Nederland wint de titel en is het eerste team dat de FIH Pro League wint | Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederland wint de titel en is het eerste team dat de FIH Pro League wint

 

Nederland heeft in een krankzinnig hockeygevecht met Australië de overwinning pas laat in de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken. Uitzinnig van vreugde is Oranje nadat Lauren Stam in de shoot-out serie het winnende doelpunt maakt. Door deze overwinning is het Nederlands Elftal het eerste team die de Pro League mag winnen. 

In het eerste kwart is het Nederland die meteen het initiatief neemt. De ploeg van Annan begon tegen Duitsland afgelopen donderdag erg zwak en wilde nu een andere wedstrijd laten zien. Lynch moet een aantal keer in actie komen en het is wachten op het eerste doelpunt van Oranje. Snel en dynamisch spel van Xan de Waard, Maria Verschoor en Eva de Goede zorgt ervoor dat Australie haar handen vol heeft. Met Frederique Matla en Lidewij Welten heeft Oranje een uitstekend aanvalsblok.

Ook in het tweede kwart is Nederland erg actief. Het dominante spel wat Nederland altijd probeert te spelen, lukt met vlagen erg goed. Toch is het Australië die in de 19de minuut de score mag openen. Een schitterende strafcorner wordt door Kenny op de strafbal stip gepasst. Mariah Williams staat goed op te letten en legt haar stick goed voor de bal. De bal gaat het net in. Tegen alle verhoudingen in, is het Australië die de leiding neemt.

Australië laat toch een aantal keer een steekje laat vallen. Ook in de 24ste minuut wanneer Marijn Veen de bal oppikt tussen de 23-meter lijn en de middenlijn. Op volle snelheid nadert zij de rechterkant van de cirkel. Met een harde klap, gaat de bal in de korte hoek in de touwen. Nederland komt terug in de wedstrijd.

Naarmate de wedstrijd vordert, stijgt de spanning. In het derde kwart wordt niet gescoord. De negen strafcorners die worden versiert gaan verloren door onder andere van den Assem en van Maasakker. Toch is in het vierde kwart Kelly Jonker die trefzeker is voor Oranje. De spits van Amsterdam speelt goed en komt vaak voor haar man. Ook ditmaal staat Jonker goed op te letten. De latere speelster van het toernooi, Eva de Goede, passt de bal naar Jonker die met een tip de keepster van Australië verschalkt. Het staat 2 – 1.

Nederland wil meer en blijft aanvallend spelen. Het Nederlandse publiek is uitzinnig en schreeuwt vaak: ‘Holland, Holland, Holland’. In de 57ste minuut is het Eva de Goede die een vrije slag mag nemen op de 23-meter lijn van Australië. Ze loopt op, maar verliest meteen de bal. Zelfs de ervaren de Goede maakt blijkbaar nog wel eens een foutje. In de tegenstoot zit Australië er goed bij. Een strafcorner wordt versiert, die uiteindelijk verder gaat in een strafbal. Nobbs maakt geen fout, en scoort de 2 – 2.

Oranje mag zich gaan opmaken voor de shoot-outs. Klaar staan Marijn Veen, Marloes Keetels, Maria Verschoor, Xan de Waard en Lauren Stam. En niet te vergeten, Anne Veenendaal gaat proberen haar goal leeg te houden. Aan de kant van Australië staat Lynch, zij wordt later de keepster van het toernooi. De shoot-outs gaan gelijk op, totdat Veen aan de beurt is. Haar poging wordt gemist. De hele FIH Pro League heeft Nederland geheerst, maar nu lijkt het er toch op dat de overwinning niet behaald kan worden. Toch zijn Fitzpatrick en Peris ook niet scherp en schieten de bal net buiten de tijd in het goal van Veenendaal. Lauren Stam is de laatste die klaar staat voor de shoot-out. Een beetje aan de linkerkant van de 23-meter lijn positioneert zij zich om de laatste echte kans voor Nederland te scoren. Op snelheid gaat ze naar de cirkel, de spanning stijgt. Lauren Stam doet het! Lauren Stam schiet Nederland naar de eerste FIH Pro League titel.

Lees hier het liveverslag Nederland – Australie

Reageer