Nederland start slecht in de Olympische kwalificatie tegen Pakistan - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederland start slecht in de Olympische kwalificatie tegen Pakistan

 

In een volgepakt Wagener station heeft Nederland geen goede zaken gedaan in de wedstrijd tegen Pakistan. Nederland kwam niet verder dan een 4 – 4 gelijkspel. Na een moeizaam begin waarin Oranje in de rust op gelijke hoogte stond, werd het Pakistan in de rest van de wedstrijd nooit echt lastig gemaakt. Pakistan leek door een laat doelpunt te winnen, toch was het mink van der Weerden die ervoor zorgde dat Oranje in de laatste seconde toch nog een gelijkspel kon overhouden. 

In het eerste kwart zijn het beide teams die weinig aanstalten naar voren maken. Nederland wacht af en Pakistan is veel aan de bal. Meerdere malen is het Pakistan die het 23-meter gebied van Oranje kan bereiken. Toch ontstaan er geen kansen. In de omschakeling is Nederland te traag om het Pakistan echt lastig te maken. Het duurt tot de vijfde minuut waarin het Pakistan is die eigenlijk voor het eerst de cirkel ingaat en meteen een corner kan versieren. De bal wordt kinderlijk eenvoudig aan de rechterkant laag op de plank gesleept. Doelpuntenmaker is Mubashar.

In het tweede kwart veranderd er weinig aan het spelbeeld. Nederland speelt gematigd met weinig druk naar voren. Het tempo ligt laag en er is weinig passie in het spel te zien. Pakistan kan daarentegen niet echt doordrukken, waardoor er weinig gebeurd. In een split second is het Oranje die even laat zien dat zij wel degelijk goed kunnen hockeyen. In hoog tempo wordt de cirkel van Pakistan gevonden. Een harde overtreding van de keeper Ali zorgt ervoor dat Mink van der Weerden in de in de 20ste minuut mag aanleggen voor een strafbal. Zijn push gaat hard in het het goal. Het publiek juicht en Nederland is terug in de wedstrijd. Pakistan is nog niet bekomen van deze tegentreffer, of de 2 – 1 ligt er alweer in. Razendsnel is Oranje aan de linkerkant van het veld. De bal komt bij Kellerman, die laat zien dat zijn backhand verwoestend is. Ali is kansloos. De wedstrijd lijkt nu echt los te komen.

Nederland moet de bal vier keer vissen bij een strafcorner van Pakistan. Foto: Roel Ubels
Nederland moet de bal vier keer vissen bij een strafcorner van Pakistan. Foto: Roel Ubels

 

Toch blijkt dit doelpunt Oranje nog niet te helpen. Het spel blijft gematigd. Het is zelfs Pakistan die in de 25ste minuut op gelijke hoogte komt. Een sleep, wederom van Mubashar, zorgt ervoor dat het Wagener stadion stil wordt. Nadat eerst Baart de bal hard op zijn voeten krijgt, is het weer Mubashar die een tweede corner mag slepen. Hij vindt Ghazanfar, die de bal in het net kan tippen. Nederland rust met een 2 – 2 gelijkspel.

Het derde kwart lijkt een prooi voor Oranje te worden. Het tempo gaat omhoog en Pakistan wordt even terug gedrongen op eigen helft. Toch is dit maar van korte duur. Het spel draait weer en Pakistan heeft veel de bal. Een corner van de gasten zorgt ervoor dat Pakistan in de 37ste minuut weer op voorsprong komt. Mubashar is vandaag de man aan Pakistaanse kant. Het sleepkanon vindt ditmaal Rizwan, die de bal via zijn backhand in het net kan tippen. Nederland probeert het wel, maar slordigheden in de eindpass, zorgen ervoor dat er geen echte kansen meer komen.

Keeper Ali krijgt weinig te doen, maar moet in de laatste seconde toch nog de bal van Mink van der Weerden laten gaan. Foto: Roel Ubels
Keeper Ali krijgt weinig te doen, maar moet in de laatste seconde toch nog de bal van Mink van der Weerden laten gaan. Foto: Roel Ubels

Het vierde kwart is even afwachtend, totdat Nederland in de 49ste minuut het initiatief neemt. Het baltempo gaat weer omhoog, Pakistan staat onder druk en Nederland vindt de achterlijn. Het duurt echter tot de 50ste minuut voordat de wedstrijd echt los komt. Kemperman kan scoren en na zijn doelpunt blijft de druk van Oranje hoog. Nederland speelt aanvallend en zet Pakistan volledig vast. De druk is er, helaas is de eindpass nog niet daar. Wederom is het Pakistan die na een aantal sterke minuten weer een strafcorner kan scoren. Het is de vierde strafcorner die het net ingaat bij Oranje. Het stadion veert op, en het publiek probeert Nederland aan te moedigen. Dit lijkt te helpen, want in de 60ste minuut fluit de scheidsrechter voor een corner voor Oranje. Mink van der Weerden sleept de eerste bal hard op de lat. Een nieuwe strafcorner volgt, waarin van der Weerden op heuphoogte keeper Ali kan verschalken.

Zie hier het uitgebreide wedstrijdverslag van de wedstrijd Nederland – Pakistan.

Door: Hans Hofstra

Comments (1)

  1. Natuurlijk willen we allemaal dat Nederland het haalt, maar wat een gave wedstrijd en wat een gunfactor hebben die Paki’s!
    En is dit niet het probleem van deze generatie Nederlandse mannen: Er niet staan als het moet, te frivool, een matige mentaliteit en een coach die dat niet kan veranderen.

Reageer