Nederland wint makkelijk van Canada en pakt ticket Olympische Spelen

De Nederlandse hockeymannen zijn zeker van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De formatie van Max Caldas versloeg Canada in de verliezersfinale met 6-0 en legde daarmee beslag op de derde plek van de derde ronde van de Hockey World League in Buenos Aires. 

Nederland Oranje Nieuw Zeeland WK heren RU de Wijn
© Roel Ubels

De Canadezeh bleken een makkelijke prooi voor het gretige Oranje. De Nederlandse formatie kende geen enkele moeite met de ploeg van bondscoach Anthony Farry, dat in de poulefase knap van Spanje won en in de kwartfinale Nieuw-Zeeland via shoot-outs versloeg.

Reeds na anderhalve minuut kwamen de Nederlandse mannen op voorsprong. Valentin Verga gaf een dieptepass op Jeroen Hertzberger. Zijn voorzet belandde via Constantijn Jonker achter de Canadese keeper David Carter. Rond hetzelfde tijdstip in het tweede kwart schoot Billy Bakker raak nadat Jelle Galema hem via een kaats vrijspeelde.

De Canadese verdediging kwamen een aantal keer goed weg. Het Nederlandse vizier stond niet helemaal op scherp, maar ook goalie Carter stond meerdere malen goed op te letten en hield zijn ploeg enigszins in de wedstrijd. Een strafcornerpush van Mink van der Weerden in de 26ste minuut was de Noord-Amerikaan wel te machtig.

Na rust kwam de ploeg van Max Caldas eveneens drie keer tot scoren. Robbert Kemperman, Robert van der Horst en opnieuw Jonker tekenden voor de doelpunten. In tegenstelling tot de andere toernooiwedstrijden, werd de Nederlandse defensie nauwelijks op de proef gesteld. Jaap Stockmann hoefde zich slechts een enkele keer in te spannen.

 

Comments (19)

 1. Tja…wat moet je hiermee….duidelijk is in ieder geval dat Heer Caldas OOK het lek niet boven heeft gekregen het afgelopen jaar.

  Al eerder gememoreerd: het was allemaal zo slecht nog niet onder Van Ass. De vraag is of Caldas en zijn spelersgroep in staat zijn om binnen een jaar een aantal slagen te maken die KUNNEN leiden tot het behalen van de hoofdprijs in Rio.

  Grote twijfels….denk dat Brinkman toch wel een punt heeft: ‘ Als je doet wat je deed, krijg je wat je had..’ Hoe verder….?

 2. Groot feest met zijn allen! ‘We’ zijn geplaatst voor de Spelen! En wel door om de 3de/4de plek van Canada te winnen! Jaja, Canada! Nou als dat geen topprestatie is!

  Ohja, dit toernooi zijn ze ook nog eens geslaagd voor de weerbaarheidstest, ze hebben karakter getoond!

  Het was een geweldig toernooi, alle vertrouwen in goud volgend jaar! Met deze mentaliteit komen ze er wel!

 3. Je bent cynisch, toch Jan?

 4. dit is een retorische vraag toch?

  @@jan, dat was geen serieuze vraag toch? Het cynisme spat er vanaf!

 5. Dit is zo lekker makkelijk. Heel simpel; dit toernooi had maar 1 doel, dat is plaatsen, of je eerste of derde wordt maakt niks uit. Ze zijn geslaagd in het halen van het doel, dus is het een geslaagd toernooi wbt resultaat doel.
  Je kunt toch niet van Caldas verwachten dat ie in amper een jaar met dezelfde spelers ineens een top team heeft staan?! Dat is een proces wat tijd nodig heeft. Daarnaast gaan jullie totaal voorbij aan het feit dat er zo goed als geen voorbereiding is gedraaid, zowel fysiologisch als mede alle andere facetten is dat natuurlijk en enorm nadeel, ten opzichte van teams die zich wel goed hebben kunnen voorbereiden. Als je hieraan voorbij gaat snap je er echt geen reet van.
  Daarnaast was het niveau wat ze haalde tegen Duitsland echt heel knap, alle statistieken in het voordeel van Nederland. En dat tegen een absoluut top team, wat zich als gezegd, beter heeft voor kunnen bereiden. Dat geeft in elk geval aan dat ze op de goede weg zijn.
  Dat het mentaal nog een stuk minder is dan Duitsland en Australië mogen duidelijk zijn.Maar dat kun je niet even zomaar inhalen, hopelijk is een jaar genoeg om daarin wel te slagen.
  Hup Holland

 6. @@dit is een etc

  Ja natuurlijk was dat een retorische vraag, fijn dat je het vraagt….. Sjon omschrijft het helemaal goed. Plaatsen was het doel nu, een 360gr omzwaai zo snel is niet realistisch.

 7. Natuurlijk was het cynisch bedoeld. Ik verbaas me erover hoe snel tevreden ze zijn. En natuurlijk was er 1 doel: plaatsing voor de Spelen en dat is gelukt. Maar als ik de spelers mag geloven waren ze heel tevreden. Ze zijn geslaagd voor de weerbaarheidstoets, hebben Duitsland van de mat gespeeld (en toch verliezen…), hebben karakter getoond. En dat zie ik toch anders. Missie is volbracht, maar het ging niet zo goed als ze ons allemaal willen doen geloven. En, ik hoop dat ik het fout heb, maar met deze instelling/mentaliteit zie ik ze geen goud pakken.

 8. heerlijke naieve sjonnie toch!
  praat geen onzin man

  je kunt toch niet beweren dat hier een prestatie van wereldformaat is afgeleverd?

  Winnen van Canada is absoluut geen topprestatie en iedereen die denkt dat dit wel zo is die moet zich eens laten nakijken

  We staan tegenwoordig al te juichen omdat we de 3e plek hebben behaald

  pfffffffffff wat een mentaliteit, dat ik dit nog moet mee maken 🙁

  In Rio wordt het WEER zilver, goud dat gaat hoe dan ook niet gewonnen worden

 9. @ Criticus
  Het is prima dat het nog niet top is, ze zijn nog in voorbereiding en het doel is behaald: plaatsing voor de Spelen. Maar er is nog wel een lange weg te gaan, voor die zo graag gewilde gouden plak. Ik hoop dat ze dat beseffen.

 10. @criticus alias azijnpisser.
  Alle dingen die jij aanhaalt heb ik ook niet genoemd. Lees het nog een x goed, al heb ik het idee dat je 13 bent, dus je kunt je vader om wat hulp vragen.

 11. Geen voorbereiding? Wat deden de mannen dan 3 weken in Zuid Afrika in de winter en wat doen ze als ze 2 dagen per week (sinds oktober) intern zitten op Papendal?

 12. De andere teams hebben zich middels een periodisering fysiologisch op kunnen trainen naar een piekmoment->het toernooi. Nederland niet.
  Het is heel makkelijk om alles een beetje af te fakkelen. Ga echter wel af op de feiten en draag dan oplossingen aan. Iedereen roept maar wat hier.

 13. Iedereen roept maar wat hier? Jij dus ook!

  Ga echter wel af op feiten en draag dan oplossingen aan? Ok. Ik heb alle wedstrijden gezien. Mijn observatie was, ze hebben veel wedstrijden gewonnen, maar het ging behoorlijk moeizaam. Tegen Duitsland speelden ze goed, hadden ze op een grotere voorsprong moeten komen. Maar door onoplettendheid werd het binnen no time weer gelijk. En daarna was het niet zo geweldig meer, met als gevolg ook nog: verlies. Dat je voor een ticket makkelijk van Canada wint is het noemen verder niet waard.

  Dus ja, doel is behaald. Maar zoals iemand al omschreef, er is nog genoeg werk te verrichten!

 14. Haha, op kunnen trainen, periodisering. Kijk voor de gein wanneer de laatste competitieronde in Duitsland was… Hoe vaak denk je dat die doordeweeks met elkaar trainen door het jaar heen…? Denk iets minder vaak dan Nederland.

 15. @Sjon, Als we de kwalificatie in dit toernooi ook niet gehaald hadden hadden we echt beter kunnen stoppen, dit toernooi kende 3 goede ploegen en de rest waren kermisteams.

  Een jaar geleden werden we 2e op de WK, dus dan mogen we van Meneer Caldas dus toch wel het een en ander verwachten?.

  Geen goede voorbereiding? ze trainen het hele jaar door en zitten iedere week 2 dagen intern in de winterstop zijn de heren 3 weken in Zuid Afrika geweest en ook hier waren ze 3 weken, ik denk dat vele landen een mindere voorbereiding hebben.

  Ook jij staart je weer blind op 1 goede wedstrijd tegen Duitsland, zo goed waren we natuurlijk niet want anders verlies je hem niet met 2-1 of wel? wat jij trouwens een absoluut topteam noemt wij staan 2 en zij 3 op de FIH wereldranglijst.

  De conclusie is dat we onder Caldas tot dusver nog geen meter zijn opgeschoten.

 16. Ik roep ook zeker iets, maar tracht in elk geval af te gaan op de feiten. Als jij je eigen stukje terug leest, lees je dan oplossingen?
  Nogmaals het is heel makkelijk om maar te gaan roepen dat het allemaal niks is, maar kijk dan ook even naar de omstandigheden. Natuurlijk is het geen hosanna als je van Canada wint, natuurlijk hebben ze niet de pannen van het dak gespeeld, natuurlijk moet het beter. Doel was plaatsing, doel gehaald, dus mag je wat dat betreft tevreden zijn, niet meer en niet minder. Logisch dat je dan in de media iets anders zegt, dan ze daadwerkelijk intern tegen elkaar zullen zeggen. Hopelijk hebben ze genoeg aan een jaar voorbereiding nog en helemaal eens, dat zal heel heel moeilijk worden om goud te halen.
  Succes met volgen verder.

 17. Klopt Tjeerd.
  En natuurlijk moeten we de Duitsers nooit onderschatten, maar vorig jaar bij het WK werden ze ‘slechts’ 6de. Het was een heel matig toernooi van ze. Zij moeten dus ook van ver komen. En ondanks dat NL beter was dit toernooi, winnen die Duitsers wel weer… Mentaal, vechtersmentaliteit, dat zit er toch altijd in bij die Duitsers.

 18. Er wordt al jaren zogenaamd gebouwd en voorbereid en geinvesteerd. Een gotspe….het roer moet eenvoudigweg om….die 2 dagen Papendal per week zijn allemaal leuk, maar het zit in het HOOFD….niet in de hockey kwaliteiten en fysiek.

  Een ieder die anders beweert moet de resultaten van de afgelopen 10 jaar maar eens nader bestuderen.

 19. Misschien was Jacques Brinkman toendertijd geen goede coach maar hij heft wel verstand van het “spelletje” hockey. Zijn over het algemeen lage rapport cijfers (teveel zessen) liegen er niet om. Met de huidige cijfers worden zij geen kampioen op de OS/WK. Zoals ik altijd geschreven heb was het resultaat onder de bekritiseerde Paul vab Ass (2 x zilver) helemaal nog niet zo slecht !! Het zal een hele kluif voor het team en Max Caldas worden dat te overtreffen ! Zoals al eerder aangegeven werd;het zit in het HOOFD niet in de technische/tactische/conditionele kwaliteiten. Vanzelfsprekend wens ik de Heren alle succes toe!

Reageer