Nicki Leijs: 'Een potje waar alles in zat' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Nicki Leijs: ‘Een potje waar alles in zat’

De heren van Amsterdam veroverden zaterdag in Topsportcentrum Rotterdam de vierde nationale zaaltitel op rij. Makkelijk ging dat niet. In de finale moesten de Amsterdammers alle zeilen bijzetten om Cartouche te verslaan. De promovendus had eerder op de dag verrassend de eindstrijd gehaald en bleek een taaie tegenstander voor het favoriete Amsterdam.

“Het was echt een gevecht”, blikt Nicki Leijs van Amsterdam terug op de met 5-4 gewonnen finale. “Een potje waar alles in zat. Een wedstrijd die twee kanten op kon. Vorig jaar was het vrij snel duidelijk dat we de finale gingen winnen. Dit is eigenlijk mooier natuurlijk. Nu sta je tot de laatste seconde te vechten en te hopen.”

Kwaliteit

Leijs had niet verwacht dat Cartouche in de halve finales te sterk zou zijn voor hdm (4-2). Ondanks dat was hij wel overtuigd van de kwaliteiten van de ploeg uit Voorburg. Amsterdam speelde in de reguliere competitie ook al twee keer tegen Cartouche.

“Daarin hebben ze laten zien dat ze heel goed zaalhockey spelen”, zegt Leijs. “Cartouche heeft de hele competitie verrast door in de play-offs terecht te komen en uiteindelijk in de finale. Ze hebben een goede zaalploeg met een hele goede keeper natuurlijk.”

Cartouche biedt goed tegenstand

Het werd een finale waarin Amsterdam bij 3-1 en 5-3 dacht Cartouche definitief op de knieën te hebben gedwongen, maar steeds stond de Voorburgse ploeg weer op. De slotfase was niet alleen spannend, maar vooral hectisch.

Amsterdam kreeg kort achter elkaar twee keer groen en daarna zelfs geel. De Amsterdammers overleefden de periode met drie man op de strafbank, maar kroop in de slotseconden door het oog van de naald. De paal stond de gelijkmaker van Cartouche in de weg.

Terugdenken

“Dan moet je shoot-outs nemen en dat is helemaal een loterij”, zegt Leijs. “We zijn heel blij dat we hem hebben gepakt in de reguliere tijd, maar ik denk dat ik hier nog een paar keer aan terugdenk. Met name aan hoe de finale was en hoe we ervoor hebben moeten vechten.”

Het is voor Amsterdam een waardevolle ervaring in aanloop naar de Europacup. Van 16 tot en 18 februari speelt de ploeg in het Zwitserse Wettingen om de hoogste Europese eer. In de poulefase treft de landskampioen SV Arminen (Oostenrijk), SPV Complutense (Spanje) en Racing Club de Bruxelles (België).

Lastige opgave

“De Europacup wordt helemaal anders”, zegt Leijs. “Dat zijn ander soort ploegen met ervaren jongens en internationals. Dat worden gewoon hele moeilijke wedstrijden tegen hele leuke teams.”

De Europacup vormt de afsluiting van een zaalseizoen waarin Leijs met Oranje promoveerde naar de A-poule en met Amsterdam de landstitel veroverde. “We gaan voor de halve finales en daarna is het zien wie je treft. Daar moet je misschien ook een beetje geluk bij hebben en hopen dat je de finale kan spelen. Dat zou fantastisch zijn.”

Reageer