Modellenwerk staat op een lager pitje omdat Daantje de Kruijff wil doorbreken in de Livera Hoofdklasse - Hoofdklasse Hockey Nederland
Afgelopen week hakte ze de knoop door. Komend jaren gaat Daantje de Kruijff zich volledig focussen op haar hockey carrière in plaats van modellenwerk.

Modellenwerk staat op een lager pitje omdat Daantje de Kruijff wil doorbreken in de Livera Hoofdklasse

Ze heeft nog niet gespeeld in de competitie, toch zien velen de verdedigende middenveldster van Hurley als een van de grootste talenten in de Livera Hoofdklasse. In de C-leeftijd mocht Daantje de Kruijff al even proeven om op het hoogste niveau te spelen, door in een oefenwedstrijd met Hurley tegen Huizen mee te doen. Afgelopen seizoen raakte zij zwaar geblesseerd en moest zij een jaar toekijken hoe haar teamgenoten op een knappe zesde plaats in de competitie eindigden. Komend jaar zet de Kruijff haar modellenwerk op een lager pitje om zich in de hockeykijker te gaan spelen.

Het had voor de Kruijff een belangrijke dag in haar hockey carrière moeten zijn. Helaas bepaalde het lot in de winter van 2019 anders. In een aanvallende actie in de zaal tegen Den Bosch scheurde de 16-jarige de Kruijff, net zoals Roos Knijff, haar voorste kruisband af. Een raar drempeltje aan de rand van de zaal zorgde ervoor dat de Kruijff zich verstapte. ‘Het was een hele rare dag. De zwaarste pijn duurde uiteindelijk maar tien minuten, niet wetende dat ik snel slecht nieuws zou horen. Het was tevens de dag dat ik aan mijn teamgenootjes in de A-jeugd zou gaan vertellen dat ik de rest van het seizoen bij Dames 1 zou gaan spelen. Helaas kreeg van de doktoren al snel te horen dat ik lang uit de roulatie zou zijn. Omdat ik nog geen 18 jaar was, wilden de dokters geen enkel risico nemen. Ik moest twaalf maanden revalideren in plaats van de gebruikelijke negen maanden.’ aldus de Kruijff.

In de zaalwedstrijd tegen Den Bosch raakte Daantje de Kruijff zwaar geblesseerd aan haar kruisband.
In de zaalwedstrijd tegen Den Bosch raakte Daantje de Kruijff zwaar geblesseerd aan haar kruisband. Foto: Anne Mieke Achterhuis

Kracht in beide benen gelijk

Vol goede moed ging de jonge middenveldster haar revalidatie tegemoet. In datzelfde jaar schreef zij haar profielwerkstuk over de ‘kruisbandblessure’ in relatie tot de mentale klap die een speelster moet doorgaan. De Kruijff zocht contact met speelsters die ook een kruisbandblessure in het verleden hadden opgelopen. Zodoende sprak zij met Sabine Plönissen, Elke Boers, Laura van Heugten en Roos Drost. Na twaalf maanden leek de Kruijff er weer klaar voor: ‘In eerste instantie heb je de operatie. Ik wilde zo snel mogelijk deze krijgen, want vanaf dat moment gaat het proces van twaalf maanden revalideren in. Na je operatie moet je weer helemaal opnieuw leren lopen. Langzaamaan ga je dan met je fysieke trainer starten met passen en één tegen één acties. Mijn revalidatie duurde relatief langer dan gebruikelijk, omdat het krachtsverschil in mijn beide benen te groot bleek te zijn. De kracht moet in beide benen gelijk zijn. Uiteindelijk was ik in maart 2020 weer fit genoeg om te trainen met Dames 1’.

Extra rust door het Corona-virus

De staf van Hurley bleek het volste vertrouwen in de Kruijff te hebben. Afgelopen seizoen werd zij gewoon op de spelerslijst gezet, ondanks het feit dat de jonge de Kruijff nog minimaal een half jaar uit de roulatie zou liggen. Voor de Kruijff een positief teken en een reden om extra hard te werken om in de tweede seizoenshelft nog een aantal keer te spelen: ‘Helaas heb ik dit jaar dubbel pech. Het coronavirus gooide roet in het eten, waardoor ik niet heb kunnen spelen. Aan de andere kant, het virus heeft er ook voor gezorgd dat ik mijn revalidatie netjes kon afronden. Ondanks het feit dat ik zo snel mogelijk voor mijn teamgenoten op het veld wilde staan, had ik nu alle tijd om mijn lichaam te laten herstellen’.

Ook komend haar heeft de staff onder leiding van coach Patrick Bakker veel vertrouwen in de Kruijff. Het duurt nog maar een paar maanden, maar binnenkort gaat de jonge middenveldster, die komend jaar ook graag met Oranje -19 op het EK in Rusland wil spelen, haar debuut in de Livera Hoofdklasse maken.

Daantje de Kruijff speelde voor haar blessure voor Oranje -18.
Daantje de Kruijff speelde voor haar blessure voor Oranje -18. Foto: Anne Mieke Achterhuis

Modellenwerk

Dat de Kruijff gemotiveerd is om tophockey te bedrijven blijkt ook uit een andere keuze die zij moest maken: ‘Afgelopen jaren deed ik ook veel modellenwerk. Ik had de mogelijkheid om een internationale carrière te beginnen, hiervoor moest ik me wel volledig op het modellenwerk gaan richten. Het zou lastig worden om hockey hiermee te combineren, omdat bij het hockey ik bijvoorbeeld veel moet trainen op extra spierkracht. Als je model wilt worden, is het de bedoeling dat je heel slank blijft. Vorige week dinsdag heb ik definitief besloten dat hockey mijn eerste keuze blijft. Ik zet mijn modellenwerk op een lager pitje, omdat ik komend jaar graag wil doorbreken in de Livera Hoofdklasse’.

Afgelopen week hakte ze de knoop door. Komende jaren gaat Daantje de Kruijff zich volledig focussen op haar hockey carrière in plaats van modellenwerk.
Afgelopen week hakte ze de knoop door. Komende jaren gaat Daantje de Kruijff zich volledig focussen op haar hockey carrière in plaats van modellenwerk.

Door: Hans Hofstra

 

Reageer