Nicki Leijs: ‘Het voelt een beetje als een verlies’

Na afloop van de topper tussen Rotterdam en Amsterdam stonden zondag bij beide ploegen de gezichten op onweer. De uitslag (3-3) was de oorzaak van de ontevredenheid. Rotterdam moest winnen, maar verspeelde een 2-0 voorsprong en Amsterdam zag in de slotminuten een 3-2 overwinning teniet gedaan door een hevig betwiste strafbal, die werd benut door Jeroen Hertzberger.

“Ik weet niet zeker of de bal op een lichaam kwam of dat het een sticktackle was van onze keeper”, zegt Nicki Leijs van Amsterdam. “Wat wel zeker is, is, dat Hertzberger daarvoor de bal meeneemt met zijn bolle kant. Hierdoor kan hij door en versiert hij de strafbal.”

Puntendeling

Het was het slotakkoord van een duel, waarin Amsterdam met 2-0 achter kwam en die achterstand in het derde kwart binnen zes minuten omboog in een voorsprong, maar uiteindelijk toch genoegen moest nemen met een punt.

“Op dit moment voelt het een beetje als een verlies”, zegt Leijs over de puntendeling met Rotterdam. “We stonden met 3-2 voor. De tweede helft speelden we gewoon heel erg goed en leken we die wedstrijd binnen te slepen. Dan valt die 3-3 en sta je hier toch met een zuur gevoel.”

Snelle achterstand

In de eerste twee kwarten is Rotterdam de bovenliggende partij. Na vijf minuten opent Hertzberger de score. Na een overtreding van Klaas Vermeulen op Diede van Puffelen wijst de scheidsrechter naar de strafbalstip. Keeper Jan de Wijkerslooth is vervolgens kansloos op de inzet van de aanvoerder van Rotterdam.

Amsterdam ontsnapt vervolgens aan een grotere achterstand, maar de knal van Hertzberger gaat voorlangs. Pas in het tweede kwart zijn de Amsterdammers gevaarlijk in de Rotterdamse cirkel. Mirco Pruyser stuit na een voorzet van Justin Reid-Ross op doelman Berend van Eldonk. Ook Rotterdam is dichtbij een treffer. Nick Catlin schiet in vrije positie naast het Amsterdamse doel.

Grotere achterstand

Het tweede Rotterdamse doelpunt komt er uiteindelijk toch. Meteen na de afslag wipt Thijs van Dam met de backhand de bal langs De Wijkerslooth in het doel. Vervolgens is het bijna 3-0. Seve van Ass besluit niet voor eigen succes te gaan en speelt Catlin aan, die niet tot een schot komt.

“In het begin waren we niet scherp genoeg”, blikt Leijs terug op de eerste helft. “We hadden allemaal het gevoel op het veld dat we niet alles gaven, niet alle energie erin staken en de tweede helft hebben we dat wel gedaan.”

Afbluffen

Over het gebrek aan scherpte zegt Leijs: “Het is moeilijk om te zeggen waar het aan ligt. Natuurlijk wil je vol energie spelen en drukken. Dat was de bedoeling. Toch lieten we ons een beetje afbluffen en gingen we meehockeyen met Rotterdam in plaats van zelf de dienst uit te maken.”

“Het is vervelend dat je gelijk de 2-0 om je oren krijgt, maar ik denk dat we het daarna goed hebben opgepakt”, gaat Leijs verder. “We hebben een beetje gebluft en druk gezet en dat resulteerde in drie goals in een kwart. Dat is gewoon positief.”

Drie goals

Vlak nadat Rotterdam de kans op 3-0 laat liggen, schiet Billy Bakker de 2-1 binnen. De aansluitingstreffer heeft een verlammende werking op Rotterdam. Dat wordt binnen enkele minuten uitgebuit door Amsterdam. Roderic Schwirtz mag vrij aanleggen. Zijn backhand wordt binnengetikt door Boris Burkhardt, die drie minuten later vrij bij de tweede paal een onschuldig ogende voorzet van Klaas Vermeulen tot 2-3 promoveert.

Fergus Kavanagh is daarna dichtbij bij de 2-4, maar zijn inzet wordt gekeerd door Van Eldonk. De rebound komt voor de stick van Pruyser. De bal belandt via de Rotterdamse keeper op de lat. Het had de beslissing of misschien wel moeten zijn. Niet veel later wijst de scheidsrechter naar de strafbalstip en voorkomt Hertzberger met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd een Amsterdamse overwinning.

Gemiste kans

“Het is toch wel een gemiste kans”, zegt Leijs over het gelijkspel. “We gingen hier volle bak voor de winst. Dit was voor ons een optimale kans om acht punten voorsprong op Rotterdam te pakken en daarmee een heel groot gat te slaan. We gaan nu toch met een klotegevoel terug naar Amsterdam.”

Bekijk de samenvatting van het duel tussen Rotterdam en Amsterdam

Reageer

Contact Us