Margot van Geffen voelt zich fit en trekt de Oranjekar in de afgelopen Pro League wedstrijden | Hoofdklasse Hockey Nederland

Margot van Geffen voelt zich fit en trekt de Oranjekar in de afgelopen Pro League wedstrijden

 

Oranje international  Margot van Geffen speelt al sinds 2010 voor hockeyclub Den Bosch. Met Den Bosch reeg zij meerdere prijzen aaneen. Afgelopen weekend zorgde zij met Den Bosch ervoor dat ze weer de nummer één positie op de ranglijst overneemt van Amsterdam. Ook met Oranje heeft van Geffen een pittig programma achter de rug. Als enige speelster speelde zij alle Pro League wedstrijden.

De 29-jarige van Geffen was de enige speelster die alle pro league wedstrijden meespeelde. Vooral in China was dit een uitdaging, omdat de dames uit ‘de leidersgroep’ er niet waren. ‘Samen met Caia van Maasakker en Eva de Goede zijn wij een soort leidersgroep. Eva is normaal gesproken de aanvoerster. Nu zij er beiden niet waren, mocht ik de band dragen tijdens de wedstrijd’, aldus van Geffen.

Van Geffen woont op dit moment in Amsterdam en werkt als eventmanager bij Deloitte. Bij Deloitte is er een topsportprogramma samengesteld, door oud international Kim Lammers. Bij dit programma wordt rekening gehouden met het drukke schema van een topsportsters. ‘Dit is ideaal, want bij grote evenementen zoals de Pro League wedstrijden en de Olympische Spelen, kan ik de focus blijven houden op het hockey’, aldus van Geffen. Dit blijkt ook wel nodig, Margot van Geffen gaat als enige speelster mee naar alle uitwedstrijden.

Twee keer om de wereld met Oranje

Afgelopen twee maanden was van Geffen allesbehalve woonachtig in de hoofdstad. Nadat de eerste twee wedstrijden werden gespeeld in Nieuw Zeeland en Australië, werd er een korte pitstop in Nederland gehouden. Na zes dagen werd de reis namelijk alweer vervolgd richting Amerika en Argentinië. Teruggekomen uit Argentinië, kregen alle speelsters één dag rust in Nederland, waarna de reis werd vervolgd richting China.

‘De hele trip ging zeer voorspoedig, omdat je je hierop instelt. Wel kreeg ik een klap een week nadat ik thuiskwam. Mijn lichaam leek goed aan te voelen, maar nadat we tegen Hurley hadden gespeeld merkte ik toch dat ik niet helemaal 100% fit was. Ik was sneller moe en kreeg op hele gekke momenten van de dag honger’, aldus van Geffen. Het herstel van deze ‘jetlag’ duurde gelukkig niet lang, samen met Den Bosch won zij afgelopen vrijdag met 7-0 van Groningen en afgelopen zondag van HDM met 0-2. ‘Ik voel me nu weer goed en helemaal fit, daar ben ik blij om’, aldus van Geffen.

Vele nieuwe speelsters mochten afgelopen Pro League wedstrijden een debuut maken in Oranje. Dit was niet altijd even makkelijk. Margot vertelt: ‘Omdat er zoveel nieuwe speelsters zijn, weet je soms niet goed hoe iemand speelt. We moeten dan nog erg aan elkaar wennen’. Dat van Geffen samen met deze nieuwe groep de juist draai te pakken heeft, blijkt wel uit de uitstekende resultaten die worden geboekt. Nederland staat na vijf gespeelde wedstrijden op twaalf punten.

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorstander van de Pro League

Veel kritiek komt er uit de hockeywereld omtrent de nieuwe opzet van de Pro League. Door deze wedstrijden ligt de Livera Hoofdklasse langer stil dan dat dit zou moeten. Ook is de Champions Trophy voor dit toernooi opgeofferd. ‘Ik vind de opzet van de Pro League wel leuk. Het is leuk om wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië te spelen. De stadions zitten vol en dan is het leuk om er te hockeyen voor een wedstrijd. Ik vond de wedstrijden tegen China en Amerika minder leuk omdat er weinig publiek op af komt. De achterliggende gedachte van de Pro League is dat er juist meer publiek komt kijken. Het is erg druk en niet goed te combineren met de Livera Hoofdklasse dus daar moeten ze wel wat op verzinnen’.

Over twee weken speelt Nederland tegen China in Utrecht. Of van Geffen hieraan meedoet is nog niet bekend. ‘Ook nu gaan we weer werken met een roulatieschema. Niet iedereen speelt elke wedstrijd. Omdat de meiden van Den Bosch en Amsterdam de Europacup spelen, zullen wij waarschijnlijk niet alle wedstrijden meedoen’.

Door: Hans Hofstra

Reageer