meespelen van Bos. “We hebben met haar afgesproken dat ze het derde en vierde kwart zou spelen. Je ziet de ploeg ook groeien. De meiden halen daar wel vertrouwen uit.”

Gelijkspel

Lang kon Groningen niet genieten van de voorsprong. Zes minuten na de 0-1 maakte Kok gelijk na een goede actie van Mirte Jansen. In het laatste kwart leek Groningen er alsnog met de drie punten vandoor te gaan, maar Gitte Michels haalde de bal net voor de lijn weg.

“Ik vind dat de tegengoal iets te makkelijk valt”, zegt Materek terugblikkend op het duel. “Dat moet eruit, dat zijn de dingen die wij moeten leren. We laten het net effe. We moeten met elkaar goals gaan maken. Het zit af en toe ook even tegen. Er wordt nog een bal van de lijn gehaald. Los daarvan vind ik dat wij een goede wedstrijd hebben gespeeld.”

Meenemen naar volgend duel

“Dat geeft ook wel vertrouwen richting de volgende wedstrijd”, gaat Materek verder. “Een vrijdagavondwedstrijd en dan dit op de mat leggen: de betere ploeg zijn, de hockeyende ploeg zijn. Dat vind ik wel echt top. Natuurlijk mogen ze ook even balen van het feit dat we hem hier niet winnen, maar ik vind ook dat we, wat we hier op de mat hebben gelegd, mee moeten nemen richting de volgende wedstrijd.”

Ondanks de goede wedstrijd schiet Groningen weinig op met de puntendeling. De ploeg blijft hekkensluiter en het verschil met Huizen en ook Nijmegen is drie punten.

Spel is goed

“Ik kijk nu op dit moment niet naar de stand. We weten wat we moeten doen en hebben nog genoeg wedstrijden. Je kunt pas punten pakken als je spel goed is en dat laten we steeds meer zien. Natuurlijk moeten we kleine dingen aanscherpen, maar wat we verder laten zien is echt goed.”

Aan degradatie wil Materek nog niet denken. De coach is nog steeds vol vertrouwen. “Ik vind dat we na de winterstop beter spelen dan voor de winterstop. Dus het komt wel. Het mooie is dat ze dat vandaag echt hebben laten zien. Ik geloof in deze ploeg.”

Bekijk de foto’s van het duel tussen Huizen en Groningen

Reageer

Contact Us