Marise Jongepier: ‘We zagen het een beetje aankomen’

De dames van SCHC spelen volgend seizoen in de Topklasse Zaal. De ploeg uit Bilthoven degradeerde zaterdag in het Topsportcentrum in Rotterdam op de laatste speeldag uit de Hoofdklasse. Met nog één wedstrijd te gaan stond SCHC nog op de vijfde plaats met een punt voorsprong op Rotterdam. Maar hekkensluiter Rotterdam won vervolgens van Voordaan (5-3) en SCHC ging onderuit tegen Hurley (0-2) en eindigde alsnog op laatste plaats.

“Iedereen baalt hiervan, de club baalt hiervan. Wij balen er als spelers ook van”, zegt Marise Jongepier van SCHC. “Je reist niet naar Rotterdam af om te denken: we gaan even een potje degraderen.”

Geen prioriteit

“Weet je, het is jammer, maar we zagen het een beetje aankomen”, gaat Jongepier verder. “Het is duidelijk dat voor ons de zaal gewoon niet de hoogste prioriteit heeft.”

Er was eigenlijk nauwelijks sprake van een goede voorbereiding op het zaalseizoen. “Het was gewoon heel lastig om überhaupt om een team op de been te krijgen elk weekend. Dan krijg je gewoon weinig houvast. We hadden problemen om trainingstijden te krijgen in het midden van het land. We hebben eigenlijk niet of bijna niet getraind.”

Zo hoort het te zijn

“Het blijkt dat het wel nodig is om de nodige potjes te winnen”, concludeert Jongepier. “Dan is het ook maar ergens goed dat je degradeert, want dat zegt dat ook wat over de competitie dat de teams, die er wel gewoon voor trainen, wel in blijven en zo hoort het dan gewoon natuurlijk ook te zijn.”

Ondanks de matige voorbereiding benadrukt Jongepier dat de ploeg er absoluut niet met de pet naar heeft gegooid. “We zijn er wel elke wedstrijd voor gegaan. Het is niet dat we een wedstrijd zijn ingestapt met het idee: joh, het interesseert ons niks. Dat is ook helemaal niet de insteek.”

Meer vanuit defensie

“We hebben ons voor ieder potje voor honderd procent ingezet. Natuurlijk start je vandaag (zaterdag, red.) met een iets andere tactiek, omdat je toch denkt: we staan nog zo dicht bij Rotterdam. Laten we dan gewoon voor die play-outs gaan. Vandaag (zaterdag, red.) zijn we deze twee wedstrijden veel meer gezakt. Dachten we gaan meer vanuit de defensie proberen. Ook dat was helaas niet genoeg.”

“Ik sta hier niet met tranen in mijn ogen of met heel veel verdriet of chagrijn”, zegt Jongepier. “Ik denk dat als je het zaalseizoen insteekt, zoals wij het hebben gedaan, dat je dan eigenlijk terecht hier staat.”

Evalueren

Jongepier denkt dat het zaalseizoen nog wel zal worden geëvalueerd op de club. “Je kan het zaalhockeyspelletje misschien niet zo leuk vinden, maar het is voor andere aspecten ook hartstikke goed.”

“Je handelingssnelheid gaat er gewoon van omhoog en daar heb je ook profijt van op het veld”, legt Jongepier uit. “Dus er zijn wel veel dingen die je eruit kan halen. Dat hebben dit seizoen gewoon te weinig gedaan. Niet zozeer vanwege het feit dat we gedegradeerd zijn, maar ook dat we er minder stappen hebben uitgehaald richting het veldseizoen dan dat we hadden kunnen doen.”

Pluim voor de jonkies

Ondanks de degradatie heeft Jongepier mooie woorden over voor de jonkies binnen de ploeg. “We hebben drie speelsters die zijn er altijd geweest, elk weekend, elke wedstrijd: Suzanne Homma, Famke Richardson en Roos Knijff. Dat zijn ook onze drie jonkies op het veld. Loyaliteit naar de club, loyaliteit naar je team. Deze drie hebben dat heel erg getoond de afgelopen periode. En daar ben ik gewoon heel erg trots op.”

Comments (1)

  1. Alsof voor DB, AMS en Laren de zaal wel de hoogste prioriteit heeft en alsof die in de zaal getraind hebben als team! Bij alledrie zaten geloof ik een hoop A internationals omdat de internationals op pad waren (Laren: Leurink, De Lange, DB: Hulsen, vd Assem, Matla). En zeker met Stockel en Bachmann aan het roer vind ik het maar veemd. Gewoon de juiste mentaliteit niet, al jaren zo met SCHC.

Reageer

Contact Us