Max Caldas roept op tot verandering

Bondscoach Max Caldas van de Oranjeheren vindt dat het anders moet. Dat zegt hij in een interview met De Volkskrant. Om te voorkomen dat Oranje over vier jaar tijdens de Olympische Spelen opnieuw met lege handen staat, zullen er drastische maatregelen moeten worden genomen.

In de krant doet Caldas drie voorstellen waarvan hij denkt dat ze noodzakelijk zijn om het tij te keren.

Mentaliteitsomslag

Ten eerste moet er volgens de bondscoach een omslag in de mentaliteit komen. “Hockeyers kunnen leren van volleybal en tennis. Elke actie telt, je kunt je nooit verschuilen. In het hockey is die marge te ruim”, constateert Caldas.

“Nadal speelt elk punt alsof het een matchpoint is. Hij is een voorbeeld voor de hockeyers: met die intensiteit moeten wij spelen en trainen. Die mentaliteitsomslag dient niet alleen plaats te vinden bij de huidige talenten, maar al bij de spelers onder 16 jaar die de Spelen van Tokio kunnen halen.”

Kleinere Hoofdklasse

Daarnaast pleit Caldas voor een kleinere Hoofdklasse en minder buitenlandse spelers. “Bij de vrouwen staat de eindstand al na drie speelronden vast, dat product moeten we toch willen verbeteren? Een kleine Hoofdklasse leidt tot meer topduels en het geeft de internationals meer ruimte in hun overvolle agenda.”

“Met minder ploegen in de hoofdklasse heb je in theorie ook minder buitenlanders nodig”, gaat Caldas verder. “Nu leiden we in Nederland onze concurrenten op. Peillat werd olympisch kampioen met Argentinië en was topscorer in Rio. Twee jaar lang heeft hij bij HGC zijn strafcorner kunnen trainen.”

Shoot-outs tijden competitie

Ook ziet Caldas graag dat er tijdens de competitie shoot-outs worden genomen. Het gelijkspel mag wat hem betreft verdwijnen. Na een gelijkspel worden shoot-outs genomen. De winnaar krijgt twee punten, de verliezer één. Een overwinning in de reguliere speeltijd levert nog steeds drie punten op.

“De shoot-outs zijn internationaal negen maanden per jaar zichtbaar. In Nederland nemen we ze alleen in de play-offs. Die verhoudingen kloppen niet”, vindt Caldas. “Het is een zoektocht naar altijd willen winnen. Geen genoegen nemen met een puntje, dat kan dan niet meer. Voor het publiek zijn die shoot-outs ook spectaculair, je weet dat er altijd een winnaar is.”

Comments (24)

 1. Jammer, dat deze punten nu genoemd worden terwijl: buitenlandse spelers , meer knokkersmentaliteit en en andere hoofdklasse al jarenlang, ook op dit forum genoemd worden. Nu de gifbeker tot de bodem is geleegd hoop ik dat de bond die al jarenlang zit vastgeroest op hun eigen gecreëerde pluche, het lef hebben voor een koerswijziging. Hoop dat dit niet de bondscoach zijn baan zal kosten want mensen voor hem, Oltmans, van de Heuvel zijn door diezelfde bond keurig maar zeer ondemocratisch onder het tapijt geschoven. De hockeysport , ook op club niveau, moet af van bestuurders die er zitten uit narcisme en niet uit zijn op belang voor de breedtesport en een gezond hockey klimaat. De hersenspinsels na het grote evenement in Utrecht, dat hockey in Nederland net zo professioneel zou moeten worden als voetbal, betaald met minutenlang beeld in Studio Sport is na bijna 20 jaar niet bereikt. Ja, we betalen spelers, het meeste aan de buitenlanders en ja we hebben de EHL, maar de faciliteiten bij de grote clubs voor de breedte sport, seniorentaems die op een half veld moeten trainen, laat nog steeds veel te wensen over omdat de clubs het belangrijker vinden te hun eerste teams te promoten want dat levert sponsors op. Laten we hopen dat er eens wat ogen open gaan.

 2. Inderdaad, dit is al jaren aan de hand en het wordt echt eens tijd dat deze koerswijziging realiteit wordt. Niets toe te voegen na ook de terechte reactie van ‘hockey’ onder het artikel.

 3. Kijkindespiegel

  Misschien moet hij eerst even zel in de spiegel kijken, dit alles was geen probleem geweest als we een gouden medaille gepakt hadden, dit was ook zijn missie waarin hij als eindverantwoordelijke het gewoon niet goed gedaan heeft.De bezem moet door de selectie en niet door de HK om die kleiner te maken allemaal uitspraken om je eigen hachie te redden.

 4. Caldas bekijkt dit vanuit zijn eigen belang. Door een kleinere hoofdklasse krijg je meer ruimte in de agenda, maar wordt de top ook minder breed en de keuze minder. Verder vind ik vooral de gedachte dat wij BL-ders beter maken gewoon niet meer van deze tijd (en arrogant). De BL-ders maken ons beter. Ga met minder (of geen) BL-ders aan de slag en het niveau zakt ver in, denk ik. Over de mentaliteit ben ik het wel eens.

 5. Ben het eens met Max, veel mensen bij de KNHB ook denk ik. Het is complex genoeg. De KNHB kan niet opeens veranderingen doorvoeren zonder de vele stakeholders daarbij te betrekken. KNHB bashen is dan ook niet (meer) op zijn plaats. Je kunt ze hooguit aanrekenen weinig proactief te zijn. Ik verwacht eerder dat de clubs dwars gaan liggen om de welbekende redenen (baromzet, sponsorbelangen). Aan de andere kant, het is ook wel tijd om clubs die structureel in de kelder van de hoofdklasse acteren uit hun lijden te verlossen.

  Aan de mensen op dit forum: in plaats van klagen, laten we een plan van aanpak schetsen.

 6. Max heeft niets geleerd van Rio. Hij wil een cultuursverandering. Hij heeft de hele voorbereidende periode naar Rio dit proberen te doen. Door een groep, die met name is samengesteld uit spelers die excelleren als zij zich “vrij” voelen, gevangen te nemen en te overladen met taken, afspraken en voorbeelden van hoe andere sporters hun sport beleven. In Rio heeft dit tot het slechte resultaat in tijden gezorgd op een Olympische Spelen. Nu gaat hij nog een stap verder. Hij wil een cultuurverandering forceren. De competitie moet worden aangepast, er moet nog meer gekeken worden naar andere culturen en we moeten bang worden voor het nemen van Shoot-outs. Een cultuur verander niet komt alleen maar in opstand wanneer het geforceerd wordt iets anders te doen. En regeren vanuit angst zorgt nooit voor consistentie. Ik ben benieuwd wat Max zou zeggen als je van Argentijnen eist hun cultuur te veranderen.

 7. @Fons die Argentijnen hoeven geen cultuurverandering want die hebben al vaak juist de goede mentaliteit

  Nederland hockey is zo conservatief, slap en zelfingenomen. Kijk naar handbal en volleybal en zie daar de beleving, het keiharde trainen en alle opofferingen.

  Hockey is en blijft een amateursport in Nederland, erg arrogant en niet out of the box kunnen/willen denken. Belgie is ons voorbij waarvan akte. Met veel respect overigens.

 8. Ah Max Caldas, de man die zelf zijn termijn regelt toch? Is dat ook een omslag. Niet presteren, roepen dat je doorgaat tot de volgende spelen (want brood op de plank in huize Caldas?)en iedereen slikt het? Denk dat ze een beetje bang zijn voor Max al die nette bondsjongetjes.

 9. even over die buitenlanders

  Het is denk ik waar, zoals “Klaas” ook zegt, dat de Hoofdklasse er kwalitatief op vooruit gaat doordat er spelers van buiten Nederland komen.

  Voor zover die buitenlandse spelers ook echt de top van de wereld betreft kan ik me echter voorstellen dat zij in hun team een leidende positie innemen. Dat houdt dus wel in dat er niet of minder plaats is voor een Nederlandse speler om een dergelijke positie in te nemen. En daar leek het volgens mij ook aan te schorten in het NL elftal. Maar als je leiders wil, mensen die het voortouw nemen, dan moeten ze die rol wel kunnen ontwikkelen, en die ontwikkelen ze niet in het NL elftal maar juist in de hoofdklasse zelf. Dus daar denk ik dat het aantal buitenlanders in de hoofdklasse wel degelijk een punt van zorg kan zijn.
  En op zich zouden twee teams minder in de HK geen gek idee zijn, zeker als dat inhoudt dat er wat meer lucht in de agenda komt voor andere verplichtingen.
  De top wordt wel iets minder breed, maar laten we reeël wezen. Als je van 12 naar 10 teams gaat heb je nog steeds 10×16=160 spelers die in de hoofdklasse uit komen. Daar zou je toch een goed elftal uit moeten kunnen halen.
  Ik geloof daarnaast ook niet dat de buitenlanders zoveel talenten verdringen, als je echt goed bent kom je wel door. Neem Jorrit bij HGC bijvoorbeeld. En als je nog niet goed genoeg bent dan sterk je in de OVK toch lekker aan?

 10. De competitie verkleinen lijkt mij niet de oplossing. Als een speler echt goed genoeg is zal hij zijn minuten maken. Anders lekker ervaring opdoen in de OVK en het 1 of 2 jaar later weer proberen

 11. Ik mis hier een stukje zelfkritiek van de bondscoach. NL heeft de laatste jaren te weinig geïnnoveerd in de sport en er wordt dus niet meer zoveel bij ons “afgekeken”. Je leest sinds de verloren WK finale in Den Haag vrijwel alleen maar over meegaan met fysieke tegenstander etc. etc.

  Waar zijn de types Marc Lammers die de grenzen van de regels opzoeken en de sport verder ontwikkelen ipv het alleen maar oneens zijn met die regels?

 12. Bij de OS speel je 7 wedstrijden in 12 dagen, in de hoofdklasse speel je 22 wedstrijden en eventueel een paar potjes play offs. Vaak zit er minstens een week tussen de wedstrijden. Bij de OS zijn het ook nog eens 3 win or go home wedstrijden in 5 dagen.Nogal verschillende formats.Zou eerder pleiten voor een intensievere hoofdklasse met veel dubbel weekeinden, heb je ook meer tijd over om intern te gaan met nationale selecties voor langere tijd.

 13. Ik kan slechts het laatste idee van Max toejuichen, met shoot-outs kun je alsnog een punt winnen bij een gelijkspel. Ik mis inderdaad een stuk zelfreflectie in dit stuk, maar laten we er maar van uitgaan dat hij en de spelers de spiegel ongetwijfeld inmiddels hebben voorgehouden..
  Vanuit het eerste deel proef ik met name pijn zeer vanuit Rio, ik vermoed dat de verschillen in mentaliteit binnen de spelersgroep behoorlijk uit elkaar hebben gelegen (lichtzinnigheid bij verschillende spelers in de wedstrijd tegen het ‘ kleine’ Belgie..?) en dat Max hier te weinig controle over heeft gehad, wat hij zichzelf en zijn staff natuurlijk kan, zal en moet verwijten..
  Van een kleinere HK zie ik de voordelen niet direct, dan zou de gedachtengang van Idee hierboven mij eerder aanspreken!

  Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen…

 14. @John, aan jou de eer om als eerste een voorzet te doen van het plan van aanpak. Ik kijk er naar uit

 15. Niet zo sterk van de bondscoach dit. Ben het met Fons en anderen eens dat deze bondscoach eerst naar zichzelf moet kijken. Zijn staf en hij hebben in feite gewoon gefaald. En er is nu weer een generatie hockeyers zonder gouden medaille. Denk dat dat van der Horst en Stockman niet lekker zit. En Caldas is daar (eind)verantwoordelijk voor. Om dan te wijzen naar tal van externe factoren die moeten veranderen? Niet sterk.

  Mentaliteit en shoot-outs vind ik een erg goed idee. Kleinere hoofdklasse niet. Je hebt als nationaal team tijd genoeg om samen te zijn. Drie dagen per week op Papendal is al heel wat en een compromis vanuit de clubs. En de winterstop is zo lang, daar kun je zoveel in doen. Bovendien is de hoofdklasse een geweldige competitie om spelers in te ontwikkelen. Het motiveert ook clubs en hun leden. Bij Voordaan konden ze afgelopen jaar toch mooi hoofdklasse kijken. In Nederland zijn er gewoon teveel hockeyers voor een kleine hoofdklasse.

  In het basketball hebben ze al heel lang de regel van 2 Amerikaanse basketballers per teams. Als zoiets daar werkt, waarom kan dat bij ons niet? Net als in Duitsland moeten onze 18 jarige talenten full time in hoofdklasse aan de bak. Een beetje zoals Schuurman en Bovendeert zich blij Bloemendaal konden ontwikkelen, want dat is meer uitzondering dan regel.

 16. Wat een ongeloofwaardig verhaal van Caldas.
  Mentaliteits probleem? Wat was je rol dan als clubcoach en bondscoach? Net als in Rio: opeens over “ze” spreken als er wordt verloren. Maar bij winst is het “we”. Caldas is ook de bondscoach die bij de dames duet diva-gedrag liet ontstaan. Coach die dames met eigen mening negeerde en wegstuurde. En oh ja, minder buitenlanders (onzin, competitie is gebaat bij competitie) waar komt Caldas zelf vandaan? Ongeloofwaardig

 17. Volledig eens met Caldas. Nederland heeft iets van 230.000 geregistreerde hockeyers jong en oud dames en heren. Australië heeft er pakweg 40.000 Duitsland misschien 50.000 Engeland ongeveer het zelfde laten we maar zwijgen over Spanje Argentinië etc. Wij dienen zowel bij de mannen als heren alleen al aan een overvloed van keus altijd WK of Olympische kampioen te worden mits geselecteerd en getraind word zoals bij bovenstaande landen. Maar helaas begint het al bij de district jeugd selecties daar worden uitsluiten Messies geselecteerd die technisch handig zijn met een bal maar geen seconde verdedigd hebben bijvoorbeeld of het ontbreekt aan enig inzicht. Aangegeven word ach sommige spelers bouwen we wel om tot verdedigers of middenvelders. Spelers met een mentaliteit als Paumen of Goderie vind je daar niet tussen. Waarom niet al bij de districten uitsluitend selecteren op de 7 beste verdedigers midden velders en aanvallers. Minimale eis bij een shuttelrun trap 11 minimaal kunnen lopen krijg je 2 of 3 kansen voor (ga in je vacantie maar lekker trainen). Daar begint al de mentale selectie. Zo niet blijf je aan modderen. Wat zij Mark Lammers ook alweer winnaars hebben een plan verliezers hebben excuses.

 18. zou het niet zo zijn dat de hockeyers gewoon geen mentaliteit in Nederland hebben omdat alles voor ze geregeld wordt.

  Voorbeeldje
  De Wijn werd door 11 hoofdklassers gebeld. De 12de betaald namelijk niet, Voordaan
  De auto van Osaka stond al klaar en de 40.000 euro van Kampong/Rabobank en de uffen lagen al in zijn bed te wachten.

  Niets mis mee ik heb helaas niet zoveel talent. Maar op deze manier bouw je natuurlijk geen weerstand op

 19. @Pieter – Juist omdat we zoveel leden hebben is juist een kleine hoofdklasse niet zinvol en praktisch. Een bond met maar 30.000 leden kan makkelijk hun nationale selectie uit de competitie halen. Het maakt namelijk niet zoveel uit. De hoofdklasse moet je koesteren, het is de premier league.

  Caldas zit een beetje te zeuren. Hij heeft spelers 3 dagen in de week (!) tot zijn beschikking en 3 maanden in de winter. Moet ruim voldoende zijn, als je je job goed en effectief doet. Dat heeft Max niet gedaan. Geloof dat het overslaan van de CT voorafgaand aan de Spelen een enorm grote fout was waarvoor een dure prijs is betaald.
  Bij de grote sporten zoals voetbal zou je spelers zoveel tijd tot je beschikking hebben een Walhalla zijn.
  Ik begrijp dat Caldas een kleinere hoofdklasse zou willen, maar dat komt vooral hem goed uit. Voor hockey in het algemeen lijkt het me geen goeie zaak.

 20. Helemaal oneens. De sterkste competitie ter wereld kleiner maken. Integendeel 14 ploegen met een max van drie buitenlanders. Met meer wedstrijden komt er meer concurrentie en komt alles dichter op elkaar te zitten. Net zoals nogmaals het voetbal in Spanje, Duitsland en Engeland.

 21. Om even terug te komen op het Nederlandse spel tijdens de O.S. Alleen tegen Australie Full-press gespeelt en druk op de bal gegeven. Tegen alle andere ploegen afwachtend anti-Nederlands hockey. Waardoor er verdedigd diende te worden(waar we in stilstaande actie slechter in zijn) en ook nog met iedereen minimaal 60 meter tackle-back moeten lopen en zelfs de aanvallers rond je eigen 23 laten verdedigen. Hoe fit en sterk moet je zijn, en hoeveel beter ben je als je er hardloopwedstrijden van maakt zonder balbezit en te temporiseren.

 22. Maximum van 3 buitenlanders ofzo hebben we ooit geprobeerd middels een gentelmensagreement. Dat heeft geen stand gehouden. Max 3 buitenlanders afdwingen kan niet volgens de Nederlandse wet. Bij het basketbal is het ook een afspraak tussen de clubs geweest.
  Meer dubbels lijkt me een goede om het internationale hockey meer te evenaren. Hoofdklasse ombouwen tot: Voorcompetitie in 2 poules van 6 waarbij de bovenste 3 zich plaatsen voor een toppoule en de onderste 3 spelen om het 3e EHL-ticket al dan niet tegen verliezers play-offs. Deze ombouw levert meer spanning en meer momenten waarop gepresteerd moet worden.

 23. @pieter. Niet zomaar dingen roepen. Duitsland heeft inmiddels 81000 actieve hockeyers.

 24. Goed en vernieuwend idee van die twee poules. En er zijn meer goede ideen hier. Het probleem is alleen dat de bond weliswaar een nieuwe voorzitter (Cornelissen) en directeur heeft (Gerritsen), maar al 30 jaar dezelfde technische directeur (den Hartog). Ik zie de vernieuwing niet van boven komen. En ik denk dat Caldas dat ook weet en misschien daarom de publiciteit zoekt.

Reageer

Contact Us