Nederland naar halve finale zonder te overtuigen tegen Spanje

In de kwartfinale van de Hockey World League in Buenos Aires heeft Oranje 3-1 gewonnen van Spanje en is hiermee dichtbij een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Opnieuw had Nederland het moeilijk en maakte het onnodige defensieve fouten. De opponent deed hetzelfde en met wat hulp van de Spanjaarden kon Nederland de overwinning binnen halen.

Oranje Nederland - Spanje DR Hofman
© Daan Rhijnsburger

De Nederlandse hockeymannen mochten keeper Quico Cortes dankbaar zijn bij het eerste doelpunt. Niek van der Schoot produceerde vanaf de achterlijn een mislukt backhandschot, waar de Spaanse goalie opmerkelijk genoeg veel moeite mee had. De bal bleef liggen voor de legguards en Seve van Ass werkte de bal tussen de benen van de sluitpost over de achterlijn.

Spanje kreeg ook mogelijkheden, opnieuw bleek de Nederlandse defensie niet waterdicht te zijn. Zoals wel vaker dit toernooi kon de formatie van Max Caldas rekenen op Jaap Stockmann, de dienstdoende keeper van de dag. Terwijl de veldverhoudingen nog gelijk lagen, kwam Oranje op 2-0. Mink van der Weerden schoot een strafcorner hard in zijn favoriete hoek.

Vlak voor het einde van het derde kwart kreeg Jeroen Hertzberger dé kans op de 3-0. Nadat Constantijn Jonker gevloerd was door Cortes, mocht de Rotterdammer aanleggen vanaf de stip. Zijn inzet miste precisie en Cortes kon redden. Een paar minuten later, inmiddels in Q4, was Van der Weerden onzorgvuldig in het uitverdedigen. Pau Quemada rondde de afgepikte bal af.

De resterende minuten nam Spanje het initiatief over en kwam de Nederlandse overwinning in gevaar. In een rommelige fase speelde Robert van der Horst de bal breed op Valentin Verga, die een actie over de achterlijn inzette. Zijn voorzet belandde via de kluts en een Spaanse stick uiteindelijk achter Cortes. Dit derde doelpunt was met nog enkele minuten op de klok de bevrijding voor Oranje.

Reageer

Contact Us