Meer deelnemers G-hockey bij HC Ares doordat de sport is geïntegreerd in de club cultuur - Hoofdklasse Hockey Nederland
G-hockey bij HC Ares is bloeiend. Jong en oud traint elke week twee keer in Apeldoorn.

Meer deelnemers G-hockey bij HC Ares doordat de sport is geïntegreerd in de club cultuur

 

Elke week traint een fanatieke groep hockeyers op het Rabobankveld in Apeldoorn. Een unieke groep, want bij hockeyclub Ares trainen de G-hockeyers samen met de LG-hockeyers. De spelers trainen twee keer per week en doen mee in de Nederlandse G-hockey competitie. We namen een kijkje bij de hockeyclub om te kijken hoe het G-hockey bij Ares is georganiseerd samen met vrijwilliger Jules Groenenberg.

In 2003 kwam het bestuur van HC Ares bij elkaar. Gezamenlijk werd er besloten dat de club graag zich meer wilde concentreren op een maatschappelijk rol. Jules Groenenberg was onderdeel van het bestuur en was erbij toen er werd besloten om G-hockey op te gaan nemen in het programma van de club. ‘De vrijwilligers van de club hebben er hard aan moeten trekken, maar we hebben nu al bijna 17 jaar een groep actieve G-hockeyers die we mooi programma kunnen aanbieden. De groep traint twee keer per week samen op het Rabobank veldje. We hebben het voor elkaar gekregen om een G1 en een G2 team op te richten. Komend seizoen gaan we zelfs een 6-tal hockeyteam laten starten’.

Unieke situatie

Extra bijzonder bij hockeyclub Ares is dat het de enige club in Nederland is, waar een LG-hockeyer onderdeel is van het G-hockey team. Het verschil tussen een LG-hockeyer en G-hockey ligt in het soort handicap die een speler kent. G-hockeyers kennen een verstandelijke beperking, terwijl LG-hockeyers een verstandelijke beperking kennen.

Het G1 en het G2 van HC Ares bestaat uit acht spelers. Beide teams zijn erg succesvol, want beide teams worden geregeld kampioen in het district. Afgelopen seizoen werd het G1-team kampioen in het district, waardoor het automatisch in de hoogste klasse van Nederland moest gaan spelen. Groenenberg had hier enigszins problemen mee, want de teams in Apeldoorn hebben in tegenstelling tot de concurrentie weinig extra spelers. Daarnaast zag hij problemen in de extra reistijd die ouders zouden krijgen. ‘Het G1 team speelt dit jaar op het hoogste niveau. Wij hebben als club bezwaar aangetekend bij de bond, want naar ons idee was dit niveau te hoog gegrepen voor onze club. Wij vinden het als club belangrijk dat iedereen veel plezier ervaart. We hadden sterk de vraag of de hockeyers dat dit seizoen wel zouden krijgen. De spelers moesten namelijk het hele land door reizen, voor maar een wedstrijd. Daarnaast dachten we dat het niveau te hoog zou zijn. Gek genoeg protesteren de ouders niet en is het tot nu toe geen probleem geweest om dit te organiseren. Ook werd gelukkig ons G1 team in de eerste wedstrijd niet van de mat geveegd’.

Jong en oud traint twee maal per week op de hockeyvelden van HC Ares
G-hockeyers, Jong en oud trainen twee maal per week op de hockeyvelden van HC Ares

Geen financiële problemen voor de ouders

Afgelopen weken kreeg de club zes nieuwe aanmeldingen bij het G-hockey. Opmerkelijk, want ook de G-hockey competitie ligt op dit moment volledig plat vanwege het COVID-19 virus. Dat het bij Ares, ondanks deze ongeplande stop, voor de wind gaat, lijkt vooral te maken hebben met de fanatieke groep vrijwilligers die elke week weer de mouwen opstroopt. Groenenberg, al meer dan 50 jaar vrijwilliger voor de club, ziet zichzelf nu in de rol als coördinator van het G-hockey. De zeer fanatieke vrijwilliger laat er geen gras over groeien. ‘Ik besteed veel tijd aan het G-hockey. Voordat iemand interesse heeft om lid te worden van onze club, ga ik altijd eerst een oriënterend gesprek aan met de ouders en het ‘kind’. In dit gesprek leg ik uit dat er weinig drempels zijn om te hockeyen bij HC Ares. Kinderen die bij ons G-hockey willen beoefenen hebben bijvoorbeeld nooit een financiële drempel. De ondersteuning van leerplein en de Gemeente Apeldoorn, die de ondersteuning regelrecht kan bieden, zijn twee organen waarbij ouders kunnen aankloppen voor extra hulp. Wij vinden het belangrijk dat iedereen moet kunnen sporten. Ik ben coördinator, maar wanneer een trainer niet aanwezig kan zijn door omstandigheid, dan ben ik ook nog weleens op het veld te vinden. Ik vind het erg leuk om de spelers te trainen’. Dat G-hockey in Nederland een niet al te dure sport is, blijkt ook wel bij clubs zoals Upward. Hier betalen de deelnemers maar 100 euro per jaar.

Het aantal G-hockeyers blijft dus stijgen bij HC Ares. Toch blijkt dit niet bij elke club als vanzelfsprekend te zijn. Groenenberg merkt op dat het lijkt alsof er de laatste jaren minder hockeyteams zijn bij gekomen. Dit lijkt opmerkelijk, want in hockeyend Nederland wordt er aan alle kanten veel energie gestoken in het G-hockey. ‘De KNHB krijgt van mij alle lof. Hans Mater is werkzaam bij de KNHB en straalt veel enthousiasme uit. Voor mijn gevoel lijkt het erop dat de bond er alles aan doet om deze tak van sport beter op de kaart te krijgen. Toch denk ik ook dat er een rol ligt weggelegd voor de clubs in Nederland. Afgelopen jaar was er bijvoorbeeld een actie waarbij G-hockey clubs in Nederland hockeysticks konden krijgen. Maar 42 van de 93 hockeyverenigingen hadden hierop gereageerd. Dit heeft mij verbaast, want het is toch een mooie manier om de sporters te stimuleren als je ze een gratis stick kunt aanbieden’.

Komend seizoen gaat HC Ares een derde G-hockey team inschrijven bij de bond
Komend seizoen gaat HC Ares een derde G-hockey team inschrijven bij de bond

Extra motivatie

Ondanks het feit dat het clubbestuur aankondigde dat vanwege het COVID-19 virus er financiële problemen zouden ontstaan, blijkt toch dat de organisatie van het G-hockey goed staat. Een mooie ledengroei richting het nieuwe seizoen, zorgt ervoor dat er volgend jaar een extra team ingeschreven kan worden. Ook gaat Heren 1 komend seizoen assisteren bij de trainingen. Groenenberg legt uit: ‘We hebben een prachtige groep vrijwilligers die elke week weer paraat staan. Wat we wel merken is dat de samenwerking met ons ‘vlaggenschip’, heren 1, goed is voor de motivatie van de G-hockeyers. We zijn blij dat de heren ons volgend seizoen gaan assisteren bij de zaterdag trainingen. Hoe mooi zou het zijn als uiteindelijk dat onze hockeyers ook op zondag komen kijken bij Heren 1. We kunnen dit niet aan de spelers opleggen, want voor de ouders zou dit een extra verplichting worden. Ook denk ik dat wanneer Dames 1 ook de mogelijkheid zou hebben om ons te assisteren, dat zij dit maar al te graag willen doen. Ik denk echter dat dit team nog net iets te jong is om ons te helpen. Wij kijken als G-hockeyers maar al te graag naar het nieuwe seizoen, mocht er dit jaar niet meer gespeeld gaan worden’.

Simpel.nl is niet alleen sponsor van Hoofdklassehockey.nl, maar ook actief als sponsor van 23 hockeyverenigingen en meer dan 16 korfbalclubs. Simpel.nl is dè Sim Only-aanbieder van Nederland en staat voor openheid, eenvoud en eerlijkheid. Simpel.nl vindt het belangrijk dat je enkele malen per week je mobiele telefoon niet gebruikt om te kunnen sporten in teamverband. Om daarna weer lekker goedkoop te bellen, internetten en te sms’en. 

Door: Hans Hofstra

Reageer