Nederland wint overtuigend de eerste wedstrijd van het EK Hockey - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederland wint overtuigend de eerste wedstrijd van het EK Hockey

 

In de eerste wedstrijd van het EK Hockey heeft Nederland meteen goede zaken gedaan door met 5 – 1 te winnen van Ierland. In een matig gevuld stadion kon de ploeg van Nederland vooral in het eerste kwart domineren. Mirco Pruyser en Bjorn Kellerman konden beiden twee doelpunten achter hun naam noteren.

Nederland sprong uit de startblokken en liet in het eerste kwart meteen zien dat zij hier zijn gekomen om voor de derde keer op rij Europees kampioen te worden. Vooral in de omschakeling was de Nederlandse equipe in het eerste kwart dominant. Bij balverlies van Ierland waren Hertzberger, van Ass en Brinkman er als de kippen bij om met veel snelheid meteen gevaar te veroorzaken. Al in de derde minuut was het Seve van Ass die met een vlijmscherpe backhand de bal keihard in de rechter bovenkruising kon brengen. De Ieren probeerden dit doelpunt nog onschadelijk te maken door de videoscheidsrechter in te schakelen, helaas voor hen veranderde de situatie niet.

Nederland kon meteen doorzetten en in de vijfde minuut was het de beresterke aanvaller Mirco Pruyser die met een mooie klap de keeper van Ierland te kijk zette. Het tempo lag hoog en Ierland had geen mogelijkheid zich hieruit te redden. In de 18de minuut was het Bjorn Kellerman die Nederland op 3 – 0 bracht. Jackson kon in de 24ste minuut nog iets terug doen, en sleepte de bal vanuit de strafcorner links laag op de plank. Blaak was de Nederlandse keeper die vandaag de kans kreeg van Caldas. Hij kon niets doen aan de inzet van Jackson.

In de tweede helft kon Nederland vrij gemakkelijk de score uitbreiden. Pruyser en Kellerman prikten nog eenmaal de bal in het goal, waardoor Nederland een vrij gemakkelijke 5 – 1 eindstand mocht noteren. Ierland kreeg nog één strafcorner in de laatste minuut, maar hier werd geen doelpunt meer uit behaald. Door de overwinning op de Ieren heeft Nederland bij een volgende overwinning op Duitsland genoeg om de kruisfinales te halen.

Seve van Ass

Aanvoerder Seve van Ass was vandaag tevreden over het spel. De spelmaker van Nederland mocht zelf het openingsdoelpunt in de derde minuut maken. ‘We begonnen erg sterk aan de wedstrijd. Iedereen had er heel veel zin in. Ierland was al snel gebroken nadat de 3 – 0 werd gescoord. Het is jammer dat we in het tweede kwart dit niveau niet konden doortrekken. Ik denk dat het komt omdat de wedstrijdspanning er dan een beetje af is. Het gaat dan net allemaal iets te makkelijk. Ook de gele kaart van Galema in het tweede kwart helpt niet mee om aan ons eigen spel vast te blijven houden’, aldus van Ass.

In de tweede helft kwam het Nederlands elftal eigenlijk niet meer onder druk te staan. De score liep op naar 5 – 1. Een van de doelpuntenmakers in de tweede helft van Bjorn Kellerman. Eerder moest hij het veld nog verlaten, na een harde overtreding van de Ieren. Uiteindelijk kon hij toch weer zijn stempel drukken door het vierde doelpunt van de wedstrijd te noteren. Glimlachend legt van Ass uit: ‘Hij was even bang voor zijn rib. Maar ik denk dat met Bjorn wel goed gaat.  Ik zag hem net glunderend rondlopen, nadat hij met twee doelpunten van het veld afstapte’.

Morgen speelt het Nederlands elftal tegen Duitsland. De Duitsers lieten vandaag al zien dat er niet met hen valt te spotten, door een duidelijke 9 – 0 overwinning op Schotland. ‘We gaan vandaag nog even goed de wedstrijd tegen Ierland analyseren, waarna de focus snel weer op de tegenstander van morgen gaat. Ik verwacht dat Duitsland wat sterker is dan in de FIH Pro League van afgelopen voorjaar. De Duitsers kunnen fantastisch hockeyen, maar zijn soms wat wisselvallig. De ploeg kent vele goeie spelers. We gaan met veel vertrouwen naar de tweede wedstrijd van het toernooi’.

Zie hier het LIVE verslag van de wedstrijd Nederland – Ierland

Seve van Ass juicht nadat hij in de derde minuut scoort. Foto: Roel Ubels
Seve van Ass juicht nadat hij in de derde minuut scoort. Foto: Roel Ubels

Door: Hans Hofstra

 

Reageer