Nederlands herenelftal naar Tokyo na ruime zege op Pakistan - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nederlands herenelftal naar Tokyo na ruime zege op Pakistan

In het Wagener Stadion heeft het Nederlands herenteam zich zondag na de 4-4 zeperd van afgelopen zaterdag alsnog geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. De mannen van Max Caldas herstelde zich uitstekend en versloegen Pakistan met <SCORE> en zijn er dus ‘gewoon’ bij komende zomer.

Het Nederlands elftal moest vandaag winnen om zich te plaatsen voor de Spelen. De intenties van Oranje waren dan ook gelijk duidelijk en de ploeg begon een stuk hoger dan gisteren. Het eerste gevaar kwam echter van de kant van Pakistan, toen Rizwan oog in oog stond met  Maurits Visser en de bal voorlegde voor een tip-in, maar Visser zat er bovenop. De Pakistanen hielden het initiatief, maar het echt groot gevaar kwam er niet. Toch was het Oranje dat de score opende. Een prachtige onderschepping van Kemperman bij het 23-metergebied leidde tot een prima voorzet op Kellerman, die de bal naar de backhand trok en meedogenloos uithaalde: 1-0. De treffer leek Oranje vleugels te geven en de heren werden sterker en sterker. Pakistan werd vastgezet in het eigen 23-metergebied, maar in het eerste kwart werd er niet meer gescoord.

Aan het begin van het tweede kwart was het opnieuw Pakistan dat aanzette, maar tot kansen kwam het niet. In de zeventiende minuut nam Oranje over en lanceerde Valentin Verga zijn ploeggenoot Thierry Brinkman, wat leidde tot een onreglementaire ingreep met een strafbal tot gevolg. Een buitenkansje die niet onbenut bleef door Mink van der Weerden, die hard en laag de rechterhoek vond: 2-0. Pakistan bleef zonder gevolgen aanzetten, waarna er een rommelige fase met veel balverlies volgde. Toch viel vijf minuten na de treffer van van der Weerden de derde goal voor Nederland: Een mooie onderschepping van Billy Bakker leidde tot een voorzet op Mirco Pruyser, die niet aarzelde: 3-0. Er volgde een strafcorner voor Oranje, maar deze ging er niet in. De druk bleef toenemen, waarna een nieuwe corner volgde. Ditmaal was het wel raak voor van der Weerden, die de bal hard binnensleepte voor de 4-0, wat tevens de ruststand bleek.

Na de afslag van Pakistan in het derde kwart nam Nederland al snel weer over. De druk bleef lange tijd, maar echt gevaar volgde niet. Er volgde een fase waarin het tempo omlaag ging en er weinig werd aan beide kanten werd gecreëerd. Toch viel uit het niets de 5-0, toen Terrance Pieters hard door het midden uithaalde met de backhand. De bal bleek niet houdbaar voor Abbas en Oranje bleef hongerig naar goals. Pakistan was vervolgens geen schim meer van de ploeg die de dag ervoor nog zoveel strijd leverde. Enkele minuten later volgde dan ook de 6-0: een prachtig hoogstandje van Mirco Pruyser leverde een corner op, die vervolgens benut werd door Jip Janssen.

Het vierde kwart begon in een aantal corners voor Pakistan, maar geen hiervan leverde iets op. Oranje stond steevast goed opgesteld en bleef ondanks de riante voorsprong sterk verdedigen, maar 5 minuten tijd werd het iets slordiger. Het resulteerde nog in een eretreffer voor de Pakistanen, maar deze kwam veel te laat. Eindstand 6-1, waarmee Oranje zich plaatst voor de Olympische spelen, aankomende zomer in Japan.

Reageer